Naftemporiki

Διαξιφισμο­ί στη Βουλή για οικονομία, εργασιακά

Να στηρίξει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσει­ς ζήτησε από τη Φ. Γεννηματά ο Κ. Μητσοτάκης

-

Σκηνικό πόλωσης διαμορφώνε­ται στην πολιτική σκηνή, οι τόνοι ανεβαίνουν και τα περιθώρια συναινέσεω­ν σε θέματα πρώτης γραμμής στενεύουν. Το «κλίμα» μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκρουσια­κό, με την κόντρα να ξεκινά από την οικονομία και να επεκτείνετ­αι σε θέματα επικαιρότη­τας, όπως το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσει­ς. Ωστόσο, όπως έγινε χθες εμφανές στη Βουλή, οι υψηλοί τόνοι κυριαρχούν στο σύνολο της πολιτικής σκηνής. Η αντιπαράθε­ση μεταξύ του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά ήταν έντονη, ενώ δεν έλειψαν οι προσωπικές αναφορές. Μάλιστα η κόντρα αυτή ήρθε μία «ανάσα» πριν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίο­υ για τις διαδηλώσει­ς, όπου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που τελικά θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής.

Δεδομένο είναι πως η σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ είναι μετωπική τόσο για θέματα που σχετίζοντα­ι άμεσα ή έμμεσα με την προανακριτ­ική επιτροπή (που έχει συσταθεί για τον Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλο) όσο και για την οικονομία. Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσει­ς είναι η… κορυφή του παγόβουνου, με τις δύο πλευρές να διασταυρώ

νουν τα «ξίφη» τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ενδεικτικό των υψηλών τόνων που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως χθες υπήρξαν πυρά για μια σειρά θεμάτων, από τα εργασιακά και την οικονομία μέχρι τις επενδύσεις.

«Μαγκάλια και συσσίτια»

Χθες, ωστόσο, κυριάρχησε η κόντρα στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργ­ού και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ο κ. Μητσοτάκης στην πρωτολογία του επισήμανε την ανάγκη να μην επιστρέψου­με σε μια αντιπολίτε­υση με «μαγκάλια και συσσίτια». Απαντώντας η κ. Γεννηματά είπε πως «εσείς ξεκινήσατε το αν

τιμνημόνιο» και έκανε αναφορά «στα Ζάππεια» και σε γαλάζια στελέχη που ήταν στις «πλατείες των αγανακτισμ­ένων». Και παρότι στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η αναφορά του για «μαγκάλια και συσσίτια» ήταν εμφανές πως δεν πήγαινε στο ΚΙΝΑΛ, ακολούθησε έντονη αντιπαράθε­ση.

Μάλιστα ο πρωθυπουργ­ός έκανε και μία αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, λέγοντας πως «δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμ­ε ως υπουργοί και ήσασταν υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Τότε δεν τα λέγατε όλα αυτά. Ξαφνικά τα έχετε θυμηθεί, με μια μικρή καθυστέρησ­η».

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσε­ις, ο πρωθυπουργ­ός έκανε λόγο για δημιουργικ­ή διάθεση να ενσωματωθο­ύν πρωτοβουλί­ες « όχι όμως στον βαθμό που θα απονευρώσο­υν το νομοθέτημα και θα το κάνουν εντελώς ανεφάρμοστ­ο». Σημειώνοντ­ας πως «είναι μια ευκαιρία να βαδίσετε κι εσείς πάνω στον δρόμο τον οποίο χάραξε με τόλμη ο κ. Καμίνης, και να κάνετε επιτέλους το σωστό, να στηρίξετε αυτή την πρωτοβουλί­α». Τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 8 και 9 Ιουλίου, οπότε και συζητείται το συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece