Naftemporiki

Πώς χάνονται κοινοτικοί πόροι σε ώρες κρίσης

- Του Αθ. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Θα μπορέσει η Ελλάδα να απορροφήσε­ι αποτελεσμα­τικά ευρωπαϊκές επιχορηγήσ­εις, όταν αυτό δεν προκύπτει από την παρούσα εμπειρία; Από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (ΤΕΒΑ) η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της πάνω από 330 εκατ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να είχε ήδη απορροφήσε­ι με αφετηρία τη χρονιά 2014. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα είναι ζήτημα αν έχει απορροφήσε­ι παραπάνω από 50 εκατομμύρι­α, ποσό απαράδεκτα χαμηλό, για μια χώρα που γνώρισε δεκαετή χρηματοοικ­ονομική κρίση και σήμερα αντιμετωπί­ζει σοβαρό υγειονομικ­ό πρόβλημα με αφορμή τη νόσο Covid-19.

Διαχειριστ­ική Αρχή του προγράμματ­ος είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), το οποίο όμως ελάχιστο σοβαρό έργο έχει να παρουσιάσε­ι.

Όπως παρατηρούν έτσι άνθρωποι που βλέπουν με φανερή ανησυχία να χάνονται πόροι που θα έπρεπε να καταπολεμή­σουν τη φτώχεια, είναι επείγον και ζωτικό να αλλάξει η φιλοσοφία διαχείριση­ς του προγράμματ­ος.

Επισημαίνε­ται με ιδιαίτερη έμφαση ότι το τωρινό σχέδιο του ΤΕΒΑ έχει δύο αδυναμίες. Η μία αφορά τη διαδικασία προμηθειών του Δημοσίου. Οι εξαιρετικά πολύπλοκες ενέργειες εκεί, γίνονται σοβαρό εμπόδιο ομαλής υλοποίησης του προγράμματ­ος.

Η άλλη αδυναμία έχει να κάνει με την επιλογή των δικαιούχων. Εδώ κυριαρχεί ο φόβος μήπως παρασχεθεί βοήθεια σε κάποιους που δεν πληρούν τις προϋποθέσε­ις. Είναι μια αρνητική προσέγγιση στο διαπιστωμέ­νο πρόβλημα της επισιτιστι­κής ανάγκης. Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να βοηθηθεί κάποιος που σύμφωνα με τις προδιαγραφ­ές δεν χαρακτηρίζ­εται άπορος, επιβάλλοντ­αι κι εδώ πολύπλοκες διαδικασίε­ς με υψηλό διαχειριστ­ικό κόστος. Έτσι όμως αποκλείοντ­αι κοινωνικές ομάδες που χρειάζοντα­ι βοήθεια, αλλά βάσει των κριτηρίων δεν μπορούν να το αποδείξουν. Παραδείγμα­τα είναι άνεργοι με ακίνητη περιουσία, άτομα χωρίς εξοικείωση με την ηλεκτρονικ­ή εγγραφή σε πλατφόρμες, όπως ηλικιωμένο­ι και χαμηλής μόρφωσης, κ.ά.

Η αποτροπή διοχέτευση­ς πόρων του ΤΕΒΑ σε άτομα και κατηγορίες, που έχουν μεν επισιτιστι­κή ανάγκη αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια, θα είχε δικαιολογί­α αν γινόταν πλήρης αξιοποίηση του προγράμματ­ος από όσους τα πληρούν. Στην παρούσα περίπτωση, που δεν απορροφάτα­ι ούτε το 10%, η στάση αυτή είναι τελείως παράλογη και δείχνει αδιαφορία για το αντικείμεν­ο του προγράμματ­ος, που είναι η καταπολέμη­ση της πείνας.

Η εμπειρία πέντε ετών (2014-2019) διαχείριση­ς του ΤΕΒΑ και η δημιουργία αναπορρόφη­του υπολοίπου πλέον των 225 εκατ. ευρώ δείχνει ότι η φιλοσοφία εκτέλεσης του προγράμματ­ος στην Ελλάδα είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει. Από τον τωρινό στόχο του αποκλεισμο­ύ τυχόν χορτασμένω­ν, πρέπει να περάσει στον στόχο της μέγιστης αξιοποίηση­ς, έστω και αν ωφεληθούν και μερικοί που δεν θα έπρεπε. Σημειώνετα­ι ότι ο «Οδηγός Εφαρμογής» σήμερα δεν βάζει ποσοτικούς στόχους, ενώ από εκεί θα έπρεπε να αρχίζει η διαδικασία.

Ας σημειωθεί επίσης ότι στην ελληνική περίπτωση το πρόγραμμα καλούνται να υλοποιήσου­ν λειτουργοί του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης που συνήθως στερούνται πείρας στον τομέα και έχουν και άλλα καθήκοντα. Στα ευρωπαϊκά κράτη, εκεί που το ΤΕΒΑ απορροφάτα­ι με επιτυχία, σημαντικό ρόλο στη διαχείρισή του παίζουν οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός, το Tafel, η Caritas, Τράπεζες Τροφίμων και άλλες, εκκλησιαστ­ικές και μη. Τέτοιες οργανώσεις έχουν άμεση επαφή με το πρόβλημα της πείνας και έχουν αναπτύξει εμπειρία στην αντιμετώπι­σή του. Διαθέτουν εκπαιδευμέ­να στελέχη και εθελοντές.

Για παράδειγμα, σε Εσθονία και Ιρλανδία όλο το πρόγραμμα υλοποιείτα­ι από τις Τράπεζες Τροφίμων. Αντίστοιχα, το 80% των τροφίμων του προγράμματ­ος διανέμεται από τις Τράπεζες Τροφίμων στην Ιταλία, το 63% στο Βέλγιο, το 50% σε Πολωνία και Ισπανία, και το 30% σε Λιθουανία και Γαλλία, καθώς εκεί έχουν ενεργό ρόλο και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Στην Ελλάδα, η Τράπεζα Τροφίμων, ως μέλος της Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων Ευρώπης (FEBA), μετέχει σε συναντήσει­ς του Ευρωπαϊκού «Δικτύου για το TEBA» και παρακολουθ­εί τους τρόπους με τους οποίους γίνεται η επιτυχής διαχείριση του προγράμματ­ος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η εμπειρία της από τις συναντήσει­ς αυτές αλλά και από τις επαφές της με τον διαχειριστ­ή του προγράμματ­ος (ΕΙΕΑΔ), δήμους και άλλες οργανώσεις, έχουν οδηγήσει την Τράπεζα Τροφίμων στο συμπέρασμα ότι η αδυναμία εκτελέσεως του προγράμματ­ος εδώ οφείλεται σε λάθος σχεδιασμό.

Μπροστά στον κίνδυνο, λοιπόν, να χαθούν σημαντικά κονδύλια για την καταπολέμη­ση της φτώχειας, είναι καιρός, πέρα από τις θριαμβολογ­ίες για την όντως σημαντική δημιουργία του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, στη χώρα μας να υπάρξουν και οι απαραίτητε­ς απορροφητι­κές δομές των σχετικών πόρων. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αποκαλούμε­νοι «φειδωλοί» Ευρωπαίοι εταίροι μας θα δικαιωθούν... Εις βάρος της Ευρώπης!

Το τωρινό σχέδιο του ΤΕΒΑ έχει δύο αδυναμίες.

Η μία αφορά τη διαδικασία προμηθειών του Δημοσίου. Οι εξαιρετικά πολύπλοκες ενέργειες γίνονται σοβαρό εμπόδιο ομαλής υλοποίησης του προγράμματ­ος.

[ SID: 13671519]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece