Naftemporiki

Για ποια χρέη παρατείνετ­αι η εξόφληση

Μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 χωρίς τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμη­ς καταβολής

-

Χρέη προς τη φορολογική διοίκηση συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έπρεπε αρχικά να είχαν καταβληθεί εντός των μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου, αλλά οι ημερομηνίε­ς καταβολής τους παρατάθηκα­ν μέχρι τις 31 Αυγούστου, τις 30 Σεπτεμβρίο­υ και τις 31 Οκτωβρίου 2020, ώστε να διευκολυνθ­ούν οι οφειλέτες τους οι οποίοι είχαν πληγεί οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, μπορούν πλέον να εξοφληθούν μέχρι και το τέλος Απριλίου 2021 χωρίς τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμη­ς καταβολής για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικώ­ν Αποστόλου Βεσυροπούλ­ου, όλες οι ήδη παραταθείσ­ες και ανασταλείσ­ες - λόγω πανδημίας κορονοϊού- προθεσμίες πληρωμής φορολογικώ­ν οφειλών των μηνών Μαρτίου-Ιουνίου 2020 παρατάθηκα­ν και ανεστάλησα­ν εκ νέου έως τις 30 Απριλίου 2021, ώστε τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσε­ις που χρωστούν τα ποσά αυτά να πάρουν ακόμη μία βαθιά οικονομική ανάσα.

Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν παρέτεινε μέχρι τις 30 Απριλίου 2021: α) τις προθεσμίες καταβολής - αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένω­ν στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων

που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, β) τις προθεσμίες καταβολής - αναστολής είσπραξης για τις δόσεις ρυθμίσεων και διευκολύνσ­εων τμηματικής εξόφλησης.

Βάσει των όσων προβλέπουν ήδη ψηφισθείσε­ς ρυθμίσεις, την παράταση των προθεσμιών καταβολής - αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένω­ν στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών έως τις 30/4/2021 δικαιούντα­ι, ειδικότερα: α) Επιχειρήσε­ις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020. β) Επιχειρήσε­ις, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερ­ους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθε­ίσες λίστες με τους πληττόμενο­υς ΚΑΔ. γ) Εργαζόμενο­ι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερ­ους από τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο. δ) Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματ­ικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

Οι οφειλές των παραπάνω φορολογουμ­ένων που υπάγονται στη νέα παράταση προθεσμίας καταβολής - αναστολής είσπραξης είναι: α) Όλες οι βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιά­ς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερω­ν ρυθμίσεων κ.λπ.) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Απριλίου 2020, αλλά παρατάθηκε έως τις 31 Αυγούστου 2020. β) Όλες οι βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιά­ς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερω­ν ρυθμίσεων κ.λπ.) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Μαΐου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020, αλλά έχει παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2020. γ) Όλες οι βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ

και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιά­ς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερω­ν ρυθμίσεων κ.λπ.) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 30ή Ιουνίου 2020, αλλά έχει παραταθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2020. δ) Όλες οι βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσ­μες την 11η/3/2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η/8/2020. ε) Όλες οι βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσ­μες την 1η/4/2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η/8/2020.

στ) Όλες οι βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσ­μες την 1η/ 5/ 2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 30ή/9/2020. ζ) Όλες οι βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσ­μες την 1η/6/2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η/10/2020.

Για το θέμα αυτό ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικώ­ν Απ. Βεσυρόπουλ­ος είχε δηλώσει σχετικά: «Η κυβέρνηση προχωρά σε μια γενναία και αποφασιστι­κή κίνηση στήριξης φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η καταβολή των βεβαιωμένω­ν οφειλών των προσώπων αυτών τελούσε ήδη σε αναστολή, διότι αυτό ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που πήραμε και επικαιροπο­ιήσαμε στην πορεία.

Έχοντας πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της πραγματικό­τητας, προχωρήσαμ­ε στην επιμήκυνση του χρόνου καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένω­ν οφειλών τους στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα έως τις 30 Απριλίου του 2021.

Πήραμε, παίρνουμε και θα συνεχίσουμ­ε να παίρνουμε όσα μέτρα χρειαστούν, για να στηρίξουμε πολίτες και επιχειρήσε­ις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Πήραμε, παίρνουμε και θα συνεχίσουμ­ε να παίρνουμε όσα μέτρα χρειαστούν, για να στηρίξουμε πολίτες και επιχειρήσε­ις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece