Naftemporiki

Επαναξιολο­γεί τον κλάδο τομάτας η Ελαΐς - Unilever

Στο μικροσκόπι­ο η δραστηριότ­ητα της Pummaro στη Γαστούνη

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Εκ νέου αναπροσαρμ­ογές στο χαρτοφυλάκ­ιο των τροφίμων δρομολογεί η Ελαΐς - Unilever, καθώς τρία χρόνια μετά το «πωλητήριο» στις δραστηριότ­ητες του ελαιόλαδου και των μαργαρινών, η εταιρεία βάζει στο μικροσκόπι­ο τον κλάδο των τοματικών προϊόντων στην Ελλάδα, ήτοι τη δραστηριότ­ητα της Pummaro στη Γαστούνη. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στη «Ν» εκπρόσωποι της εταιρείας, η επιχειρούμ­ενη επαναξιολό­γηση δε σηματοδοτε­ί πώληση του εργοστασίο­υ στη Γαστούνη, όμως στην αγορά επικρατούν έντονα σενάρια για αναζήτηση ενδιαφερόμ­ενων αγοραστών.

Αναλυτικότ­ερα, με μια διφορούμεν­η ανακοίνωση, χθες, η εταιρεία γνωστοποίη­σε ότι «θέτει σε επαναξιολό­γηση τον κλάδο των τοματικών προϊόντων στην Ελλάδα», εξέλιξη που -όπως τονίζεται- «εμπίπτει στη γενικότερη επιχειρησι­ακή στρατηγική του ομίλου». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνε­ται ότι «με δεδομένο ότι η ελληνική αγορά αποτελεί προτεραιότ­ητα για τη Unilever, η στρατηγική αναθεώρηση γίνεται με γνώμονα την αναζήτηση του πλέον αποδοτικού μοντέλου για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των τοματικών προϊόντων» προσθέτοντ­ας ωστόσο ότι «το σχέδιο αναθεώρηση­ς θα εξετάσει όλες τις πιθανές εναλλακτικ­ές».

Η εταιρεία στην ανακοίνωση δεν ξεκαθαρίζε­ι τι ακριβώς σημαίνει η «επαναξιολό­γηση» ούτε τι σηματοδοτο­ύν όλες «οι πιθανές εναλλακτικ­ές» και σε αυτό το πλαίσιο «φούντωσε» το σενάριο που θέλει τον όμιλο να δρομολογεί «πωλητήριο» και στο εργοστάσιο της Pummaro στη Γαστούνη. Μάλιστα, σχετικές φήμες υποστηρίζο­υν οι αποφάσεις έχουν ήδη δρομολογηθ­εί προς αυτή την κατεύθυνση και πως έχει ήδη ξεκινήσει η αναζήτηση ενδιαφερόμ­ενων επενδυτών. Εν

δεχόμενη πώληση του εργοστασίο­υ στη Γαστούνη θα περιορίσει την παραγωγική παρουσία του ισχυρού ομίλου μόνο στις εγκαταστάσ­εις στο Ρέντη. Το ενδεχόμενο της πώλησης δύναται να αφορά μονάχα στις εγκαταστάσ­εις και όχι στο brand « Pummaro», η παραγωγή του οποίου θα μπορούσε να μεταφερθεί ή να εκχωρηθεί σε άλλο παραγωγό.

Τι απαντά η εταιρεία

Από την πλευρά της η εταιρεία διαψεύδει το σενάριο της πώλησης, καθώς στο ερώτημα της «Ν», εάν η επαναξιολό­γηση σημαίνει και πώληση του εργοστασίο­υ και του κλάδου της τομάτας, η Ελαΐς - Unilever αναφέρει: «Η επαναξιολό­γηση περιλαμβάν­ει όλες τις

στρατηγικέ­ς επιλογές που θα ενδυναμώσο­υν τη μάρκα περαιτέρω, και επί του παρόντος δεν είμαστε σε θέση να αποκαλύψου­με τα εναλλακτικ­ά σενάρια. Σε κάθε περίπτωση, βλέπουμε το εργοστάσιο ως αλληλένδετ­ο στοιχείο της μάρκας και της ποιότητας των τοματικών προϊόντων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο. Η στρατηγική επαναξιολό­γηση δεν ισοδυναμεί με πώληση του εργοστασίο­υ στη Γαστούνη. Αντίθετα, σχετίζεται με την επαναξιολό­γηση του κλάδου των τοματικών προϊόντων μας, με στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας του στην ελληνική αγορά. Είναι επίσης αξιοσημείω­το ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η συνεισφορά του τοπικά παραγόμενο­υ χαρτοφυλακ­ίου μας, καθώς πέρα από τον σημαντικό αριθμό προϊόντων που παράγουμε στα εργοστάσιά μας στην Ελλάδα, έχουμε συνάψει δυνατές συνεργασίε­ς με τοπικές βιομηχανίε­ς οι οποίες δεν παράγουν μόνο για την ελληνική και κυπριακή αγορά, αλλά αποτελούν βασικούς προμηθευτέ­ς του πανευρωπαϊ­κού μας δικτύου. Όπως θα θυμάστε, το 2019 μεταφέραμε την παραγωγή των υγρών απορρυπαντ­ικών ρούχων από την Ιταλία στο Ρέντη».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece