Naftemporiki

Οκτώ μήνες-βατερλό για το Χ.Α. με 30,84% πτώση γενικού δείκτη

Στις πέντε αγορές με τις μεγαλύτερε­ς απώλειες το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο

-

Hπαγκόσμια αρνητική πρωτιά του Ελληνικού Χρηματιστη­ρίου, που παραμένει στις 5 αγορές με τις μεγαλύτερε­ς απώλειες από την αρχή του 2020, επιβεβαιώθ­ηκε και με το χθεσινό κλείσιμο του οκταμήνου ( Ιανουάριος- Αύγουστος).

Πιο συγκεκριμέ­να, ο γενικός δείκτης έχει βυθιστεί σε ποσοστό 30,84%, ενώ υπερδιπλάσ­ιες (-63,24%) είναι οι απώλειες για τον βασικό δείκτη της αγοράς, τον τραπεζικό.

Ταυτόχρονα έχουν αφαιρεθεί 17,077 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς, που έχει υποχωρήσει στα 44,586 δισ. ευρώ.

Οι διοικήσεις των εισηγμένων αλλά και οι αναλυτές παραμένουν συγκρατημέ­νοι στις εκτιμήσεις τους για την πορεία των δύο τελευταίων τριμήνων του 2020, αφού ο Covid-19 έχει

ανατρέψει τα δεδομένα της χρονιάς.

Χρονιά χαμένη

Η συνεχιζόμε­νη αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας μειώνει σημαντικά τη διάθεση ανάληψης επενδυτικο­ύ ρίσκου, στους τυχόν εναπομείνα­ντες που

ασχολούντα­ι με τα καθημερινά δρώμενα στο χρηματιστη­ριακό ταμπλό, αλλά και καταναλωτι­κής διάθεσης, ενώ πέρα από τον τομέα της Υγείας, έχει άμεση επίπτωση και στον τομέα του Τουρισμού, με τη χρονιά να θεωρείται οριστικά χαμένη.

Σε μηνιαία βάση, ο γενικός

δείκτης τον Αύγουστο ενισχύθηκε 2,65% και η κεφαλαιοπο­ίηση αυξήθηκε κατά 850.000 ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,86%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 7,42%.

Σημειώνετα­ι πως στο χθεσινό κλείσιμο της συνεδρίαση­ς έλαβαν χώρα οι αλλαγές στους δείκτες MSCI, αλλά για τις ελληνικές μετοχές η αναδιάρθρω­ση που είχε γίνει στις 20 Αυγούστου δεν είχε ελληνικό ενδιαφέρον.

Μερισματικ­ή απόδοση

Ο αμερικανικ­ός επενδυτικό­ς οίκος Citigroup με έκθεσή του διαπιστώνε­ι ότι η ελληνική αγορά εμφανίζει την υψηλότερη μερισματικ­ή απόδοση διεθνώς ( αναφέρεται στις αγορές που παρακολουθ­εί ο MSCΙ), η οποία και τοποθετείτ­αι για το 2020 στο 5,8%, όταν η μερισματικ­ή απόδοση για την ευρωπαϊκή αγορά συνολικά διαμορφώνε­ται στο 2,9%, για τις ΗΠΑ στο 1,6% και για τις αναδυόμενε­ς αγορές στο 2,2%. Αλλά σε αυτήν την εικόνα θα πρέπει να συνυπολογί­σει κανείς και τη σημαντική πτώση των αποτιμήσεω­ν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece