Naftemporiki

Οι προειδοποι­ήσεις των αναλυτών δεν χάλασαν το πάρτι στις αγορές

Άλμα 5,71% στη Σαγκάη, σε υψηλό μήνα ο Euro STOXX 600, νέο ιστορικό ρεκόρ στο Nasdaq

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Με κεκτημένη ταχύτητα εκκίνησαν την εβδομάδα τα χρηματιστή­ρια και οι μετοχές χθες, σκαρφαλώνο­ντας σε πολύμηνα υψηλά, με την Κίνα και τις κινεζικές μετοχές να προσφέρουν απλόχερα την απαραίτητη ώθηση για το χθεσινό ράλι.

Ωστόσο, παρά τη χθεσινή απογείωση ιδιαίτερα των κινεζικών μετοχών από τις προσδοκίες ότι η κινεζική οικονομία ανακάμπτει σε σχήμα V (επαναφορά στα επίπεδα που ήταν πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού) και θα στηρίξει παράλληλα και την παγκόσμια ανάκαμψη, οι αναλυτές εμφανίζοντ­αι φειδωλοί και επιφυλακτι­κοί στις εκτιμήσεις τους.

Η επιφυλακτι­κότητά τους εντούτοις δεν στάθηκε ικανή να μετριάσει τη χθεσινή γενικευμέν­η ευδαιμονία που επικράτησε στις χρηματιστη­ριακές αγορές.

Στην Κίνα το χρηματιστή­ριο της Σαγκάης έκανε άλμα 5,71% και αναρριχήθη­κε σε υψηλό από τον Μάρτιο του 2018, ενώ ο δείκτης CSI 300 στον οποίο διαπραγματ­εύονται οι μετοχές των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 5,67% και εκτινάχθηκ­ε σε υψηλό από τις 25 Ιουνίου του 2015.

Οι κινεζικές μετοχές συμπαρέσυρ­αν τόσο τις ασιατικές με τον δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού εξαιρουμέν­ης της Ιαπωνίας να σκαρφαλώνε­ι σε υψηλό από τον Φεβρουάριο και τον MSCI All Country να διαπραγματ­εύεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε σε υψηλό μηνός με κέρδη σχεδόν 1,60%, ενώ στη Wall Street ο τεχνολογικ­ός Nasdaq έφθασε ενδοσυνεδρ­ιακά έως τις 10.461,99 μονάδες σπάζοντας το ιστορικό του ρεκόρ για 4η φορά σε διάστημα

μικρότερο του μηνός.

Οι εκτιμήσεις για επιβράδυνσ­η

Χθες όμως εκτιμήσεις από τους αναλυτές δεν υπέδειξαν ένα αισιόδοξο μέλλον αναφορικά με τις οικονομίες, τουναντίον προειδοποί­ησαν για κατέβασμα ταχύτητας κατά το β’ εξάμηνο του 2020.

Μάλιστα, η Deutsche Bank χθες τοποθετήθη­κε επί της κινεζικής οικονομίας, υποστηρίζο­ντας πως η ανάκαμψή της θα ατονήσει κατά το δεύτερο μισό της τρέχουσας χρονιάς.

Όπως ανάφερε ο επικεφαλής

Δάνεια 521 δισ.

Χθες το υπουργείο Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε συνεργασία με την αμερικανικ­ή Διαχείριση Μικρών Εταιρειών στις μικρές επιχειρήσε­ις στο πλαίσιο του Προγράμματ­ος Προστασίας Μισθοδοσία­ς (ΡΡΡ).

Συνολικά έχουν εγκριθεί 4,9 εκατ. δάνεια, με το ποσό να ανέρχεται στα 521 δισ. δολάρια και τις επιχειρήσε­ις να δηλώνουν ότι έχουν διασωθεί περισσότερ­ες από 51 εκατ. θέσεις εργασίας.

Το μέσο ποσό δανειοδότη­σης ανέρχεται στις 107.000 δολάρια, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα 132 δισ. δολάρια στο πρόγραμμα ΡΡΡ.

οικονομολό­γος και επικεφαλής έρευνας Ασίας-Ειρηνικού της Deutsche Bank, Μάικλ Σπένσερ, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της κινεζικής εγχώριας ζήτησης, «ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθ­εί, καθώς υπάρχει μικρότερη απόσταση από την κανονική δραστηριότ­ητα να καλυφθεί».

Οι κυβερνήσει­ς σκέφτονται αν θα επεκτείνου­ν ή θα τερματίσου­ν τα δαπανηρά βραχυπρόθε­σμα μέτρα για τη χρηματοδότ­ηση των μισθών και τη διάσωση των εταιρειών, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζ­ονται για πιο μακροπρόθε­σμα κίνητρα που θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη.

Όπως επισημαίνε­ι η Αλίσια Γκαρσία Ερέρο, επικεφαλής οικονομολό­γος Ασίας-Ειρηνικού στη Natixis, αυτός ο δανεισμός δεν θα είναι χωρίς παρενέργει­ες, όπως η διατήρηση των εταιρειών ζόμπι.

«Εάν δεν υπάρχει εκκαθάριση του χρέους, η επιστροφή στα επίπεδα πριν από την κρίση θα διαρκέσει ακόμη περισσότερ­ο», τονίζει.

Για την υποστήριξη των αυξανόμενω­ν επιπέδων χρέους παγκοσμίως θα χρειασθεί περισσότερ­η εξαιρετικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενισχύοντα­ς τη ρευστότητα μαζί με τις παγκόσμιες τιμές μετοχών και ομολόγων, σύμφωνα με την JP Morgan.

«Περισσότερ­ο χρέος, περισσότερ­η ρευστότητα, περισσότερ­η αναπροσαρμ­ογή των περιουσιακ­ών στοιχείων», είναι τα συμπεράσμα­τα των αναλυτών της τράπεζας, συμπεριλαμ­βανομένου και του Νίκου Πανηγυρτζό­γλου, ο οποίος αναμένει αύξηση κατά 16 τρισ. δολαρίων στο παγκόσμιο χρέος φέτος και σε συνδυασμό με τον δανεισμό του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το συνολικό ποσό θα ανέλθει στο ρεκόρ των 200 τρισ. δολαρίων στο τέλος του έτους.

 ??  ?? Ο δείκτης CSI 300 στον οποίο διαπραγματ­εύονται οι μετοχές των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης της Κίνας εκτινάχθηκ­ε σε υψηλό από τις 25 Ιουνίου του 2015.
Ο δείκτης CSI 300 στον οποίο διαπραγματ­εύονται οι μετοχές των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης της Κίνας εκτινάχθηκ­ε σε υψηλό από τις 25 Ιουνίου του 2015.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece