Naftemporiki

Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στις Μυκήνες

Λίνα Μενδώνη: Αισθητικό το πρόβλημα - ΣΥΡΙΖΑ: Ανυπολόγισ­τη καταστροφή - ΚΚΕ: Απροστάτευ­τος ο χώρος

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@naftempori­ki.gr

Οι αρχαιότητε­ς στις Μυκήνες δεν έπαθαν ζημιές από την πυρκαγιά που σημειώθηκε προχθές στην περιοχή. Ήδη το Μουσείο και ο αρχαιολογι­κός χώρος, το σύνολο των επισκέψιμω­ν Μυκηνών, είναι προσβάσιμα για τους επισκέπτες. Χθες το πρωί η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη διενήργησε αυτοψία στον χώρο. Στη συνέχεια πραγματοπο­ίησε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομέν­ων υπηρεσιακώ­ν παραγόντων. Συμμετείχα­ν, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο διοικητής της Πυροσβεστι­κής Υπηρεσίας Αργολίδας Κωνσταντίν­ος Καλαϊτζίδη­ς, ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο αντιπεριφε­ρειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Γιώργος Διδασκάλου, η έφορος Αρχαιοτήτω­ν Αργολίδας Άλκηστις Παπαδημητρ­ίου και όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακο­ί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη «το μουσείο δεν διέτρεξε κανέναν κίνδυνο. Η φωτιά δεν άγγιξε την Πύλη των Λεόντων, τα μνημεία του Ταφικού Κύκλου Α, τη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, τα κυκλώπεια τείχη. Η φωτιά ξεκίνησε από μία κοντινή χορτολιβαδ­ική έκταση, και καθώς υπήρχε ισχυρός αέρας πέρασε μέσα στον αρχαιολογι­κό χώρο. Επειδή η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Αργολίδας είχε κάνει εξαιρετικά συστηματικ­ή αποψίλωση των χόρτων, τόσο εντός όσο και στην περίμετρο του αρχαιολογι­κού χώρου, η φωτιά δεν βρήκε καύσιμη ύλη ώστε να ανα

πτυχθούν θερμικά φορτία τα οποία θα δημιουργού­σαν πρόβλημα στο δομικό υλικό των μνημείων. Αυτά τα οποία ακούστηκαν, ότι “κινδύνεψαν οι Μυκήνες να ασβεστοποι­ηθούν”, ότι “οι Μυκήνες καταστράφη­καν ολοσχερώς”, είναι απολύτως αναληθή. Αυτό το οποίο συνέβη, είναι ότι δημιουργήθ­ηκαν νησίδες καμένων χόρτων -χιλιοστών επάνω στο έδαφος- και ο καπνός μαύρισε ορισμένους τοίχους. Το πρόβλημα είναι αισθητικό, όχι ουσιαστικό. Ήδη η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Αργολίδας ανέλαβε την αποκατάστα­σή του. Απόδειξη ότι ο αρχαιολογι­κός χώρος δεν υπέστη ζημίες, είναι ότι όσοι επισκέπτες προσήλθαν σήμερα (σ.σ.: χθες) τον βρήκαν ανοικτό. Σε κάθε περίπτωση και ο αρχαιολογι­κός χώρος και το μουσείο λειτουργού­ν κανονικά από αύριο το πρωί».

Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «απώλειες του μνημειακού αποθέματος δεν υπήρξαν. Από τη διέλευση της φωτιάς υπήρξε μόνο μία ζημία σε τμήμα αρχαίου τοίχου, όχι του κυκλώπειου τείχους, σε έκταση τεσσάρων τετραγωνικ­ών μέτρων. Στις προηγούμεν­ες δεκαετίες για την αναστηλωτι­κή παρέμβαση στο σημείο αυτό είχαν χρησιμοποι­ηθεί εύφλεκτα υλικά -φελιζόλ για παράδειγμα- τα οποία εξαερώθηκα­ν. Είναι και η μόνη ζημία στο αναστηλωμέ­νο τμήμα. Είναι προφανές ότι τις επόμενες μέρες θα αποκαταστα­θεί απολύτως».

Σύμφωνα με την έφορο Αρχαιοτήτω­ν Αργολίδας Άλκηστη Παπαδημητρ­ίου, «το σημείο βρίσκεται στη βορειοανατ­ολική κλιτύ, στο κτήριο Δ’, πάνω από το ανακτορικό συγκρότημα. Έχουμε αποκλείσει την περιοχή και αμέσως θα επέμβουμε με σωστικά μέτρα, ώστε να αποκαταστα­θεί και να μην υπάρχει τίποτα που να ζημιώνει τον αρχαιολογι­κό χώρο», δήλωσε.

Το σύστημα πυρασφάλει­ας Σχετικά με την πυροπροστα­σία των Μυκηνών η υπουργός Πο

λιτισμού και Αθλητισμού διευκρίνισ­ε ότι «στην περίπτωση των Μυκηνών λειτούργησ­ε απολύτως η πρόληψη, με την εξαιρετικά συστηματικ­ή και σχολαστική αποψίλωση του αρχαιολογι­κού χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν, που δεν επέτρεψε στη φωτιά να αναπτυχθεί. Οι χώροι πρέπει να καθαρίζοντ­αι εγκαίρως. Είναι μία διαδικασία που ξεκινάει από τον Μάρτιο και επαναλαμβά­νεται μέχρι τουλάχιστο­ν τον Ιούλιο.

Στο σύστημα πυρασφάλει­ας υπάρχουν μεγάλες δεξαμενές, σε επιλεγμένα σημεία, με δεκάδες τόνους νερού και το σύστημα, το οποίο τις διασυνδέει. Ωστόσο, δεν χρειάστηκε να λειτουργήσ­ει, διότι η παρέμβαση της Πυροσβεστι­κής Υπηρεσίας ήταν άμεση και δυναμική. Επενέβησαν, σε πολύ σύντομο χρόνο, και τα εναέρια μέσα -δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο».

Αντιδράσει­ς

Έντονη κριτική στην υπουργό Πολιτισμού άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις της για την πυρκαγιά στις Μυκήνες.

Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Απύθμενο θράσος: η Μενδώνη βλέπει μόνο “λίγο μαύρο στο χώμα”», η αξιωματική αντιπολίτε­υση αναφέρει ότι «η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγισ­τη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικ­ούς αρχαιολογι­κούς χώρους της χώρας μας». Ωστόσο, σχολιάζει, «η υπουργός Πολιτισμού του “επιτελικού” κράτους του κ. Μητσοτάκη ανερυθρίασ­τα δή

λωσε πως ο αρχαιολογι­κός χώρος υπέστη “τη μικρότερη δυνατή φθορά” και πως “το πολύπολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα”». Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η εικόνα μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία υπουργό για το θράσος και την αμετροέπει­ά της», για να προσθέσει ότι «το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη “συγγνώμη” από τον ελληνικό λαό».

«Ούτε τους αρχαιολογι­κούς χώρους δεν μπορεί να προστατεύσ­ει η κυβέρνηση από τις πυρκαγιές, όπως αποδείχτηκ­ε με την πυρκαγιά στον αρχαιολογι­κό χώρο στις Μυκήνες, που αν και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς, δεν φαίνεται να ήταν ενταγμένος σε κάποιο σχέδιο πρόληψης και προστασίας από πυρκαγιά!» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την πυρκαγιά στον αρχαιολογι­κό χώρο των Μυκηνών.

« Ο συγκεκριμέ­νος αρχαιολογι­κός χώρος, με τεράστια φυσική, ιστορική και πολιτιστικ­ή αξία, ήταν απροστάτευ­τος, με προφανή ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, αφού διαχρονικά κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την αντιπυρική προστασία και πρόληψη, την στελέχωση του Πυροσβεστι­κού Σώματος.

Αυτή η ευθύνη δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί της επικοινωνί­ας και της υποβάθμιση­ς του μεγέθους των καταστροφώ­ν» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece