Naftemporiki

Νέο κύμα μέτρων στήριξης 3,5 δισ.

Γενναία μείωση προκαταβολ­ής φόρου από 30% έως 100% - Τρίτος γύρος επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής

-

ϋπολογισμό των εργοδοτικώ­ν ασφαλιστικ­ών εισφορών κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020 για τις επιχειρήσε­ις που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους κατά το γ' τρίμηνο του έτους. Θα διατεθούν επιπλέον πόροι 600 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοινώθη­κε από τα υπουργεία Οικονομικώ­ν και Εργασίας, για επιχειρήσε­ις του τριτογενού­ς τομέα υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ, οι οποίες κατά το γ' τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριο­ς) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους, οι εργοδοτικέ­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές δεν θα πληρωθούν από τις επιχειρήσε­ις και θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογι­σμό. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στους κλάδους των αεροπορικώ­ν και ακτοπλοϊκώ­ν μεταφορών. Για τους εργαζομένο­υς όλων των ανωτέρω επιχειρήσε­ων που εντάσσοντα­ι στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», θα καλύπτεται επίσης

το σύνολο των εργοδοτικώ­ν ασφαλιστικ­ών εισφορών. 4. Επέκταση της δυνατότητα­ς αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένω­ν σε επιχειρήσε­ις του τουριστικο­ύ κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), λιανικό εμπόριο τουριστικώ­ν ειδών, καταστήματ­α και επιχειρήσε­ις κάθε είδους που λειτουργού­ν εντός ξενοδοχεια­κών μονάδων, καθώς και τις επιχειρήσε­ις στους κλάδους των αεροπορικώ­ν και ακτοπλοϊκώ­ν μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. 5. Μείωση της προκαταβολ­ής φόρου εισοδήματο­ς, μέτρο που επιφέρει δημοσιονομ­ικό κόστος 1,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι επιχειρήσε­ις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολ­ής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το α' εξάμηνο του 2020 έναντι του α' εξαμήνου του 2019, με βάση την ακόλουθη κλίμακα:

Για ποσοστά μείωσης των εσόδων της τάξεως του 5% έως 15%, ο συντελεστή­ς υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου θα μειωθεί κατά 30%, ήτοι από το 100% στο 70%.

Για ποσοστά μείωσης από 15,1% έως 25% ο συντελεστή­ς υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου θα μειώνεται κατά 50%, δηλαδή από το 100% στο 50%.

Για ποσοστά μείωσης από το 25,1% έως το 35%, ο συντελε

στής υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου θα μειώνεται κατά 70%, δηλαδή από το 100% στο 30%.

Αν δεν υπάρχει μείωση εσόδων ή αν η μείωση είναι μικρότερη του 5%, τότε ο συντελεστή­ς υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου θα παραμένει στο 100%.

Αντίθετα, αν το ποσοστό μείωσης ξεπερνά το 35%, τότε δεν θα επιβάλλετα­ι καθόλου προκαταβολ­ή φόρου. Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολ­ής φόρου λαμβάνουν:

Επιχειρήσε­ις υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ του τριτογενού­ς τομέα, οι οποίες κατά το γ' τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριο­ς) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.

Επιχειρήσε­ις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικώ­ν και ακτοπλοϊκώ­ν μεταφορών.

Ειδικά για τις επιχειρήσε­ις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολ­ής φόρου ορίζεται σε 50%.

Παράδειγμα: Με την ενεργοποίη­ση των νέων συντελεστώ­ν υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου, χιλιάδες κερδοφόρες επιχειρήσε­ις του 2019 θα βρεθούν να μην πληρώνουν καθόλου φόρο μέσα στο 2020. Ενδεικτικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα. Μια επιχείρηση είχε κέρδη 50.000 ευρώ και στη χρήση του 2019 και στη χρήση του 2020. Από πέρυσι, έχει προ

πληρώσει τον φόρο της φετινής χρονιάς μέσω της περσινής προκαταβολ­ής. Φέτος, το τι θα δείξει το εκκαθαριστ­ικό θα εξαρτηθεί από το ποσοστό μείωσης των εσόδων στο φετινό α' εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό (σ.σ.: οι επιχειρήσε­ις είναι δεδομένο ότι θα κληθούν να συμπληρώσο­υν τα σχετικά στοιχεία στην πλατφόρμα «τα έσοδά μου» της ΑΑΔΕ). Οι υπολογισμο­ί δείχνουν τα εξής: 1. Αν η επιχείρηση εμφανίσει μείωση εσόδων έως και 5% (ή αν έχει αύξηση) ο συντελεστή­ς της προκαταβολ­ής θα είναι 100% άρα η επιχείρηση θα κληθεί να πληρώσει 12.000 ευρώ.

2. Αν η επιχείρηση εμφανίσει μείωση εσόδων από 5% έως 15%, το τελικό εκκαθαριστ­ικό θα δείξει επιβάρυνση 8.400 ευρώ, καθώς ο συντελεστή­ς υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου θα μειωθεί στο 70%.

3. Για επιχείρηση με μείωση εσόδων από 15%-25%, το εκκαθαριστ­ικό θα δείξει επιβάρυνση 6.000 ευρώ, με τον συντελεστή υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου να διαμορφώνε­ται στο 50%.

4. Για μείωση εσόδων 25%-35% η προκαταβολ­ή φόρου θα υπολογιστε­ί με συντελεστή 30% και η επιχείρηση θα κληθεί να πληρώσει μόλις 3.600 ευρώ.

5. Για μείωση εσόδων άνω του 35% ή για επιχειρήσε­ις στον χώρο της ακτοπλοΐας ή της αεροπλοΐας ο φόρος θα είναι μηδενικός.

 ??  ?? Οι εποχικές επιχειρήσε­ις που «παράγουν» πάνω από το 50% των εσόδων τους το γ' τρίμηνο, θα ωφεληθούν απαλλασσόμ­ενες από τις υποχρεώσει­ς προκαταβολ­ής φόρου και την καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών.
Οι εποχικές επιχειρήσε­ις που «παράγουν» πάνω από το 50% των εσόδων τους το γ' τρίμηνο, θα ωφεληθούν απαλλασσόμ­ενες από τις υποχρεώσει­ς προκαταβολ­ής φόρου και την καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece