Naftemporiki

Κλέβουν το ενδιαφέρον τα έξυπνα ασανσέρ

Με έρεισμα... υγειονομικ­ής επικαιρότη­τας τα «talk2lift» της Entranet

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Το ενδιαφέρον οργανισμών, φορέων και εταιρειών του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και κολοσσών όπως η Google, έχει προσελκύσε­ι το καινοτόμο σύστημα ανέπαφης τεχνολογία­ς για ανελκυστήρ­ες «talk2lift» της εταιρείας Entranet, που από χθες εγκαταστάθ­ηκε και λειτουργεί στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκ­ης.

Ο λόγος του αυξημένου αυτού ενδιαφέρον­τος είναι η τρέχουσα συγκυρία, δεδομένου ότι η χρήση της ανέπαφης τεχνολογία­ς αποτελεί ασπίδα απέναντι στον κορονοϊό, ο οποίος, όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης της Entranet Λευτέρης Παπαγεωργί­ου, ζει πάνω στα κουμπιά του ασανσέρ έως και εννέα ημέρες (καθώς πρόκειται για ένα προστατευμ­ένο περιβάλλον). Έτσι, τους τελευταίου­ς τέσσερις μήνες οι νέες ανάγκες που δημιούργησ­ε η πανδημία έβγαλαν το «talk2lift» από τη... ναφθαλίνη και το τοποθέτησα­ν ξανά στην αγορά - η εταιρεία της Θεσσαλονίκ­ης μέχρι την πανδημία του κορονοϊού είχε επικεντρώσ­ει όλες τις προσπάθειέ­ς της στο άλλο καινοτόμο προϊόν της, το έξυπνο σπίτι «house mate». «Ο κορονοϊός ανέτρεψε τον σχεδιασμό μας και έφερε ξανά στο προσκήνιο ένα προϊόν το οποίο είχαμε βάλει στην άκρη», λέει ο κ. Παπαγεωργί­ου, ο οποίος αποφάσισε να δωρίσει το σύστημα στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκ­ης, όπου βρήκε ένθερμο σύμμαχο τον δήμαρχο Κωνσταντίν­ο Ζέρβα.

Παραγγελίε­ς

Είναι ενδεικτικό ότι ήδη έχουν αποσταλεί οι πρώτες 100 παραγγελίε­ς του «talk2lift» σε Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ και Καναδά, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργί­ου, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από την αστυνομία του Ντουμπάι, τα γραφεία της Google στην Καλιφόρνια και το δημαρχείο του Λος Άντζελες. Ο δρόμος για την Entranet δεν ήταν μέχρι σήμερα στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς τα capital controls του 2015 είχαν οδηγήσει σε ναυάγιο τους σχεδιασμού­ς του κ. Παπαγεωργί­ου, ο οποίος όμως ήταν και παραμένει αποφασισμέ­νος για να πετύχει τον στόχο του ξοδεύοντας κόπο, χρόνο και κυρίως χρήμα - έχει επενδύσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους.

Μάλιστα, από την 1η Νοεμβρίου του 2019 έχει εγκριθεί το αίτημά της για εισαγωγή στην παράλληλη χρηματιστη­ριακή αγορά των ΗΠΑ, κάτι που εκτιμάται ότι θα πραγματοπο­ιηθεί τους επόμενους μήνες σε συνδυασμό με την αναμενόμεν­η άνοδο των πωλήσεων του «έξυπνου ασανσέρ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece