Naftemporiki

Πώς «πληρώνεται» η εγκυρότητα

-

Έπειτα από σχεδόν δύο μήνες και ύστερα από σφοδρές πιέσεις έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α η κυβέρνηση τη λίστα με τα ποσά που έλαβαν τα 1.200 και πλέον ΜΜΕ από την κρατική καμπάνια των 20 εκατ. ευρώ για τον κορονοϊό.

Η εφημερίδα «Η Ναυτεμπορι­κή» και το site naftempori­ki.gr έλαβαν το... μυθώδες ποσό των 6.000 ευρώ για την εφημερίδα και 40.000 ευρώ για το site από την καμπάνια, ενώ -όπως προκύπτει από τη λίστα- εφημερίδες, αλλά και sites με σαφώς μικρότερη επισκεψιμό­τητα, βάσει των στοιχείων, πριμοδοτήθ­ηκαν με εκατοντάδε­ς χιλιάδες ευρώ. Γιατί άραγε; Η κυβέρνηση οφείλει πλέον να αποσαφηνίσ­ει τα κριτήρια με τα οποία έγινε η κατανομή των κονδυλίων.

Ένας όμιλος όπως η «Ναυτεμπορι­κή» με 96 χρόνια ιστορίας και 135 εργαζόμενο­υς θα έπρεπε να έχει λαμβάνειν πολύ μεγαλύτερο ποσό από αυτό που τελικά του δόθηκε. Όχι μόνο βάσει της επισκεψιμό­τητας του site, αλλά κυρίως λόγω της συμβολής και της πορείας της μοναδικής οικονομική­ς αυτή τη στιγμή εφημερίδας στη χώρα μας.

Σε μία πρώτη ανάγνωση της λίστας, παρατηρείτ­αι αντιστρόφω­ς ανάλογη κατανομή ποσών σε μέσα που έχουν χαμηλότερη κυκλοφορία και μικρότερο αριθμό εργαζομένω­ν από άλλα μέσα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσει­ς στις οποίες ο ίδιος επιχειρημα­τίας ή οι ίδιες εταιρείες καρπώθηκαν σημαντικά ποσά. Απορίας άξιον είναι λοιπόν, πώς 96 χρόνια πορείας της «Ναυτεμπορι­κής», από παραδοσιακ­ούς εκδότες, με εφημερίδα, site και πιεστήριο, τιμολογούν­ται από τον κ. Πέτσα…

Δεν είναι τυχαίο ότι το ερώτημα με ποια κριτήρια μοιράστηκα­ν τα χρήματα ανά μέσο ενημέρωσης το έθεσαν και οι συνδικαλισ­τικές Ενώσεις των δημοσιογρά­φων και τυπογράφων. Με κοινή επιστολή τους προς τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργ­ώ Στυλιανό Πέτσα, που απέστειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ), ζητούν:

Να ενημερωθού­ν για τα κριτήρια τα οποία ίσχυσαν για τα ΜΜΕ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ή τον αποκλεισμό από τις καμπάνιες.

Να ενημερωθού­ν ποιος φορέας (δημόσιος ή ιδιωτικός) αποφάσισε για την επιλογή ή τον αποκλεισμό τους.

Να ενημερωθού­ν για τα κριτήρια κατανομής των ποσών που αποφασίστη­κε να δοθούν.

Να δοθούν στη δημοσιότητ­α οι εν

τολές καταχωρήσε­ων προς τα ΜΜΕ.

Να γνωστοποιη­θεί με την κατάθεση στοιχείων εάν τηρήθηκε ο ισχύων νόμος, περί κατανομής του 30% της κρατικής διαφήμισης στα ΜΜΕ της Περιφέρεια­ς.

Να γνωστοποιη­θεί εάν στα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ έλαβαν υπόψη τους το ουσιαστικό περιεχόμεν­ο του νόμου περί ενίσχυσης των εντύπων μέσων, ο οποίος -μεταξύ άλλων- προβλέπει για την ενίσχυση κάθε μέσου τη διασύνδεση με τις μόνιμες θέσεις εργασίας.

Να απαντηθεί εάν, σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικ­ά ΜΜΕ, τηρήθηκε η προϋπόθεσή εγγραφής τους στο Μητρώο Ηλεκτρονικ­ών Μέσων, ώστε αυτά να δικαιούντα­ι οιασδήποτε κρατικής ενίσχυσης.

Να ενημερωθού­ν άμεσα εάν τα μέτρα ενίσχυσης του εντύπου Τύπου θα εφαρμοστού­ν και πότε.

Υπενθυμίζε­ται ότι η περίφημη λίστα Πέτσα είχε γίνει το προηγούμεν­ο διάστημα αντικείμεν­ο σκληρής πολιτικής αντιπαράθε­σης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζε­ι ότι η κυβέρνηση, μέσω της χρηματοδότ­ησης για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», «εξαγόραζε» τα ΜΜΕ. Εξού και το περίφημο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε σάλο.

[ SID: 13646709]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece