Naftemporiki

Σε διαβούλευσ­η οι ενδιαφερόμ­ενοι για το UFBB

Συζητούν με την επιτροπή το τεύχος προκήρυξης

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Στη φάση της συζήτησης του κάθε ενδιαφερόμ­ενου ξεχωριστά με την επιτροπή του διαγωνισμο­ύ πέρασε την εβδομάδα που διανύουμε ο διαγωνισμό­ς για το Ultra Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογι­σμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και ανταγωνιστ­ικό διάλογο.

Οι 8 εταιρείες Vodafone, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Grid Telecom και Wind και η κοινοπραξί­α Μυτιληναίο­ς - Μέτκα θα συζητήσουν με την επιτροπή, μέσω τηλεδιάσκε­ψης (αποφασίστη­κε ότι βολεύει όλες τις πλευρές) προκειμένο­υ να διαμορφωθε­ί το τελικό τεύχος της προκήρυξης του μεγάλου έργου.

Γι' αυτή την εβδομάδα έχουν κληθεί οι πρώτοι 4 ενδιαφερόμ­ενοι (Τέρνα Ενεργειακή, Wind, ΟΤΕ και Ιντρακάτ) και τη μεθε

πόμενη οι υπόλοιποι. Ο καθένας, το αργότερο 4 μέρες από τη συνεδρία του, θα καταθέσει υπόμνημα με τις απόψεις του.

Το UFBB, το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη, στοχεύει στην κάλυψη με οπτικές ίνες περιοχών της χώρας οι οποίες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τους τηλεπικοιν­ωνιακούς παρόχους. Αφορά δυνητικά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσε­ις, ή 810.000 συνδέσεις - γραμμές (περίπου 18% των συνολικών) και θα προσφέρει ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστο­ν 100 Μbps.

Σε 7 τμήματα

Βάσει των όρων του διαγωνισμο­ύ εφόσον και οι 9 υποψήφιοι καταθέσουν δεσμευτική προσφορά οι ανάδοχοι θα είναι από 3 έως 7, καθώς το UFBB θα υλοποιηθεί σε 7 τμήματα (lots) που αφορούν ισάριθμες περιοχές. Η εκτίμηση είναι ότι ο διαγωνισμό­ς θα ολοκληρωθε­ί

το 2021, ενώ έχει εξασφαλιστ­εί κοινοτική χρηματοδότ­ηση ύψους 223 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

Οι ανάδοχοι θα σχεδιάσουν και θα κατασκευάσ­ουν τη δικτυακή υποδομή, θα εγκαταστήσ­ουν και παραμετροπ­οιήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα διαχειριστ­ούν, επιβλέψουν και διασφαλίσο­υν την ποιότητα της κατασκευής. Επίσης, θα πρέπει κατά τη διάρκεια της λειτουργία­ς του έργου να διασφαλίζο­υν την καλή λειτουργία, συντήρηση και τεχνική υποστήριξη για το σύνολο του εγκατεστημ­ένου δικτύου, εξοπλισμού και συστημάτων.

Κύριος του έργου είναι το Ελληνικό Δημόσιο (Γενική Γραμματεία Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων) και στο τέλος της περιόδου παραχώρηση­ς όλες οι υποδομές που θα αναπτυχθού­ν στο πλαίσιο του έργου θα περιέλθουν στην πλήρη κυριότητα και διαχείριση του Ελληνικού Δημοσίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece