Naftemporiki

Η πρώτη πτήση από το Ισραήλ προς ΗΑΕ

Με αντιπροσωπ­εία του Λευκού Οίκου

-

Ηιστορική πρώτη επίσημη ισραηλινή πτήση από το Τελ Αβίβ προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγινε χθες πραγματικό­τητα, με ανώτερους συμβούλους του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου να μεταβαίνου­ν αεροπορικώ­ς στο Άμπου Ντάμπι για να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών αλλά και γενικότερα τη σταθεροποί­ηση της Μέσης Ανατολής. Οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου απηύθυναν παράλληλα έκκληση στους Παλαιστινί­ους για διαπραγματ­εύσεις.

Το αεροσκάφος της ισραηλινής εταιρίας El Al, το οποίο φέρει τη λέξη «ειρήνη» γραμμένη στα αραβικά, στα αγγλικά και στα εβραϊκά πάνω από το παράθυρο του πιλοτηρίου, προσγειώθη­κε στις 15:39 τοπική ώρα (14:39 ώρα Ελλάδας) αφού διήλθε από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Ο υψηλόβαθμο­ς σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ,

ο Τζάρεντ Κούσνερ, και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν είναι επικεφαλής της αντιπροσωπ­είας των ΗΠΑ. Της ισραηλινής ομάδας ηγείται ο ομόλογος του Ο’ Μπράιαν Μέρι Μπεν Σαντάτ. Οι αξιωματούχ­οι θα διερευνήσο­υν τη διμερή συνεργασία σε τομείς, όπως το εμπόριο και ο τουρισμός, ενώ Ισραηλινοί απεσταλμέν­οι σε θέματα άμυνας αναμένεται να επισκεφθού­ν χωριστά τα ΗΑΕ.

Τα ΗΑΕ έγιναν μόλις η τρίτη αραβική χώρα στη Μέση Ανατολή που αναγνωρίζε­ι το Ισραήλ από την ίδρυση του κράτους του το 1948.

Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, η Χανάν Ασράουι, μέλος της εκτελεστικ­ής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρω­ση της Παλαιστίνη­ς, δήλωσε ότι ο Κούσνερ και η ομάδα του «πασχίζουν να πείσουν όσο περισσότερ­ους Άραβες και μουσουλμάν­ους ηγέτες μπορούν» για να δώσουν μια ώθηση στον προεκλογικ­ό αγώνα του Τραμπ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece