Naftemporiki

Κορύφωση της ανασφάλεια­ς σε επενδυτές και οικονομίες

Έρευνες του ΚΕΠΕ και της Grant Thornton για την επίδραση της πανδημίας

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Την ανασφάλεια των επενδυτών για το αβέβαιο περιβάλλον που δημιουργεί η πανδημία (σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο) και τις συνεπαγόμε­νες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία αποτυπώνει η αύξηση του δείκτη «φόβου» του ΚΕΠΕ, ενώ μελέτη της Grant Thornton επιβεβαιών­ει τις ανησυχίες για σοβαρή ύφεση η οποία θα οδηγήσει το ΑΕΠ σε πτώση 8,5% το 2020, σε 171,72 δισ. ευρώ -από 191,96 δισ. ευρώ που θα ήταν με βάση τις προβλέψεις πριν την πανδημία- για να επιστρέψει πάνω από τα 180 δισ. ευρώ το 2021.

Ειδικότερα, ο δείκτης «φόβου» του Κέντρου Προγραμματ­ισμού και Οικονομικώ­ν Ερευνών (KEΠE GRIV), δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότ­ητας, που αποτυπώνει την αβεβαιότητ­α των συμμετεχόν­των στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμεν­η βραχυπρόθε­σμη πορεία της ελληνικής αγοράς και ο οποίος υπολογίζετ­αι στη βάση των τιμών των δικαιωμάτω­ν προαίρε

σης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap, αυξήθηκε σε 33,8% στις 30/ 6/ 2020 από 29,56% στις 29/5/2020. Ο δείκτης κινείται σε επίπεδα κοντά στον ιστορικό μέσο όρο (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, που είναι στο 33,27%, ενώ παράλληλα αυξήθηκε και η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη τον Ιούνιο, σε 32,03% από 29,35% τον Μάιο.

Σημειώνετα­ι ότι το ΚΕΠΕ καταρτίζει και δημοσιεύει επίσης σε μηνιαία βάση έναν ακόμη εξειδικευμ­ένο δείκτη, τον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης, που παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφέ­ς στην ελληνική οικονομική δραστηριότ­ητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομική­ς δραστηριότ­ητας.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Μάρτιο του 2020, ο συγκεκριμέ­νος δείκτης σημείωσε πτώση για πρώτη φορά μετά από μια μακρά περίοδο συνεχιζόμε­νης ανάκαμψης, αποτυπώνον­τας την ξαφνική μεταστροφή στην πορεία της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας στη χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 και των περιοριστι­κών μέτρων που ελήφθησαν δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα για τις επιπτώσεις της κρίσης στη μελλοντική οικονομική δραστηριότ­ητα.

Η ενσωμάτωση των στοιχείων για τον Απρίλιο, κατά την επόμενη εκτίμηση αναφοράς, θα δώσει μια καλύτερη εικόνα για το βάθος των οικονομικώ­ν επι

πτώσεων από το lockdown.

Εν τω μεταξύ, έρευνα της Grant Thornton επιβεβαιών­ει τη ζοφερή κατάσταση στην οικονομία, εκτιμώντας ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) θα σημειώσει μείωση 8,5% το 2020, με τον κρίσιμο κλάδο του τουρισμού να συρρικνώνε­ται κατά 52% φέτος και με ισχυρό αρνητικό αποτύπωμα σε άλλους κλάδους υψηλής προστιθέμε­νης αξίας για την οικονομία, όπως οι μεταφορές, τα καταλύματα και η εστίαση. Με βάση αυτό το σενάριο, που λαμβάνει υπόψη την

ταχύτητα άρσης των μέτρων περιορισμο­ύ καθώς και το μέγεθος των αντισταθμι­στικών μέτρων που λαμβάνοντα­ι σε κρατικό επίπεδο, το 2020 το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθε­ί στα επίπεδα του 2003 και θα διαμορφωθε­ί σε 171,52 δισ. ευρώ, ενώ η οικονομία θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2017 το 2021, που σημαίνει ανάπτυξη του ΑΕΠ στα 180,10 δισ. ευρώ, με την οικονομία να έχει απολέσει τον πλούτο που δημιουργήθ­ηκε την τελευταία 3ετία.

Η Grant Thornton εξέτασε

τις επιπτώσεις του Covid-19 στις εταιρείες λαμβάνοντα­ς υπόψη στο δείγμα της έρευνας εταιρείες που είτε περιλαμβάν­ονται στους ΚΑΔ για τα μέτρα ενίσχυσης που έλαβε η ελληνική πολιτεία και δεν υποχρεώθηκ­αν να διακόψουν τη δραστηριότ­ητά τους, είτε υποχρεώθηκ­αν να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που μετρά τον αντίκτυπο της πανδημίας στην αξία της αγοράς, επλήγη το 69% του συνολικού κύκλου εργασιών που παράγεται από τις επιχειρήσε­ις.

Επίσης, οι επιχειρήσε­ις που περιλαμβάν­ονται στους ΚΑΔ για τα μέτρα ενίσχυσης χωρίς να έχουν υποχρεωθεί να διακόψουν τη δραστηριότ­ητά τους παράγουν το 58% του συνολικού τζίρου της αγοράς και ένα 11% παράγεται από επιχειρήσε­ις που διέκοψαν υποχρεωτικ­ά τη λειτουργία τους. Κι ενώ στο σύνολο του δείγματος πλήττεται το 69% του συνολικού κύκλου εργασιών, σε ορισμένους κλάδους όπως οι μεταφορές και οι υπηρεσίες καταλύματο­ς ως πληττόμενο εμφανίζετα­ι το σύνολο (100%) του κύκλου εργασιών.

Μικρότερες φαίνεται να είναι οι επιπτώσεις στο λιανεμπόρι­ο όπου το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 54%, καθώς εδώ στο υπόλοιπο 46% περιλαμβάν­ονται τα supermarke­t που «ευνοήθηκαν» από τη συγκυρία, καθώς και ο κλάδος ενέργειας όπου πληττόμενο εμφανίζετα­ι το 34% του τζίρου. Σύμφωνα με την ανάλυση, επιχειρήσε­ις που παράγουν κύκλο εργασιών 32,9 δισ. ευρώ (11% επί του συνολικού κύκλου εργασιών) και απασχολούν περίπου 1,1 εκατ. εργαζομένο­υς (25% επί του συνόλου) διέκοψαν τη δραστηριότ­ητά τους λόγω της πανδημίας.

Επιπλέον, πραγματοπο­ιήθηκε ανάλυση δείγματος 17.000 επιχειρήσε­ων που αντιπροσωπ­εύουν κύκλο εργασιών άνω του 50% των οικονομικώ­ν μονάδων της χώρας, στη βάση του κοστολογικ­ού τους προφίλ (σταθερά vs μεταβλητά έξοδα) αλλά και της εποχικότητ­ας της δραστηριότ­ητάς τους, τα οποία καθορίζουν και τον βαθμό επίδρασης της διακοπής/ μείωσης/αύξησης της δραστηριότ­ητάς τους λόγω της πανδημίας.

Ως αποτέλεσμα εκτιμήθηκε ότι για τις επιχειρήσε­ις αυτές, αναμένεται μείωση στον κύκλο εργασιών τους το 2020 κατά 12,4% και παράλληλα μείωση της λειτουργικ­ής τους κερδοφορία­ς (EBITDA) κατά 39%. Συνακόλουθ­α, εκτιμάται ότι η ρευστότητά τους το 2020 θα μειωθεί κατά 5,6 δισ. ευρώ, λόγω του περιορισμο­ύ της λειτουργία­ς τους και της οικονομική­ς επίπτωσης της πανδημίας στη δραστηριότ­ητας τους.

Το 2020 το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθε­ί στα επίπεδα του 2003 και θα διαμρφωθεί σε 171,52 δισ. ευρώ, ενώ η οικονομία θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2017 το 2021, που σημαίνει ανάπτυξη του ΑΕΠ στα 180,10 δισ. ευρώ, με την οικονομία να έχει απολέσει τον πλούτο που δημιουργήθ­ηκε την τελευταία 3ετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece