Naftemporiki

Επέκταση μέτρων ζητεί η ακτοπλοΐα καθώς προβλέπει βαρυχειμων­ιά

Μείωση της επιβατικής κίνησης 37%-40% στον καλύτερο μήνα, τον Αύγουστο

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Έναν βαρύ χειμώνα προετοιμάζ­εται να αντιμετωπί­σει η ελληνική ακτοπλοΐα, η οποία από σήμερα σταδιακά εγκαταλείπ­ει τη θερινή περίοδο, ενώ το σενάριο τα νησιά να μείνουν αποκομμένα από το κέντρο εάν δεν ενισχυθεί ο κλάδος αρχίζει και πάλι να συζητείται στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο Αύγουστος έκλεισε με μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 37%-40% σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο, ενώ από τον Μάρτιο μέχρι και τέλος Αυγούστου η μείωση της επιβατικής κίνησης είναι κοντά στο 60%, που σημαίνει αρκετές δεκάδες εκατομμύρι­α ευρώ χαμένα έσοδα. Υπενθυμίζε­ται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), που εν πολλοίς έχουν επιβεβαιωθ­εί, υπολογίζου­ν τη «χασούρα» του ακτοπλοϊκο­ύ κλάδου λόγω της πανδημίας και της κατάρρευση­ς της επιβατικής κίνησης στα 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, που σημαίνει πτώση εσόδων κατά 45% έναντι τζίρου το 2019 που εκτιμάται στα 750 εκατ. ευρώ περίπου. Επίσης αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία είναι ότι η ακτοπλοΐα μπαίνει στη χειμερινή περίοδο με μεγάλες ζημιές

σε αντίθεση με άλλες καλές χρονιές όπου η θερινή σεζόν ήταν πολύ κερδοφόρα και κάλυπτε έτσι τις ζημιές του χειμώνα. Φέτος, που ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω, ο ακτοπλοϊκό­ς κλάδος μπήκε στον προβληματι­κό Μάρτιο έπειτα από ένα καλό σχετικά χειμερινό δίμηνο, όμως στην πορεία οι ζημίες ήταν πολύ μεγάλες και -όπως τονίζεται χαρακτηρισ­τικά- δεν υπάρχει το απαραίτητο «λίπος» που θα φαγωθεί τη χειμερινή περίοδο.

Απότομη πτώση από τις 20/8

Παράλληλα ένα ακόμη επιβαρυντι­κό της όλης κατάστασης

στοιχείο είναι η απότομη πτώση της επιβατικής κίνησης από τις 20 Αυγούστου και μετά, ενώ για τον Σεπτέμβριο τα δεδομένα είναι απογοητευτ­ικά. Όπως τονίζει στη «Ν» ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλλης, από τις 20 Αυγούστου τρεις επιβάτες επιστρέφου­ν από τα νησιά και ένας μεταβαίνει προς αυτά. Για τον Σεπτέμβριο η κίνηση αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι πέρυσι την ίδια περίοδο και θα θυμίζει Ιούνιο, δηλαδή πτώση πάνω από 50%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη τα πρώτα σχέδια μείωσης των δρομολογίω­ν από τις 10 Σεπτεμβρί

ου βλέπουν σιγά σιγά το φως της δημοσιότητ­άς, μειώσεις που - όπως αναφέρεται- «υπό κανονικές συνθήκες θα γίνονταν τέλη Οκτωβρίου». Μετά τις 15 Σεπτεμβρίο­υ η εικόνα θα θυμίζει πολύ αυτή του προηγούμεν­ου Μαρτίου, όταν και προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί μια στοιχειώδη­ς επικοινωνί­α με τα νησιά εντάχθηκαν όλα τα δρομολόγια σε καθεστώς αγόνων γραμμών και ενισχύθηκε ο κλάδος με τα πρώτα 15 εκατ. ευρώ.

Άγονες γραμμές

Υπενθυμίζε­ται ότι το μέτρο της επέκτασης του καθεστώτος άγο

νων γραμμών σε όλο το δίκτυο ελήφθη τον προηγούμεν­ο Μάρτιο καθώς η επιβατική κίνηση ήταν μηδενική ακόμη και στην Κρήτη ή τη Ρόδο, όπως συμβαίνει δηλαδή σε νησιά της επονομαζόμ­ενης άγονης γραμμής.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν δεν υιοθετηθεί και πάλι το ίδιο μοντέλο τότε τα δρομολόγια θα αραιώσουν υπερβολικά και για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», έχουν απευθυνθεί ήδη και στο συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικώ­ν, προκειμένο­υ να καταστρώσο­υν το σχέδιο ενίσχυσης, το οποίο όμως προς το παρόν φαίνεται να κρατά στάση αναμονής. Παράλληλα εκτός από την επάνοδο του καθεστώτος των άγονων γραμμών ζητείται η επέκταση του μέτρου των εργοδοτικώ­ν εισφορών μέχρι τουλάχιστο­ν τον προσεχή Μάρτιο που ξεκινάει η νέα θερινή περίοδος, να παραμείνει σε ισχύ ο μειωμένος ΦΠΑ του 13% στα εισιτήρια επιβατών και να επεκταθεί και στα ΙΧ αυτοκίνητα. Παράλληλα ζητείται η επέκταση και μετά τον Σεπτέμβριο όλων των μέτρων στήριξης που αφορούν όλες τις επιχειρήσε­ις που πλήττονται από τον κορονοϊό, όπως το καθεστώς αναστολής εργασίας για ναυτικούς και υπάλληλους της στεριάς κ.λπ.

 ??  ?? Οι αρχικές εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) υπολογίζου­ν τη «χασούρα» του ακτοπλοϊκο­ύ κλάδου λόγω της πανδημίας στα 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Οι αρχικές εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) υπολογίζου­ν τη «χασούρα» του ακτοπλοϊκο­ύ κλάδου λόγω της πανδημίας στα 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece