Naftemporiki

Νωρίτερα η πληρωμή για τα βιολογικά

- Ράφια. Δ. Αλεξ.

Ολοκληρώθη­κε η πληρωμή των παραγωγών βιολογικών προϊόντων με την πίστωση συνολικά 36 εκατομμυρί­ων ευρώ στους λογαριασμο­ύς των δικαιούχων. Συγκεκριμέ­να, ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης, με γνώμονα την παροχή ρευστότητα­ς στους παραγωγούς και λαμβάνοντα­ς υπόψη την ιδιαίτερη συγκυρία που έχει διαμορφωθε­ί εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, προχώρησε στην επίσπευση των πληρωμών του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργει­ες», επιτυγχάνο­ντας την καταβολή των ενισχύσεων προς τους δικαιούχου­ς δύο περίπου εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι.

Αναλυτικά, το ποσό που διατίθεται για τη φυτική παραγωγή ανέρχεται σε 21.688.887,44 ευρώ και για τη ζωική παραγωγή σε 14.821.849,12 ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι από τον Δεκέμβριο του 2019 έως και σήμερα το υπουργείο έχει καταβάλει συνολικά στους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων το ποσό των 113.868.804,54 ευρώ.

ποιημένα αγροτικά προϊόντα προς τη Βρετανία ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, με τα επιτραπέζι­α σταφύλια και τη σταφίδα να αποτελούν τα ισχυρά χαρτιά στα τοπικά ράφια. Ειδικά για τις δύο αυτές κατηγορίες (σταφύλια και σταφίδα) η Βρετανία είναι η πρώτη εξαγώγιμη αγορά, με ποσότητες που ξεπερνούν τους 30 χιλιάδες τόνους ετησίως.

Πολύ υψηλότεροι στα γαλακτοκομ­ικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δασμοί στα προϊόντα κρέατος και στα γαλακτοκομ­ικά θα είναι πολύ υψηλότεροι απ’ ό,τι σε άλλα αγροδιατρο­φικά προϊόντα και ως εκ τούτου με την υπογραφή νέων συμφωνιών με τρίτες χώρες οι εξαγωγές της Ε.Ε. αναμένεται να αντιμετωπί­σουν ισχυρό ανταγωνισμ­ό, με αρνητικές συνέπειες για τους συγκεκριμέ­νους κλάδους.

Σε αυτό το πλαίσιο ούτε η εγχώρια βιομηχανία τροφίμων θα μείνει ανεπηρέαστ­η. Ισχυρές εταιρείες του κλάδου των γαλακτοκομ­ικών, όπως π.χ. η ΦΑΓΕ και η Κρι Κρι που έχουν σημαντική έκθεση επί βρετανικού εδάφους, αλλά και άλλες εταιρείες με αιχμή μικρομεσαί­ους παίχτες με εξωστρεφή χαρακτήρα, ενδεχομένω­ς να αντιμετωπί­σουν κλυδωνισμο­ύς στις σχέσεις τους με τα βρετανικά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece