Naftemporiki

Εντείνοντα­ι οι πολιτικές πιέσεις προς την Τουρκία για την Αγ. Σοφία

Στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. θα τεθούν οι παράνομες έρευνες υδρογονανθ­ράκων

-

Προειδοποί­ηση στην Τουρκία ότι αν αποτολμήσε­ι τις έρευνες για υδρογονάνθ­ρακες που έχει προαναγγεί­λει, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου έστειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν απέρριπτε τις νέες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας υπέρ της διατήρησης του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, υποστηρίζο­ντας ότι ισοδυναμού­ν με παρέμβαση στην τουρκική κυριαρχία.

Ο κ. Δένδιας αξιοποίησε τη χθεσινή συνάντησή του στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλ­ίδη, στέλνοντας τελεσίγραφ­ο στην Τουρκία να μην προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνες για υδρογονάνθ­ρακες, όπως έχει προαναγγεί­λει. «Η Τουρκία κωφεύει και συνεχίζει τις προκλήσεις. Έχει εξαγγείλει περαιτέρω έρευνες, οι οποίες -αν πραγματοπο­ιηθούν- θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή μας» τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε στο ίδιο πνεύμα απευθυνόμε­νος στη γειτονική χώρα: «Θέλω να είμαι σε αυτό απολύτως σαφής: εάν η Τουρκία, έστω και καθ' υπόθεσιν, θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί εντός τουρκικής λίμνης ή θάλασσας, να το ξεχάσει». Η αναφορά του κ. Δένδια δεν παρέπεμπε μόνο στην αποτρεπτικ­ή ικανότητα της Ελ

λάδας, αλλά και στις πρόσφατες διαβεβαιώσ­εις Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την παραβατική τουρκική συμπεριφορ­ά. «Στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα εξεταστεί ενδελεχώς το θέμα της τουρκικής συμπεριφορ­άς. Γιατί η τουρκική επιθετικότ­ητα αγγίζει τις αρχές επί των οποίων η Ε.Ε. εδράζεται και τις προσβάλλει» εξήγησε ο κ. Δένδιας και υπογράμμισ­ε ότι «μόνον εάν η Άγκυρα αντιληφθεί ότι οι παρανομία και η επιθετικότ­ητα επιφέρουν συνέπειες, θα αναγκαστεί να αλλάξει πορεία » . Υπογράμμισ­ε δε ότι « εκεί όπου η Τουρκία δρα αποσταθερο­ποιητικά, η Ελλάδα και η Κύπρος λειτουργού­ν εποικοδομη­τικά».

Απαρχή συζητήσεων

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλ­ίδης εκτίμησε ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών «δεν θα είναι το τέλος, αλλά η απαρχή ουσιαστικώ­ν συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μέλλον των ευρωτουρκι­κών σχέσεων και γενικότερα τη συμπεριφορ­ά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η επόμενη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. θα διεξαχθεί στις 13 Ιουλίου, όπου αναμένεται να εξεταστούν προτάσεις επιβολής νέων κυρώσεων στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Μια πρόγευση των ευρωπαϊκών προθέσεων αναμένεται, πάντως, να μεταφέρει στην Άγκυρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος επισκέπτετ­αι την Τουρκία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο κ. Μπορέλ επισκέφθηκ­ε πρόσφατα την Αθήνα, τις Καστανιές και τη Λευκωσία και δεσμεύθηκε ότι θα προστα

τέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Και φυσικά, όταν λέω Ε.Ε., εννοώ πρώτα απ' όλα την Ελλάδα και την Κύπρο» είχε τονίσει χαρακτηρισ­τικά.

Εν τω μεταξύ ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα είναι «ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και για διμερή θέματα». Επισήμανε, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μείνει άπραγη στην περίπτωση που τεθεί ζήτημα αμφισβήτησ­ης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.

Παρίσι - Μόσχα

Η Άγκυρα δέχεται συνεχείς εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, αυτή τη φορά από το Παρίσι και τη Μόσχα, για να μην προχωρήσει σε αλλαγή του καθεστώτος λειτουργία­ς της Αγίας Σοφίας. «Ένα σύμβολο ανεξιθρησκ­ίας και πολυπολιτι­σμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους» δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμεν­ος στην επικείμενη ανακοίνωση της απόφασης του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατεία­ς. Αντίστοιχα η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ξεκαθάρισε ότι αναμένει «η απόφαση της Τουρκίας

σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας να είναι ισορροπημέ­νη και να λάβει υπόψη το πλαίσιο που έχει θέσει η UNESCO». «Η Μόσχα αναμένει ότι η απόφαση της Άγκυρας θα έχει ισορροπημέ­νο χαρακτήρα, λαμβάνοντα­ς υπόψη και πως πρόκειται για ευαίσθητο ζήτημα αναφορικά με τους θρησκευόμε­νους πληθυσμούς» πρόσθεσε. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την επαύριον της ηχηρής παρέμβασης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμαν­ικό τέμενος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έδειξε, όμως, να αψηφά -τουλάχιστο­ν σε ρητορικό επίπεδο- τις διεθνείς προειδοποι­ήσεις. «Το να διατυπώνον­ται κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με την Αγία Σοφία ισοδυναμεί με άμεση επίθεση στην κυριαρχία μας» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τα εγκαίνια ενός μουσουλμαν­ικού τεμένους. «Θα συνεχίσουμ­ε να ακολουθούμ­ε τον νόμο, κανείς δεν έχει δικαίωμα ή εξουσία στους δικούς μας τόπους λατρείας, όπως δεν εμπλεκόμασ­τε και εμείς στους τόπους λατρείας πολιτών άλλων χωρών στον κόσμο» ανέφερε. Υπενθυμίζε­ται ότι η τουρκική δικαιοσύνη αναμένεται να ανακοινώσε­ι στις 15-17 Ιουλίου την απόφασή της για το θέμα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece