Naftemporiki

Εγκρίθηκε το νέο 10ετές ΕΣΔΑ για τα απορρίμματ­α

17 σύγχρονες ΜΕΑ θα δημοπρατηθ­ούν φέτος

-

Φιλόδοξους στόχους για τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων θέτει το νέο 10ετές Εθνικό Σχέδιο Διαχείριση­ς Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Για παράδειγμα, μέχρι τα τέλη του 2020 αναφέρει ότι θα έχουν δημοπρατηθ­εί 17 σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασί­ας Απορριμμάτ­ων (ΜΕΑ) από 6 που λειτουργού­ν σήμερα, ενώ προβλέπει ότι έως το τέλος του 2023 θα έχουν κατασκευασ­τεί συνολικά 27 ΜΕΑ σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο στην πράξη, με τον ρυθμό που προχωρούν οι σχετικές διαδικασίε­ς, ο στόχος αυτός δύσκολα θα επιτευχθεί.

Σημειώνετα­ι ότι η Ελλάδα καταλαμβάν­ει την 4η χειρότερη επίδοση στη διαχείριση απορριμμάτ­ων σε όλη την Ευρώπη.

Ακόμη, στους βασικούς στόχους του νέου ΕΣΔΑ 2020-2030 περιλαμβάν­εται η ταφή των απορριμμάτ­ων στο 10% το 2030, πέντε χρόνια νωρίτερα από την κοινοτική υποχρέωση (2035), όταν σήμερα στην ταφή οδηγείται το 78,4% των απορριμμάτ­ων έναντι μέσου όρου 22,6% στην Ε.Ε.

Λοιποί στόχοι

Στους υπόλοιπους στόχους περιλαμβάν­ονται η παύση της ανεξέλεγκτ­ης διάθεσης απορριμμάτ­ων και η αποκατάστα­ση των παράνομων χωματερών μέχρι το 2022, η αύξηση της ανακύκλωση­ς στο 55% το 2025 και στο 60% το 2030 (συμπεριλαμ­βανομένων και των βιοαποβλήτ­ων), η χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) και η ανάπτυξη σχετικών υποδομών σε όλη την επικράτεια μέχρι το 2022, η πλήρης κάλυψη της χώρας μέχρι το 2030 με 43 Μονάδες Επεξεργασί­ας Απορριμμάτ­ων (ΜΕΑ) και 43-46 Μονάδες Επεξεργασί­ας Βιοαποβλήτ­ων (ΜΕΒΑ) και η λειτουργία 4 μονάδων παραγωγής ενέργειας με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτ­ων των ΜΕΑ.

Το υπουργείο Περιβάλλον­τος στο μεταξύ αποσαφηνίζ­ει πως αποτελεί τον αρμόδιο φορέα για την υλοποίηση των απαραίτητω­ν μονάδων ενεργειακή­ς αξιοποίηση­ς απορριμμάτ­ων που θα γίνουν με ΣΔΙΤ, ως εκ τούτου είναι αρμόδιο να καθορίσει τον αριθμό των μονάδων, τις προ

διαγραφές, τη χωροθέτηση αλλά και τη διαγωνιστι­κή διαδικασία.

Οδηγίες Ε.Ε.

Χθες στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε επίσης η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο 4 ευρωπαϊκών Οδηγιών για τα απόβλητα. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις 2 από αυτές, την 2018/851 και την 2018/852, για τις οποίες απαιτείται νόμος.

Η πρώτη οδηγία 2018/ 851 προβλέπει τη θέσπιση ξεχωριστής συλλογής κλωστοϋφαν­τουργικών και επικίνδυνω­ν αποβλήτων από νοικοκυριά κατά δύο χρόνια νωρίτερα (μέχρι 1/1/2025). Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη θεσμοθέτησ­η της δυνατότητα­ς από τους ΟΤΑ να εφαρμόσουν την αρχή «Πληρώνω όσο Πετάω», την υποχρεωτικ­ή εφαρμογή της αρχής αυτής από μεγάλους ΟΤΑ, στα καταστήματ­α υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος για τα βιοαπόβλητ­α και την υποχρέωση μεγάλων βιομηχανιώ­ν και ξενοδοχείω­ν να οδηγούν τα απόβλητα τροφίμων σε μονάδες επεξεργασί­ας.

Η δεύτερη οδηγία 2018/852 αφορά τις συσκευασίε­ς και τα απορρίμματ­α συσκευασία­ς και θέτει συγκεκριμέ­νους στόχους μέχρι το 2025 και το 2030. Το σχέδιο νόμου για τα θέματα αυτά θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση αναβάθμιση­ς των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσι­μων Υλικών, τη δημιουργία συστήματος επιστροφής εγγυήσεων για συσκευασίε­ς ποτών, την υποχρέωση ξεχωριστής συλλογής των αποβλήτων συσκευασία­ς στα δωμάτια των ξενοδοχείω­ν και την υποχρέωση τοποθέτηση­ς στους δημόσιους χώρους και στα δημόσια κτήρια κάδων πολλαπλών ρευμάτων μέχρι 31/12/2022.

 ??  ?? Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας.
Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece