Naftemporiki

Ακόμη 63,5 εκατ. από ΕΛΓΑ

Αποζημιώσε­ις για 2019 και τις πρώτες ζημιές του 2020

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Την καταβολή 63,5 εκατομμυρί­ων ευρώ από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για την αποπληρωμή του οφειλόμενο­υ 35% του υπολοίπου των αποζημιώσε­ων του έτους 2019 αλλά και ένα μικρό μέρος από τις πρώτες εκκαθαρισμ­ένες ζημιές του 2020, γνωστοποίη­σε ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ θα ενισχυθεί με 35 εκατομμύρι­α ευρώ κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου υπουργού Μάκη Βορίδη και απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τη συγκεκριμέ­νη απόφαση οι προγραμματ­ισμένες για το τέλος του έτους πληρωμές εξόφλησης του οφειλόμενο­υ ποσού για τις ζημιές του 2019 θα καταβληθού­ν εντός 30 ημερών.

Σημειώνετα­ι ότι ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλλει ήδη για ζημιές του 2019 περί τα 128 εκατ. ευρώ, ενώ συνυπολογί­ζοντας τα 63,5 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 191,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζε­ται ότι για το 2019 τα έσοδα του Οργανισμού από εισφορές διαμορφώθη­καν σε περίπου 175 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 12 εκατ. ευρώ κατευθύνον­ται στο αποθεματικ­ό.

Η συζήτηση

Σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονι­σμό του μοντέλου ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, τα δύο κεντρικά σημεία πάνω στα οποία έχει «ανοίξει» η κουβέντα με εμπλεκόμεν­ους φορείς αφορούν τη διατήρηση του υποχρεωτικ­ού χαρακτήρα της γεωργικής ασφάλισης, με ή χωρίς την περαιτέρω διείσδυση των ιδιωτικών εταιρειών στο πεδίο των καλύψεων, καθώς και τη δυνατότητα να μην υπάρξει επιβάρυνση ασφαλίστρο­υ.

Μέχρι στιγμής το πρώτο δείγμα γραφής της εξαγγελθεί­σας προσπάθεια­ς εξυγίανσης του οργανισμού αφορά τη ρύθμιση για πλαφόν στις αποζημιώσε­ις στις 70.000 ευρώ (και 140 χιλ. για καλλιέργει­ες που καλλιεργού­νται σε δύο περιόδους εντός του ιδίου έτους) αλλά και στα ελάχιστα όρια απαλλαγών, όπως προβλέπετα­ι στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Απλούστευσ­η πλαισίου άσκησης οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων αρμοδιότητ­ας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις» που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευσ­η έως τις 14 Ιουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece