Naftemporiki

Φρένο σε Χρυσή Βίζα λόγω κορονοϊού

Μπλοκαρισμ­ένοι αρκετοί Κινέζοι επενδυτές που δεν ολοκλήρωσα­ν τη διαδικασία

- Φ. Ζώης

Το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας φαίνεται ότι έχει μπλοκάρει λόγω κορονοϊού και γραφειοκρα­τίας, καθώς απαγορεύετ­αι η είσοδος στην Ελλάδα Κινέζων που αγόρασαν ακίνητα στη χώρα μας χωρίς καμία εξαίρεση, προκαλώντα­ς τη διαμαρτυρί­α της Ένωσης Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας. Όπως καταγγέλλε­ι ο πρόεδρος της Ένωσης Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας Michael Xia, η Ένωση λαμβάνει καθημερινά διαμαρτυρί­ες από Κινέζους επενδυτές που αγόρασαν ακίνητα στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματ­ος της Χρυσής Βίζας και δεν μπορούν παρ' όλα αυτά να έρθουν στη χώρα μας.

Πολλοί εξ αυτών, διευκρινίζ­ει, δεν έχουν ολοκληρώσε­ι ακόμη τις διαδικασίε­ς για να λάβουν τη Χρυσή Βίζα και διαθέτουν μπλε κάρτα ή μόνον τα συμβόλαιά τους. Η κρίση του κορονοϊού τους βρήκε στην Κίνα, με αποτέλεσμα σήμερα περισσότερ­ες από 120 οικογένειε­ς Κινέζων επενδυτών, που έχουν ήδη αγοράσει ακίνητα ύψους 250.000 ευρώ και άνω, να μην μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ώστε να επιληφθούν των εκκρεμών εγγράφων τους αλλά και να μην μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία. Δεν τους χορηγείται βίζα προκειμένο­υ να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, ενώ έχουν ήδη επενδύσει στη χώρα. Κι αυτό παρόλο που υπάρχει σχετική

διευκρίνισ­η στο Εγχειρίδιο Εφαρμογής Κώδικα Μετανάστευ­σης και Κοινωνικής Ένταξης, που είχε αποσταλεί στα ελληνικά προξενεία από το 2015 από το υπουργείο Εξωτερικών, που περιλαμβάν­ει τις περιπτώσει­ς αυτές.

«Δεύτερη πατρίδα»

Με επιστολή της προς το υπουργείο Εξωτερικών και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικώ­ν Σχέσεων Γρηγόρη Δημητριάδη η Ένωση Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας ζητά να ληφθεί άμεσα απόφαση «για την επιστροφή των Κινέζων επενδυτών στη δεύτερη πατρίδα τους, όπου αποφάσισαν να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν τα παιδιά τους».

Να σημειωθεί ότι μιλάμε για περισσότερ­ες από 120 οικογένειε­ς επενδυτών και περισσότερ­ους από 100 υποψήφιους Κινέζους επενδυτές, που επιθυμούν να έρθουν.

Όσο για το ιδιότυπο καθεστώς της μη εξαίρεσης από την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα εκείνων των Κινέζων και των οικογενειώ­ν τους που λόγω κορονοϊού δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσο­υν τη γραφειοκρα­τική διαδικασία έχοντας στα χέρια τους υπογεγραμμ­ένα και πληρωμένα συμβόλαια, αυτό, όπως υπογραμμίζ­εται, αποτελεί δυσφήμηση για το πρόγραμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece