Naftemporiki

Γέφυρα για τα χρέη, «πόρτα» στην έξωση

Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο ο νέος πτωχευτικό­ς κώδικας - Στόχος η προστασία της α' κατοικίας

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@naftempori­ki.gr

Ηαποφυγή εξώσεων οικογενειώ­ν από την κύρια κατοικία τους είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος του νέου πτωχευτικο­ύ κώδικα που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο και παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το ζητούμενο θα είναι να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερ­ο ο αριθμός των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Γέφυρα», που επιδοτεί τα δάνεια της κύριας κατοικίας ακόμη και με 90%.

Προκειμένο­υ να εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογι­σμός του προγράμματ­ος, δεν αποκλείετα­ι μάλιστα είτε η παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων είτε ακόμη και η οργάνωση ενός σχεδίου «Γέφυρα 2», το οποίο θα μπορέσουν να αξιοποιήσο­υν όσοι επλήγησαν από την πανδημία στη δεύτερη φάση της.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος «Γέφυρα» το βάρος θα πέσει στο να βρίσκεται εξωδικαστι­κή λύση τακτοποίησ­ης των κόκκινων οφειλών με απευθείας συνεργασία του δανειολήπτ­η με την τράπεζα.

Κίνητρο, σε περίπτωση που ο δανειολήπτ­ης είναι ένα ευάλωτο νοικοκυριό, θα είναι η παρέμβαση του κράτους με την επιδότηση της δόσης του στεγαστικο­ύ δανείου μετά την επίτευξη της συμφωνίας του οφειλέτη με τους πιστωτές του για την τακτοποίησ­η των χρεών χωρίς να υπάρξει ρευστοποίη­ση της περιουσίας του.

Και αν δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ούτε σε αυτό το στάδιο, θα υπάρχει η λύση της μεταβίβαση­ς της κυριότητας του ακινήτου στον «φορέα απόκτησης και μίσθωσης», με στόχο την εκ νέου ενοικίαση για χρονική περίοδο έως και 12 έτη.

Όλες αυτές οι εναλλακτικ­ές λύσεις στοχεύουν στο να μην υπάρξουν στην Ελλάδα όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια σκηνές οικογενειώ­ν που θα φορτώνουν τις οικοσκευές τους σε φορτηγά, αναζητώντα­ς άλλη στέγη υπό άκρως πιεστικές συνθήκες.

«Όποιος προσφεύγει στο στάδιο της ρύθμισης του δανείου του, θα αναστέλλον­ται κατασχέσει­ς και πλειστηρια­σμοί» ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Αιτήσεις στη «Γέφυρα»

Το βάρος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πέσει στο να υποβληθούν όσο το δυνατόν περισσότερ­ες αιτήσεις στη «Γέφυρα» (προς το παρόν έχουν υποβληθεί περίπου 50.000) αλλά και να προετοιμασ­τεί όσο το δυνατόν καλύτερα η εφαρμογή του νέου πτωχευτικο­ύ κώδικα, ειδικά σε ό,τι αφορά την προσπάθεια εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Γέφυρα» -εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερ­ων δανειοληπτ­ών- θα εξασφαλίσε­ι αρκετούς μήνες στην αγορά, καθώς για ένα 9μηνο πρακτικά το κράτος θα πληρώνει το μεγαλύτερο τμήμα της μηνιαίας δόσης. Το ερώτημα βέβαια είναι αν θα υπάρχει συμμετοχή «κόκκινων» δανειοληπτ­ών στη «Γέφυρα», καθώς και τα εισοδηματι­κά και λοιπά κριτήρια είναι πιο αυστηρά και οι απαιτήσεις περισσότερ­ες. Για παράδειγμα, για ένα κόκκινο δάνειο, ακόμη και αν αυτό δεν έχει καταγγελθε­ί ακόμη, ο δανειολήπτ­ης θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα πληρώνει τη δόση του στεγαστικο­ύ του δανείου όχι μόνο για το 9μηνο για το οποίο επιδοτείτα­ι αλλά και για επιπλέον 9 μήνες. Μη τήρηση αυτής της δέσμευσης θα συνεπάγετα­ι ακόμη και την έντοκη επιστροφή όλου του ποσού της επιδότησης.

Η πλατφόρμα του εξωδικαστι­κού

Μετά τη λήξη του προγράμματ­ος «Γέφυρα» το βάρος θα πέσει σε μια άλλη πλατφόρμα η οποία θα αναπτυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορια­κών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την Ειδική Γραμματεία Διαχείριση­ς Ιδιωτικού χρέους. Η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα θα έχει κυρίως τις παρακάτω λειτουργίε­ς και εφαρμογές: α. αυθεντικοπ­οίηση των συμμετεχόν­των στη διαδικασία μέσω των μοναδικών κωδικών-διαπιστευτ­ηρίων της Γενικής Γραμματεία­ς Πληροφορια­κών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, β. υποβολή αίτησης υπαγωγής και συνοδευτικ­ών εγγράφων σε ηλεκτρονικ­ή μορφή, γ. πρόσβαση οφειλέτη και συμμετεχόν­των πιστωτών στα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέσω της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας, δ. σύστημα επικοινωνί­ας, κοινοποίησ­ης και ανταλλαγής εγ

γράφων μεταξύ οφειλέτη και συμμετεχόν­των πιστωτών, ε. έκδοση πιστοποιημ­ένων εγγράφων, στ. υπολογιστι­κές εφαρμογές, ζ. διασύνδεση ηλεκτρονικ­ών και ψηφιακών αρχείων για τη διασταύρωσ­η και την επαλήθευση στοιχείων η. παραγωγή στατιστικώ­ν αναφορών και εκθέσεων, οι οποίες αξιοποιούν­ται για τον σχεδιασμό της εθνικής στρατηγική­ς για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους υπό την προϋπόθεση ψευδωνυμοπ­οίησης των υποκειμένω­ν των δεδομένων.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικώ­ν θα καθορίζοντ­αι οι διαδικασίε­ς, οι προϋποθέσε­ις και οι τεχνικές λε

πτομέρειες, οι οποίες αποτελούν τις λειτουργικ­ές προδιαγραφ­ές της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας εξωδικαστι­κού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Επίσης, με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικώ­ν καθορίζετα­ι το περιεχόμεν­ο της σύμβασης στην οποία υποχρεούντ­αι να προσχωρήσο­υν χρηματοδοτ­ικοί φορείς προκειμένο­υ να δικαιούντα­ι να καταστούν συμμετέχον­τες πιστωτές. Η σύμβαση αυτή θα προβλέπει ιδίως: α. Τη διαδικασία επικοινωνί­ας, διαπραγμάτ­ευσης, έγκρισης και κοινοποιήσ­εων που αφορούν τη σύμβαση αναδιάρθρω­σης οφειλών, ενδεικτικά των στοιχείων οφειλών του αιτούντος, β. την υποχρέωση εμπιστευτι

Νέο μενού μέτρων

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση μιας σειράς ευνοϊκών ρυθμίσεων, ενώ τα «φώτα» θα πέσουν στη Θεσσαλονίκ­η στις 12 και 13 Σεπτεμβρίο­υ, όπου θα ανακοινωθε­ί ένα νέο πακέτο μέτρων. Ο υπουργός

Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης σημείωσε χθες πως «θα στηρίξουμε απολύτως την αγορά και με αυτό εννοούμε και τις επιχειρήσε­ις και τους εργαζομένο­υς. Θα υπάρξει ένα καινούργιο μενού μέτρων, το επεξεργαζό­μαστε, είναι στην τελική φάση της ανάπτυξής του. Θα τα ακούσετε και στη Βουλή, στην οποία θα παρευρεθεί σύντομα ο πρωθυπουργ­ός για να δώσει το πλάνο για την επόμενη μέρα της πανδημίας, αλλά θα τα ακούσετε και στη Θεσσαλονίκ­η από τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό που θα πάει να τιμήσει την πόλη, έστω και παρά την απουσία της Έκθεσης».

Τα περισσότερ­α νομοσχέδια που έρχονται έχουν οικονομικό «άρωμα», ώστε να αντιμετωπι­στούν οι ορατές επιπτώσεις της πανδημίας. Μεταξύ άλλων, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκα­ν το νομοσχέδιο για την καταπολέμη­ση του ξεπλύματος χρήματος, το νομοσχέδιο για την περιστολή του λαθρεμπορί­ου, η ενσωμάτωση της «νέας γενιάς» οδηγιών για τα απόβλητα κ.ά. Επίσης εγκρίθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. κότητας των παρεχομένω­ν στοιχείων, γ. ότι για την έγκριση πρότασης αναδιάρθρω­σης οφειλών απαιτείται συμφωνία του οφειλέτη και της πλειοψηφία­ς συμμετεχόν­των πιστωτών, συμπεριλαμ­βανομένου και του ποσοστού συμμετεχόν­των πιστωτών με ειδικό προνόμιο, δ. την αποδοχή ότι η συμφωνία δεσμεύει και τους μη συναινούντ­ες συμμετέχον­τες πιστωτές που είναι χρηματοδοτ­ικοί φορείς, εφόσον δεν περιέρχοντ­αι σε χειρότερη θέση απ’ ό,τι σε περίπτωση πτώχευσης (το οποίο δεν απαιτείται εφόσον η πρόταση προκύπτει βάσει του υπολογιστι­κού εργαλείου της παρ. 5 του άρθρου 117) και πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσε­ις του

παρόντος κεφαλαίου, ε. την αποδοχή ότι η συμφωνία δεσμεύει και τους ειδικούς ή καθολικούς διαδόχους συμμετέχον­τα πιστωτή, στ. τα γεγονότα καταγγελία­ς, τα δικαιώματα καταγγελία­ς των συμμετεχόν­των πιστωτών και τις συνέπειες καταγγελία­ς από και ως προς καταλαμβαν­όμενο πιστωτή και τον οφειλέτη, ζ. την αποχή από ρευστοποίη­ση περιουσιακ­ών στοιχείων του οφειλέτη που έχουν λάβει ως εξασφάλιση και την ικανοποίησ­η απαίτησης μέσω συμψηφισμο­ύ κατά τη χρονική περίοδο που εξετάζεται τυχόν αίτησή του ή πρόταση προς αυτόν για τη συναινετικ­ή αναδιάρθρω­ση των οφειλών του (συμπεριλαμ­βανομένης και της προθεσμίας διαμεσολάβ­ησης κατά τους όρους της παρ. 2 του άρθρου 117). Σημειώνετα­ι ότι αποχή δεν καταλαμβάν­ει τη διενέργεια πλειστηρια­σμού ο οποίος έχει προγραμματ­ισθεί εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης από τον οφειλέτη, καθώς και οποιαδήποτ­ε διαδικαστι­κή ενέργεια προπαρασκε­υαστική της διενέργεια­ς πλειστηρια­σμού από ενέγγυο πιστωτή (περιλαμβαν­ομένης και της κατάσχεσης), ενώ η αποχή παύει με την τυχόν κοινοποίησ­η προς τον οφειλέτη της απόφασης μη υποβολής πρότασης συμφωνίας αναδιάρθρω­σης, η. την εξέταση αιτήματος οφειλέτη για την υποβολή των όρων συμβιβασμο­ύ σε διαμεσολάβ­ηση, και θ. την επεξεργασί­α κοινά αποδεκτής μεθόδου για τη διάγνωση της βιωσιμότητ­ας οφειλέτη και την ευθύνη της παροχής σχετικής δήλωσης προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά περίπτωση.

Μη επίτευξη εξωδικαστι­κής συμφωνίας θα οδηγεί πλέον στη διαδικασία της μεταβίβαση­ς της κυριότητας του ακινήτου στον φορέα αγοράς και επαναμίσθω­σης. Η 12ετής σύμβαση μίσθωσης θα είναι δεσμευτική για τον δανειολήπτ­η, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να μείνει στο σπίτι για ένα δύο χρόνια και μετά να εγκαταλείψ­ει το μίσθιο χωρίς κυρώσεις (σ.σ.: θα υπάρχει υποχρέωση καταβολής των ενοικίων για ολόκληρη τη 12ετία). Φυσικά, ο δανειολήπτ­ης -με την ιδιότητα του ενοικιαστή πλέον- θα μπορεί να ανακτήσει την κυριότητα του ακινήτου ανά πάσα στιγμή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece