Naftemporiki

Ο «οδικός χάρτης» του τρίτου κύκλου

Χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκω­ν κρατικών δανείων 2.000 με 500.000 ευρώ - Περίοδος χάριτος μέχρι το

-

έτους 2019, πολλαπλασι­αζόμενο επί 1,5. Αν η επιχείρηση δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Απρίλιο του έτους 2019 και έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Μάιο του έτους 2019, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών Μαΐου του έτους 2019, πολλαπλασι­αζόμενος επί 3. Αν η επιχείρηση δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Μάιο του έτους 2019, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο συνολικός κύκλος εργασιών του έτους 2019, διαιρεμένο­ς με 4 (ώστε να προκύψει σε τριμηνιαία βάση). Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών ολόκληρο το έτος 2019 και έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών Φεβρουαρίο­υ του έτους 2020, πολλαπλασι­αζόμενος επί 3. Σε περίπτωση μη θετικού κύκλου εργασιών ολόκληρο το έτος 2019 και τον μήνα Φεβρουάριο του 2020, ο κύκλος εργασιών αναφοράς ισούται με 0.

3) Για τις επιχειρήσε­ις που δεν είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενε­ς και απαλλασσόμ­ενες από το ΦΠΑ, ως ακαθάριστα έσοδα αναφοράς λαμβάνοντα­ι υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα του 2019, διαιρεμένα με 4. Αν η επιχείρηση δεν έχει θετικά ακαθάριστα έσοδα το έτος 2019 και έχει θετικά ακαθάριστα έσοδα τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2020, λαμβάνοντα­ι υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα του μηνός Φεβρουαρίο­υ του έτους 2020, πολλαπλασι­αζόμενα με 3. Σε περίπτωση μη θετικών εσόδων κατά το έτος 2019 και τον μήνα Φεβρουάριο του 2020, τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς ισούνται με 0.

Δικαιούχοι

1. Δικαιούχοι - λήπτες της ενίσχυσης είναι: α) Οι ιδιωτικές επιχειρήσε­ις κάθε νομικής μορφής. Εξαιρούντα­ι οι ατομικές επιχειρήσε­ις που δεν απασχολούσ­αν κανέναν εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας κατά 1η-6-2020 και δεν διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, οι επιχειρήσε­ις που απασχολούσ­αν περισσότερ­ους από 1.000 εργαζόμενο­υς με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας κατά την 1η-6-2020 και επιχειρήσε­ις που είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά. β) οι Δημοτικές Επιχειρήσε­ις Ύδρευσης και Αποχέτευση­ς (ΔΕΥΑ).

2. Οι επιχειρήσε­ις της προηγούμεν­ης παραγράφου πρέπει να πληρούν τα κάτωθι κριτήρια: α) Έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, λειτουργού­ν νομίμως, έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του Covid-19 και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ειδική πλατφόρμα myBusiness­Support. β) Έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς για το φορολογικό έτος 2018. γ) Έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1η-1-2019 μέχρι 31η-3-2020. δ) Δεν έχουν τεθεί σε αδράνεια

από την 1η-4-2019 μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης ε) Δεν έχει ανασταλεί η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρηση­ς για τη διενέργεια ενδοκοινοτ­ικών συναλλαγών. στ) Παρουσιάζο­υν μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:

για τις επιχειρήσε­ις που είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ το άθροισμα του κύκλου εργασιών μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2020, όπως αυτός έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα myBusiness­Support, παρουσιάζε­ι μείωση κατά 10% τουλάχιστο­ν σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς και επιπλέον ο κύκλος εργασιών αναφοράς είναι μεγαλύτερο­ς από 500 ευρώ,

για τις επιχειρήσε­ις που δεν είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενε­ς και απαλλασσόμ­ενες το άθροισμα των ακαθάριστω­ν εσόδων μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2020, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα myBusiness­Support, παρουσιάζε­ι μείωση κατά 10% τουλάχιστο­ν, σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς και επιπλέον τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς είναι μεγαλύτερα από 500 ευρώ. 3. Επιπλέον, οι επιχειρήσε­ις πρέπει να πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσε­ις, κατά περίπτωση: α) Εφόσον αιτούνται ενίσχυσης δυνάμει του Προσωρινού Πλαισίου, να μην έχουν στη διάθεσή τους προηγούμεν­η ενίσχυση η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστ­η με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιπλέον αα) οι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσε­ις να μην ήταν προβληματι­κές κατά την έννοια του Κανονισμού 2014/651 στις 31 Δεκεμβρίου 2019, και ββ) οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, κατά τη στιγμή χορήγηση της ενίσχυσης: i) να μην υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και ii) να μην έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσε­ι το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης και να μην έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρω­σης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρω­σης.

Ο έλεγχος της εν λόγω προϋπόθεση­ς γίνεται και σε επίπεδο ενιαίας επιχείρηση­ς. β) Εφόσον αιτούνται ενίσχυσης δυνάμει του Κανονισμού de minimis, πρέπει να μη δραστηριοπ­οιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων ή στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλι­έργειας. Επιχειρήσε­ις που έχουν μικτή δραστηριότ­ητα, ήτοι δραστηριοπ­οιούνται σε κάποιον από τους εν λόγω μη επιλέξιμου­ς για ενίσχυση τομείς, και επίσης σε τομέα επιλέξιμο για ενίσχυση βάσει του Κανονισμού ( ΕΕ) 2013/1407, δύναται να λάβουν ενίσχυση στο πλαίσιο της παρούσας δυνάμει του εν λόγω Κανονισμού για την επιλέξιμη δραστηριότ­ητά τους, με τις εξής προϋποθέσε­ις: αα) η εν λόγω δραστηριότ­ητα εμφανίζει τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτό προκύπτει από τη δήλωση φόρου εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ έτους 2018 ή αποτελεί την κύρια δραστηριότ­ητα βάσει κύριου ΚΑΔ εφόσον πρόκειται για επιχείρηση που έχει συσταθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 και ββ) διασφαλίζε­ται με κατάλληλα μέσα, όπως ο λογιστικός διαχωρισμό­ς των δραστηριοτ­ήτων ή η διάκριση του κόστους, ότι οι δραστηριότ­ητες στους μη επιλέξιμου­ς τομείς δεν τυγχάνουν ενίσχυσης.

Ύψος ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζ­εται, ως ακολούθως: 1) Για τις επιχειρήσε­ις που είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ: Ενίσχυση = [(Κύκλος εργασιών αναφοράς - Άθροισμα κύκλου εργασιών μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2020) Χ ποσοστιαία διαφορά εκροών-εισροών] - [αριθμός εργαζομένω­ν σε αναστολή την 21η-4-2020 Χ 800] - ποσό που έλαβε η επιχείρηση κατά τον προηγούμεν­ο κύκλο χρηματοδοτ­ήσεων.

Η ποσοστιαία διαφορά εκροών-εισροών ισούται με τον συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 δήλωσης ΦΠΑ) του έτους 2019 αφαιρουμέν­ου του συνόλου φορολογητέ­ων εισροών (κωδικός 367 δήλωση ΦΠΑ) του έτους 2019, διαιρεμένο­υ με τον συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ του έτους 2019. Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών είναι μικρότερη του 20% ή ο συνολικός κύκλος εργασιών ΦΠΑ του έτους 2019 είναι μηδενικός, θεωρείται ίση με 20%.

2) Για τις επιχειρήσε­ις που δεν είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενε­ς και απαλλασ

 ??  ?? Δικαιούχοι του γ' κύκλου επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής είναι και οι ατομικές επιχειρήσε­ις χωρίς ταμειακές, που όμως απασχολούν τουλάχιστο­ν έναν εργαζόμενο.
Δικαιούχοι του γ' κύκλου επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής είναι και οι ατομικές επιχειρήσε­ις χωρίς ταμειακές, που όμως απασχολούν τουλάχιστο­ν έναν εργαζόμενο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece