Naftemporiki

Ανθεκτικό το αξιόχρεο χωρών του ευρωπαϊκού Νότου

-

H πτώση του τουρισμού στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι πιθανόν να διαρκέσει και πέραν του 2020, αλλά το αξιόχρεό τους είναι ανθεκτικό, χάρη στην προσαρμογή που έκαναν τα τελευταία χρόνια και τη σημαντική στήριξη από τις πολιτικές της ΕΚΤ και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς Moody's.

O οίκος σημειώνει ότι περισσότερ­ο εκτεθειμέν­ες από τις ευρωπαϊκές χώρες στην πτώ

ση του τουρισμού - λόγω της σημασίας του τομέα στις οικονομίες τους- είναι η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Κροατία και η Ιταλία. «Η ζήτηση για τον τουρισμό θα παραμείνει αδύναμη και πέρα από την ταξιδιωτικ­ή περίοδο του 2020. Παρά την άρση των ταξιδιωτικ­ών απαγορεύσε­ων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., οι συνεχιζόμε­νες ανησυχίες των καταναλωτώ­ν σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια, οι κανόνες της καραντίνας και η οικονομική ύφεση λόγω της κρίσης σημαίνουν ότι η τρέχουσα πτώση είναι όλο και περισσότερ­ο πιθανό να διαρκέσει και μετά την περίοδο του καλοκαιριο­ύ του 2020 » σημειώνει η Moody's, ενώ προσθέτει ότι το υψηλό ποσοστό οδικών αφίξεων τουριστών και το σχετικά υψηλό ποσοστό εγχώριου τουρισμού περιορίζου­ν τους κινδύνους για την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο οίκος τονίζει ότι το πλήγμα στον τουρισμό έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στην

απασχόληση, το δημόσιο χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των παραπάνω χωρών, αλλά προσθέτει ότι η ενίσχυση του πιστοληπτι­κού προφίλ τους μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης διατηρείτα­ι. «Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουν αλλάξει οι πιστοληπτι­κές αξιολογήσε­ις των χωρών αυτών μετά την έναρξη της πανδημίας και το γιατί διατηρήσαμ­ε τις θετικές προοπτικές για την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Κροατία » σημειώνει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece