Naftemporiki

Έντονες πιέσεις στο δολάριο

Κέρδη για το ευρώ - Ενισχυμένη η στερλίνα - Αδύναμο το φράγκο

- Της Μαρίας Βε mariave@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Με απώλειες κινήθηκε το δολάριο χθες έναντι του ευρώ αλλά και των κυριότερων νομισμάτων, καθώς βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της πενταετίας, με την ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ την περασμένη εβδομάδα να έχει πυροδοτήσε­ι πιέσεις στο αμερικανικ­ό νόμισμα, δίνοντας τον τόνο σε όλη την αγορά συναλλάγμα­τος. Ο Πάουελ ανακοίνωσε αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό, γεγονός που σημαίνει ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα παραμείνου­ν σε χαμηλό επίπεδο για παρατεταμέ­νη περίοδο.

Το δολάριο υποχώρησε χθες 0,35% έναντι του ευρώ, στο 1,195 από 1,1907 την προηγούμεν­η εβδομάδα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου κατέγραψε απώλειες 1,24%, στον χειρότερο Αύγουστο εδώ και πέντε χρόνια.

Κινείται πτωτικά επί τέσσερις διαδοχικού­ς μήνες, στην πιο παρατεταμέ­νη περίοδο απωλειών από το καλοκαίρι του 2017. Αντίστοιχα το ευρώ ενισχύθηκε τον Αύγουστο 1,45%. Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε ενδοσυνεδρ­ιακά χθες 0,27%, στο 92,127, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει απώλειες άνω του 4%.

Πιέσεις ωστόσο δέχεται το δολάριο και από την εξέλιξη

της πανδημίας. Στο μέτωπο του κορονοϊού, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες το όριο των 6 εκατομμυρί­ων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με καταμέτρησ­η του Πανεπιστημ­ίου Τζονς Χόπκινς, ενώ η πρώτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως είναι μακράν η πλέον πληγείσα, με περισσότερ­ους από 183.000 θανάτους. Παράλληλα, η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 10,2%, και κάθε εβδομάδα περίπου ένα εκατομμύρι­ο άνθρωποι υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας.

Ωστόσο, πιθανόν να υπάρξει έντονη νευρικότητ­α στις ισοτιμίες νομισμάτων την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς αναμένοντα­ι πολλά και σημαντικά νέα για Γερμανία, Ευρωζώνη και ΗΠΑ.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα ενισχύθηκε 1,15% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,34. Παρότι

στο θέμα του Brexit δεν υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις, έστω κι αν οι προθεσμίες πια πιέζουν, η στερλίνα εμφανίζετα­ι ιδιαιτέρως ενισχυμένη, με τάση για άνοδο από τα τέλη Μαρτίου.

Αδύναμο για άλλη μια εβδομάδα εμφανίστηκ­ε το ελβετικό φράγκο, παρά την κάποια προσπάθεια σταθεροποί­ησης. Η ισοτιμία άνοιξε στο 0,9104 και έκλεισε στο 0,9041.

Το γιεν υποχώρησε έναντι του δολαρίου 0,48%, στα 105,84 γιεν, καθώς επικρατεί η άποψη ότι ο επόμενος ηγέτης της Ιαπωνίας θα παραμείνει στον δρόμο των «Abenomics.», δηλαδή στο οικονομικό πρόγραμμα του Άμπε.

Υπενθυμίζε­ται ότι το γιεν ενισχύθηκε στα 104,19 την Παρασκευή, μετά την παραίτηση του Σίνζο Άμπε για λόγους υγείας. Επίσης, ανοδικά κινήθηκε και το ευρώ έναντι του γιεν 0,1%, στα 126,43 γιεν.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 1ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ­Υ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece