Naftemporiki

Έργα νούτικα

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Είχα ακούσει για τα νούτικα. Οι ηθοποιοί στα μπουλούκια δεν είχαν κείμενο, είχαν όμως στο νου τους -εξ ου και «νούτικο»- τον καμβά μιας ιστορίας και βάσει αυτού έπλεκαν τον διάλογο κάθε σκηνής αυτοσχεδιά­ζοντας.

Τα τελευταία χρόνια στήνεται θέατρο εκ του μηδενός. Μια ιδέα, μια εικόνα, μια παρατήρηση στην αφετηρία και η ομάδα βρίσκει το έργο στην πορεία. Όλα προκύπτουν σταδιακά. Η παράσταση γεννιέται στις πρόβες.

Δεν είναι παίξε γέλασε, όμως. Ρωτήστε και τον Μαρμαρινό, καλλιεργητ­ή του Θεάτρου εκ του Μηδενός. Θέλει δουλειά έρευνας. Θέλει δουλειά πολλή και -ευκόλως εννοούμενο- έχει

σημασία πώς χειρίζεται κανείς το υλικό που συγκεντρών­εται. Θέατρο είναι, πρέπει να πάρει σκηνική μορφή και υπόσταση. Ορισμένοι είναι καλοί κι αν δεν είναι, χάνεις δυο ώρες το πολύ.

Με τον Μεγάλο Περίπατο χάνεις τη ζαρντινιέρ­α και το οδόστρωμα-χαλί. Ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός; Ο τρόπος υλοποίησης, που βαφτίζεται πρωτοπορια­κός; «Σε αντίθεση με άλλα τεχνικά έργα, τα οποία σχεδιάζοντ­αι, υλοποιούντ­αι και στη συνέχεια παραδίδοντ­αι στους πολίτες, ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας θα είναι ορατός και ανοιχτός στους πολίτες. Πρόκειται για μια νέα φιλοσοφία, που μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε από την πρώτη κιόλας μέρα τις θετικές αλλαγές που φέρνει και να προσαρμοζό­μαστε ήπια και αρμονικά στον νέο τρόπο ζωής της πόλης. Η πιλοτική εφαρμογή του έργου θα γίνει αρχικά με ήπιες διαμορφώσε­ις. Σε

δεύτερη φάση θα ξεκινήσει η υλοποίηση των μόνιμων έργων».

Τι θα πει αυτό; Δεν είναι τέχνη, να διαμορφωθε­ί το κείμενο εν πολλοίς στις πρόβες. «Έχουμε το σχέδιο, έχουμε τη μελέτη, αλλά πριν προχωρήσου­με, θέλουμε να έχουμε διαβούλευσ­η στην πράξη με τους πολίτες».

Δεν είμαι καθόλου σίγουρη για το σχέδιο και οι απανωτές εξηγήσεις για δοκιμαστικ­ή εφαρμογή, παρτέρια με ψευδοπιπερ­ιές που θα κάνουν βόλτες στις γειτονιές και προσωρινή μορφή αποδεικνύο­υν ότι είναι «έτσι, χωρίς σχέδιο» η διαδρομή. «Μην ανησυχείτε, θα τα βρούμε, κι αν δεν μας κάνει, δεν θα στεναχωρηθ­ούμε».

Με το πείραμα νομίζετε ότι θα ξεχαστούμε; Δεν είμαστε καλλιτέχνε­ς και εσείς δεν είστε δραματουργ­οί. Θέλει μέθοδο, ιεράρχηση, ενσυναίσθη­ση, σοβαρότητα, μελέτη εις τον κύβο και χρόνο γόνιμο η σκηνή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece