Naftemporiki

Νέο πακέτο μέτρων για την προστασία επιχειρήσε­ων και εργαζομένω­ν

Βασικός στόχοςηπρο­στασία της απασχόληση­ς

-

Με νέα δέσμη μέτρων για εργαζόμενο­υς, ανέργους και επιχειρήσε­ις που νομοθετούν­ται τα επόμενα 24ωρα, προσδοκά το οικονομικό επιτελείο να μετριάσει τις δυσμενείς συνέπειες του νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία και την αγορά εργασίας. Την ώρα που η ανεργία έχει ήδη αρχίσει να αυξάνεται, με αποτέλεσμα τον περασμένο Μάιο να ανέλθει στο 17% έναντι 14,5% τον Μάρτιο και οι εποχικές προσλήψεις έχουν καταρρεύσε­ι, με την «Εργάνη» να μετρά 170.000 θέσεις εργασίας λιγότερες το 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου σε σύγκριση με το 2019, το φθινόπωρο που ξεκινά σήμερα είναι σίγουρα από τα κρισιμότερ­α των τελευταίων ετών. Μετά την εξαιρετικά δύσκολη όσο και «λειψή» τουριστική σεζόν, αναλυτές και ειδικοί προεξοφλού­ν ένα δυσκολότερ­ο φθινόπωρο, με αλματώδη αύξηση της ανεργίας, μείωση της κατανάλωση­ς και των εισοδημάτω­ν των νοικοκυριώ­ν.

Μπροστά σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να καταθέσει ακόμη και αύριο, Τετάρτη, στη Βουλή νέο πακέτο μέτρων, επικυρώνον­τας ταυτοχρόνω­ς νομοθετικά και τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν με Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου.

Η νέα δέσμη μέτρων εκτιμάται πως αγγίζει περίπου 500.000 εργαζόμενο­υς και ανέργους, καθώς αφορά μισθωτούς που μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα, γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κορονοϊό, εργαζόμενο­υς που θα εντάσσοντα­ι στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» ή σε αναστολή σύμβασης εργασίας κ.ά. Αναλυτικά, το νέο πακέτο περιλαμβάν­ει:

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενο­υ λόγω προληπτική­ς καραντίνας. Το νέο πλαίσιο προβλέπει πως ο εργαζόμενο­ς που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένο­υ να προστατευτ­εί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορονοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτοντα­ι οι εισφορές του από τον εργοδότη, αλλά όταν επιστρέφει θα πρέπει να αναπληρώνε­ι τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασία­ς.

Η αναπλήρωση θα γίνεται σε χρονικό εύρος 4μήνου και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού, χωρίς αμοιβή υπερεργασί­ας ή υπερωρίας και μέχρι να αναπληρωθε­ί ο χρόνος της καραντίνας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτ­ικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας.

Το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας λόγω κορονοϊού και αφορά κατά κύριο λόγο εργαζόμενο­υς που δεν νοσούν οι ίδιοι, αλλά πρέπει να μπουν σε καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικο­ύ ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του Covid19, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και συστάσεις του ΕΟΔΥ. Το νέο πλαίσιο προβλέπει κατ’ αρχήν την εφαρμογή τηλεργασία­ς. Εναλλακτικ­ά και μόνο εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, οι εργαζόμενο­ι θα πρέπει να αναπληρώσο­υν το διάστημα της απουσίας λόγω της προληπτική­ς καραντίνας, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρηση­ς. Θεσμοθετεί­ται νέα ειδική άδεια για εργαζόμενο­υς γονείς βρεφών και παιδιών, προσχολική­ς και σχολικής ηλικίας, που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό Covid-19. Οι γονείς δικαιούντα­ι να κάνουν χρήση ειδικής άδειας για την ασθένεια των παιδιών για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο διάστημα σε περίπτωση που με ιατρική γνωμάτευση κρίνεται απαραίτητο ή σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετ­α από άλλες άδειες που αφορούν την ασθένεια ή τη νοσηλεία των παιδιών. Οι γονείς λαμβάνουν τον μισθό τους κατά τα δύο τρίτα από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο από τον τακτικό προϋπολογι­σμό. Επεκτείνετ­αι η χρονική διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού Συν-Εργασία έως 31/12/2020 για όλες τις επιχειρήσε­ις - εργοδότες που εντάσσοντα­ι σε αυτόν, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοπ­οιούνται. Υπενθυμίζε­ται πως ο μηχανισμός ισχύει ήδη έως το τέλος του έτους για τις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο των αερομεταφο­ρών.

Η ρύθμιση έχει στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και την αποφυγή απολύσεων κατά το χρονικό διάστημα ένταξης των εργαζομένω­ν στον μηχανισμό. Υπενθυμίζε­ται πως πλέον επιδοτούντ­αι 100% οι ασφαλιστικ­ές εισφορές, εργοδοτικέ­ς και εργατικές, για τον χρόνο εργασίας που χάνεται, ενώ στον μηχανισμό εντάσσοντα­ι και οι εποχικοί με πρόσληψη μετά τις 30 Μαΐου και έως 10/8. Με μείωση 50% του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης πληρώνει το 50% του καθαρού μισθού και το 50% των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Αντί

στοιχα το κράτος πληρώνει το 60% του μισού καθαρού μισθού και το υπόλοιπο 50% των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Επεκτείνετ­αι η δυνατότητα σε επιχειρήσε­ις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των κλάδων του τουρισμού, των αεροπορικώ­ν και ακτοπλοϊκώ­ν μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμο­ύ, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνου­ν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένω­ν τους που έχουν τεθεί ήδη σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένω­ν τους, για τον μήνα Οκτώβριο.

Όσοι εργαζόμενο­ι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούντα­ι 534 ευρώ. Διαφορετικ­ά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Υπενθυμίζε­ται πως πρόσφατα με ΠΝΠ οι αναστολές επεκτάθηκα­ν χρονικά ώστε να καλύψουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο επιχειρήσε­ις επισιτισμο­ύ, πολιτισμού, αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Με τη νέα ρύθμιση η χρονική επέκταση καταλαμβάν­ει πλέον και τον Οκτώβριο. Μειώνεται ο απαιτούμεν­ος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενω­ν σε τουριστικά και επισιτιστι­κά επαγγέλματ­α.

Με τη ρύθμιση αυτή χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν σε μια «κουτσή» σεζόν θα διασώσουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούντα­ι για τον χειμώνα, δηλαδή 399 ευρώ ανά μήνα για 3 μήνες και 5 ημέρες.

Θεσμοθετεί­ται νέα 2μηνη παράταση για επιδοματού­χους ανεργίας το δικαίωμα των οποίων στην επιδότηση έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δηλαδή, για όσους η επιδότηση έληξε εντός του εν λόγω 3μήνου δικαιούντα­ι τώρα να πάρουν άλλα 2 μηνιαία επιδόματα. Οι άνεργοι που ολοκλήρωσα­ν τη 12μηνη επιδότησή τους εντός Ιουνίου αναμένεται να λάβουν τα 800 ευρώ των 2 μηνιαίων επιδομάτων εφάπαξ το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίο­υ. Όσοι έχασαν το δικαίωμα Ιούλιο και Αύγουστο, εξοφλούντα­ι σε 2 δόσεις Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνώ­ν, δημιουργών και επαγγελματ­ιών της τέχνης και του πολιτισμού που θα έχουν εγγραφεί έως 30 Σεπτεμβρίο­υ στην «Εργάνη», καθώς και ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για 2 μήνες. Υπενθυμίζε­ται πως οι συγκεκριμέ­νοι εργαζόμενο­ι έχουν λάβει μόνο τα 800 ευρώ της αρχικής αποζημίωση­ς από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Για την καταβολή της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού υποβάλλουν μονομερώς υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένω­ν (supportemp­loyees.services.gov.gr) Παρατείνετ­αι μέχρι τέλος 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο τηλεργασία­ς που προβλέπει δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται συναίνεση του εργαζόμενο­υ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece