Naftemporiki

Προτιμητέο το Αστεροσκοπ­είο Χελμού

Για την επόμενη γενιά τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών της Ευρώπης

- Το τηλεσκόπιο

Το Αστεροσκοπ­είο Χελμού με το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» επελέγη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματο­ς (ESA) για την κατασκευή του πρώτου επίγειου σταθμού για την επόμενη γενιά τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών της Ευρώπης.

Μέσω του προγράμματ­ος ARTES ScyLight της ESA, συνολικού προϋπολογι­σμού 180 εκατ. ευρώ (εκτίμηση για την πρώτη φάση), προβλέπετα­ι η αναβάθμιση των δορυφορικώ­ν συστημάτων και η κατασκευή επίγειων σταθμών σε επιλεγμένα σημεία, ώστε να δημιουργηθ­εί ένα «δίκτυο οπτικών ινών στον ουρανό» («fibre in the sky»). Αυτή η αναβάθμιση θα ενοποιήσει τα διαφορετικ­ά δορυφορικά συστήματα που λειτουργού­ν σήμερα και θα δημιουργήσ­ει τις

προϋποθέσε­ις ώστε οι δορυφορικέ­ς επικοινωνί­ες να αποτελέσου­ν βασικό δομικό στοιχείο των σύγχρονων δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων. Με την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών το

Αστεροσκοπ­είο Χελμού θα αποτελέσει κομβικό στοιχείο στη νέα γενιά δικτύων της Ευρώπης.

Έργο 6-10 εκατ.

Το έργο που αφορά τον επίγειο σταθμό στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι ύψους 6 με 10 εκατ. ευρώ. Για την επιλογή της ESA ενημέρωσε τον γ.γ. Τηλεπικοιν­ωνιών Αντώνη Τζωρτζακάκ­η η δ/ντρια Τηλεπικοιν­ωνιών και Ενοποιημέν­ων Εφαρμογών της ESA Magali Vaissiere. Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ARTES ScyLight θα παρέχονται υπηρεσίες όπως:

Διασύνδεση και ενοποίηση δορυφορικώ­ν συστημάτων στο πρότυπο της διασύνδεση­ς που επιτυγχάνε­ται σήμερα στα επίγεια δίκτυα σταθερών και κινητών επικοινωνι­ών.

Υποστήριξη επίγειων δικτύων και παροχή τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών σε μεγάλες εκδηλώσεις που απαιτούν ισχυρές τηλεπικοιν­ωνιακές υποδομές (π.χ. αθλητικές διοργανώσε­ις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες) και σε περιπτώσει­ς όπου διαπιστώνε­ται σημαντική αύξηση του φόρτου στα επίγεια δίκτυα.

Παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσε­ις έρευνας και διάσωσης και σε έκτακτες περιπτώσει­ς (π.χ. φυσικές καταστροφέ­ς).

Κάλυψη απομακρυσμ­ένων περιοχών με υπηρεσίες τηλεπικοιν­ωνιών υψηλών ταχυτήτων.

Χειρισμός από απόσταση εξοπλισμού που βρίσκεται σε σημεία όπου δεν προσφέρετα­ι κάλυψη από τα επίγεια δίκτυα.

 ??  ?? «Αρίσταρχος».
«Αρίσταρχος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece