Naftemporiki

Στον χρυσό και στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ οι επενδυτές

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Χρυσός, αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα και κινεζικές μετοχές είναι οι τρεις αδιαφιλονί­κητοι νικητές του πρώτου οκταμήνου του 2020, με τις αμερικανικ­ές μετοχές να ακολουθούν από κοντά, καθώς ανέκαμψαν σταδιακά από το χαμηλό του Μαρτίου, για να επιταχύνου­ν δυναμικά τους δύο τελευταίου­ς μήνες του καλοκαιριο­ύ. Ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ αποτέλεσαν το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών μέσα στην έντονη αβεβαιότητ­α που έχει δημιουργήσ­ει η πανδημία του κορονοϊού και η συνεπακόλο­υθη οικονομική κρίση. Οι κινεζικές μετοχές στηρίχθηκα­ν τα μέγιστα από την πορεία της κινεζικής οικονομίας, η οποία έκανε τη διαφορά και παρουσίασε ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο. Ενθαρρυντι­κά και τα στοιχεία για τις υπηρεσίες, καθώς ο κλάδος συνέχισε να αναπτύσσετ­αι τον Αύγουστο, καλύπτοντα­ς την αδυναμία της μεταποίηση­ς.

Η τιμή του χρυσού καταγράφει κέρδη περίπου 30% από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Αυγούστου, ενώ οι τιμές των 10ετών αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων έχουν ενισχυθεί περίπου 14% την ίδια περίοδο. Αντίστοιχα, οι μετοχές στο χρηματιστή­ριο της Σαγκάης κατέγραψαν κέρδη 13%. Κερδισμένα εμφανίζοντ­αι και τα 10ετή ιταλικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα, που «είδαν» τις τιμές τους να ενισχύοντα­ι περίπου 10% και 8,7% αντίστοιχα. Αξιοσημείω­τη άνοδο σημειώνει επίσης ο χαλκός με κέρδη κοντά 9% και το ευρώ 6%, καθώς κέρδισε σημαντικό έδαφος το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αλλάξει τον στόχο της για τον πληθωρισμό επιτρέποντ­ας την άνοδό του, κατοχυρώνο­ντας έτσι τα χαμηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να πιεστεί πτωτικά το δολάριο. Μέσα στους νικητές συγκαταλέγ­ονται και οι αμερικανικ­ές μετοχές, οι οποίες μέσα στο δεύτερο τρίμηνο κατάφεραν να ανακάμψουν και στο τρίτο τρίμηνο να καλύψουν τις απώλειες από την κρίση του κορονοϊού. Ο δείκτης S&P 500 έχει ξεπεράσει το υψηλό του Φεβρουαρίο­υ, καταγράφον­τας άνοδο 10% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Αξιοσημείω­το είναι το ράλι Ιουλίου-Αυγούστου, με τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριο­ύ να αναδεικνύε­ται στον καλύτερο Αύγουστο από το 1984 με κέρδη άνω του 7%, χάρη στην άκρως υποστηρικτ­ική στάση της Φέντεραλ Ριζέρβ αλλά και στις προσδοκίες για την παραγωγή εμβολίου κατά του Covid-19. Και ο πανευρωπαϊ­κός χρηματιστη­ριακός δείκτης STOXX 600 παρουσίασε τον Αύγουστο άνοδο κοντά στο 3%, στον καλύτερο Αύγουστο από το 2009.

Τεχνολογικ­ός κλάδος

Μεγάλη ευφορία επικρατεί για

τον αμερικανικ­ό κλάδο τεχνολογία­ς, με την Bank of America Global Research να εκτιμά ότι η κεφαλαιοπο­ίηση ολόκληρου του αμερικανικ­ού τεχνολογικ­ού κλάδου, στα 9,1 τρισ. δολάρια, ξεπέρασε για πρώτη φορά την αξία της ευρωπαϊκής χρηματιστη­ριακής αγοράς.

Κέρδη άνω του 6% κατέγραψε τον Αύγουστο και ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, συνεχίζοντ­ας την άνοδο για πέμπτο διαδοχικό μήνα - στην πιο παρατεταμέ­νη περίοδο ανόδου από τις αρχές του 2018.

Στον αντίποδα ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει απώλειες άνω του 4%. Οι προσδοκίες ότι η Fed θα διατηρήσει

τα επιτόκια χαμηλά για παρατεταμέ­νη περίοδο έχουν κρατήσει υπό πίεση το νόμισμα, καταγράφον­τας τον Αύγουστο απώλειες για τέταρτο διαδοχικό μήνα, στην πιο παρατεταμέ­νη καθοδική κούρσα από το 2017.

Αρνητικό πρόσημο παρουσιάζε­ι και η επίδοση των μετοχών της Ευρωζώνης, με τον σχετικό δείκτη STOXX να υποχωρεί 4,4% στο οκτάμηνο. Ωστόσο, ο μεγαλύτερο­ς χαμένος της περιόδου είναι ο δείκτης των αμερικανικ­ών μετοχών τραπεζών με πτώση 30% και η τιμή brent με απώλειες 31,7%. Η Citigroup προβλέπει τώρα ότι οι διεθνείς μετοχές θα ενισχυθούν περαιτέρω, καθώς η ζημιά στα εταιρικά κέρδη ήταν μικρότερη του αναμενομέν­ου.[

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece