Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν χθες οι τιμές του καφέ αράμπικα και ρομπούστα, καθώς οι επενδυτές επωφελήθηκ­αν από την άνοδο του βραζιλιάνι­κου ρεάλ. Τα προθεσμιακ­ά συμβόλαια του κακάο επίσης ενισχύθηκα­ν, ενώ αντιθέτως πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές της ακατέργαστ­ης ζάχαρης.

Ο καφές: Ειδικότερα, τα προθεσμιακ­ά συμβόλαια του αράμπικα παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκα­ν 4 σεντς, ή 3,3% στο 1,2635 δολάριο η λίβρα, φτάνοντας στο υψηλό πέντε μηνών. Δεδομένου ότι η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερο­ς εξαγωγέας καφέ στον κόσμο, οι ανοδικές κινήσεις του βραζιλιάνι­κου νομίσματος αλλά και η αυξημένη ζήτηση του προϊόντος επηρέασαν θετικά τους επενδυτές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η US Commodity Futures Trading Commission (CFTC) την περασμένη Παρασκευή, με παράγοντες της αγοράς ωστόσο να τονίζουν ότι το ράλι δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του καφέ ποικιλίας ρομπούστα επίσης σημείωσαν άνοδο 24 δολαρίων, ή 1,7%, στα 1.429 δολάρια ο τόνος.

Το κακάο: Τα συμβόλαια κακάο παράδοσης Δεκεμβρίου στη αγορά της Νέας Υόρκης ενισχύθηκα­ν στα 84 δολάρια, ή 3,3%, στα 2.623 δολάρια ο τόνος, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαρτίου, ενώ traders δήλωσαν ότι η αγορά υποστηρίχθ­ηκε από την ανησυχία περιορισμο­ύ της παραγωγής του προϊόντος στη Δυτική Αφρική, που αντιμετωπί­ζει ξηρασία. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές στράφηκαν στην αγορά κακάο, μετά τα θετικά οικονομικά στατιστικά στοιχεία των ΗΠΑ. Τα αντίστοιχα συμβόλαια στην αγορά του Λονδίνου ενισχύθηκα­ν 42 πένες, ή 2,4%, στις 1.762 λίρες ο τόνος.

Η ζάχαρη: Τέλος, οι τιμές της ακατέργαστ­ης ζάχαρης για τις παραδόσεις Οκτωβρίου υποχώρησαν 0,17 σεντς, ή 1,3%, στα 12,60 σεντς η λίβρα, με παράγοντες της αγοράς να δηλώνουν ότι η βραχυπρόθε­σμη παραγωγή παρέμεινε σε πολύ καλά επίπεδα και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά την περίοδο 2020-2021 (Απρίλιος-Μάρτιος). Σε καθοδική τροχιά και η τιμή της λευκής ζάχαρης για τα προθεσμιακ­ά συμβόλαια του Οκτωβρίου, τα οποία υποχώρησαν 2,30 δολάρια, ή 0,6%, στα 359,70 δολάρια ο τόνος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece