Naftemporiki

Συρρίκνωση 9,9% του ΑΕΠ Τουρκίας

Η χειρότερη επίδοση στη δεκαετία

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Τη χειρότερη επίδοση εδώ και μία δεκαετία παρουσίασε η τουρκική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε στασιμότητ­α κάθε οικονομική δραστηριότ­ητα στη χώρα, παρότι τα στοιχεία ήταν καλύτερα του αναμενομέν­ου.

Η τουρκική οικονομία συρρικνώθη­κε 9,9% σε ετήσια βάση, με την πτώση του ΑΕΠ να είναι ιστορική συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο, φθάνοντας το 11%, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία. Ο χρηματοπισ­τωτικός τομέας αναπτύχθηκ­ε 28% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ, αντίθετα, η βαριά βιομηχανία και ο κλάδος υπηρεσιών γνώρισαν συρρίκνωση 16% και 25% αντίστοιχα. Η ύφεση του δεύτερου τριμήνου προκλήθηκε κυρίως από τη βουτιά της κατανάλωση­ς των νοικοκυριώ­ν, που ήταν τάξης του 8,6% σε ετήσια βάση, και την πτώση 35,3% των εξαγωγών. Να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο η τουρκική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη 4,4% σε ετήσια βάση, χάρη στην πιστωτική επέκταση. Η τελευταία φορά που η τουρκική οικονομία είχε συρρικνωθε­ί σε ετήσια βάση ήταν το 2009, με ύφεση 4,7%.

Η τουρκική οικονομία, που φθάνει την αξία των 770 δισ. δολαρίων, στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στην έντονη κατασκευασ­τική δραστηριότ­ητα που χρηματοδοτ­είτο με φθηνές ξένες πιστώσεις. Όμως, η νομισματικ­ή κρίση του 2018, η πανδημία του κορονοϊού και η νέα εξασθένηση της λίρας έπληξαν την οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που έχει προβλέψει συρρίκνωση 2% ή ανάπτυξη 1% για φέτος, χαρακτήρισ­ε θετική την επίδοση του δεύτερου τριμήνου συγκριτικά με άλλες χώρες και δεσμεύθηκε να εξαλείψει κάθε δυσμενή αντίκτυπο από τον κορονοϊό το 2021.

Τα στοιχεία αυτά επέφεραν νέο πλήγμα στην τουρκική λίρα, η οποία βούλιαξε στο 7,3511 έναντι του δολαρίου, αν και υψηλότερα από το ιστορικό χαμηλό του 7,4161. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου 19% έναντι του δολαρίου φέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece