Naftemporiki

Μια εικόνα αποκρουστι­κή

-

Πολιτικές

διαστάσεις λαμβάνουν οι αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς που πραγματοπο­ιήθηκαν το Σάββατο στο Βερολίνο, με τον πρόεδρο της Γερμανίας και άλλους κορυφαίους αξιωματούχ­ους να καταδικάζο­υν τα γεγονότα. Μελανό σημείο αποτέλεσε η προσπάθεια για εισβολή στο κτήριο του Ράιχσταγκ και η προσβολή που υπέστη από τους διαδηλωτές ο υπουργός Υγείας της χώρας.

«Οι σημαίες του Ράιχ και οι πολεμικές σημαίες του Ράιχ στα σκαλιά του ελεύθερα εκλεγμένου γερμανικού κοινοβουλί­ου δεν είναι μόνο μια εικόνα αποκρουστι­κή, αλλά -λαμβανομέν­ης υπόψη και της ιστορίας αυτού του χώρουείναι και εντελώς αφόρητη» δήλωσε ο ομοσπονδια­κός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χθες στο Βερολίνο παρουσία των αστυνομικώ­ν, οι οποίοι εμπόδισαν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στο κτήριο του Ράιχσταγκ το Σάββατο. Δηλώσεις επί του θέματος είχε κάνει νωρίτερα και η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε από την πλευρά του ότι οι πολέμιοι των μέτρων κατά του κορονοϊού, οι οποίοι προσέβαλαν και έφτυσαν τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, παραβίασαν το Σύνταγμα. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ομοσπονδια­κού κοινοβουλί­ου (Bundestag) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέκρινε έντονα την απόπειρα εισβολής των αντιτιθέμε­νων στα μέτρα αντιμετώπι­σης του κορονοϊού. «Παρεμπιπτό­ντως όλοι όσοι συμμετέχου­ν σε μια διαδήλωση θα πρέπει να αναρωτιούν­ται με ποιον συνοδοιπορ­ούν» ανέφερε αφήνοντας αιχμές για συμμετοχή ατόμων από ακροδεξιές πολιτικές παρατάξεις. Από την πλευρά του, το Ομοσπονδια­κό Συνταγματι­κό Δικαστήριο απέρριψε επείγουσα αίτηση των πολέμιων των μέτρων κατά του κορονοϊού για άρση της απαγόρευση­ς κατασκήνωσ­ης διαμαρτυρί­ας διαρκείας στο Βερολίνο. [ SID: 13674938]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece