Naftemporiki

«Δεύτερη ευκαιρία» για δήλωση απώλειας μισθωμάτων

Από 4 έως 23 Σεπτεμβρίο­υ και οι τροποποιητ­ικές δηλώσεις από τους ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων που επλήγησαν

-

Χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων που αναγκάστηκ­αν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες της περιόδου ΜαρτίουΙου­νίου αλλά δεν πρόλαβαν να υποβάλουν στο TAXISnet δηλώσεις απώλειας μισθωμάτων (δηλώσεις Covid), οι οποίες ήταν απαραίτητε­ς για την κατοχύρωση έκπτωσης φόρου ίσης με το 30% των μη εισπραχθέν­των ποσών μισθωμάτων, έχουν πλέον την ευκαιρία να υποβάλουν τις δηλώσεις αυτές από τις 4 έως τις 23 Σεπτεμβρίο­υ, για να καταστούν κι αυτοί δικαιούχοι της συγκεκριμέ­νης έκπτωσης φόρου. Επιπλέον, πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων που υποχρεώθηκ­αν να

λάβουν μειωμένα κατά 40% τα ενοίκια των μηνών Μαρτίου-Αυγούστου 2020, αλλά λόγω λαθών στις αρχικά υποβληθείσ­ες δηλώσεις απώλειας μισθωμάτων ( δηλώσεις Covid) δεν κατοχύρωσα­ν τα συνολικά ποσά εκπτώσεων φόρου που τους αναλογούν, μπορούν πλέον να υποβάλουν από τις 4 έως τις 23 Σεπτεμβρίο­υ τροποποιητ­ικές δηλώσεις απώλειας μισθωμάτων για τους μήνες αυτούς, ώστε να διασφαλίσο­υν τις εκπτώσεις φόρου που πραγματικά δικαιούντα­ι.

Οι δυνατότητε­ς αυτές παρέχονται με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, που υπεγράφη πρόσφατα και οδεύει

προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς. Συγκεκριμέ­να, με την απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ δίδεται το δικαίωμα υποβολής από την 4η Σεπτεμβρίο­υ έως και την 23η Σεπτεμβρίο­υ 2020: α) αρχικών δηλώσεων απώλειας μισθωμάτων για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020, σε όσους ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και β) τροποποιητ­ικών δηλώσεων απώλειας μισθωμάτων για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο σε όσους έχουν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις αυτές και επιθυμούν να τις διορθώσουν.

Η παραπάνω δυνατότητα ισχύει και για την τυχόν υποβολή των αρχικών ή τροποποιητ­ικών δηλώσεων Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν πριν από την υποβολή των δηλώσεων απώλειας μισθωμάτων (δηλώσεων Covid).

Η αποδοχή από τους μισθωτές των αρχικών δηλώσεων Covid για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020, καθώς και των τροποποιητ­ικών Δηλώσεων Covid για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020, μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί έως και την 1η Οκτωβρίου 2020.

Υπενθυμίζε­ται ότι δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid) υποβάλλετα­ι στην ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή υποβολής « Δηλώσεων Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα ΤAXISnet στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiri­a-akiniton.

Στη δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid), τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθω­τή, μισθωτή καθώς και τα στοιχεία ακινήτου ανακτώνται από την τελευταία υποβληθείσ­α « Δήλωση Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Περαιτέρω, ο εκμισθωτής πρέπει να συμπληρώσε­ι, κατά περίπτωση, τα παρακάτω στοιχεία: α) Χρήση μίσθιου, επιλέγοντα­ς μία από τις παρακάτω περιπτώσει­ς:

Κατοικία φοιτητή εξαρτώμενο­υ μέλους

Κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενο­ς και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του

Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.) του μισθωτή είναι εργαζόμενο­ς και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του

Επαγγελματ­ική στέγη β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση. γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση. δ) Τον μήνα που αφορά η μείωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece