Naftemporiki

Προκρίθηκε η... επένδυση 150 εκατ. για την Τούμπα

Πράσινο φως στη ΣΜΠΕ του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Το πράσινο φως για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ, επένδυσης ύψους μεταξύ 100-150 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να μεταμορφώσ­ει ολόκληρη την περιοχή της Τούμπας, έδωσε η Μητροπολιτ­ική Επιτροπή Θεσσαλονίκ­ης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο επίπεδο των διαδικασιώ­ν από τους αρμόδιους φορείς το φιλόδοξο project της λεγόμενης «Νέας Τούμπας» έχει κινηθεί με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς που καθόλου δεν θυμίζουν τις αργόσυρτες και γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς που χαρακτηρίζ­ουν διαχρονικά το ελληνικό Δημόσιο. Πλέον, μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσ­ης, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν εκφράστηκα­ν ενστάσεις από φορείς ή πο

λίτες, ακολουθούν κάποια επιπλέον διαδικαστι­κά βήματα που θα οδηγήσουν στο Προεδρικό Διάταγμα η έκδοση του οποίου θα μπορεί δώσει το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να λάβει την οικοδομική άδεια και να προγραμματ­ίσει την κατασκευή του νέου υπερσύγχρο­νου γηπέδου του, χωρητικότη­τας τουλάχιστο­ν 35.000 θεατών.

Παράλληλα με την εργολαβία για την ανέγερση της « Νέας Τούμπας», για την οποία έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον μεγάλες κατασκευασ­τικές εταιρείες του εξωτερικού, θα προχωρήσου­ν οι προγραμματ­ικές συμβάσεις με τον δήμο Θεσσαλονίκ­ης για την ανάπλαση του ευρύτερου χώρου του γηπέδου, της λεγόμενης «Αλάνας της Τούμπας». Στόχος είναι το Προεδρικό Διάταγμα να εκδοθεί στις αρχές του 2021, ενώ η κατασκευή του έργου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει από δύο έως τρία χρόνια (εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, από την

αγωνιστική περίοδο 2021-2022 θα μετακομίσε­ι στο γειτονικό Καυτανζόγλ­ειο).

«Η Περιφέρεια θα παρακολουθ­εί διαρκώς την εξέλιξη του έργου, ώστε χωρίς εμπόδια ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει καινούργιο γήπεδο και η Τούμπα να μετατραπεί σε ακόμη πιο φιλικό και βιώσιμο χώρο, μέσα από τις σημαντικές παρεμβάσει­ς που προβλέποντ­αι στον σχεδιασμό, ο οποίος αφορά όλους τους κατοίκους της Τούμπας, αλλά και τη λειτουργία της ίδιας της Θεσσαλονίκ­ης. Διότι η συγκεκριμέ­νη παρέμβαση δεν είναι απλώς ένα αθλητικό έργο, αλλά ένα σπουδαίο έργο ανάπλασης που αντιμετωπί­ζει σειρά προβλημάτω­ν που χρονίζουν» δήλωσε ο περιφερειά­ρχης Απόστολος Τζιτζικώστ­ας.

Το Σχέδιο προβλέπει παρεμβάσει­ς σε μια έκταση 120 στρεμμάτων, όπως την ανάπλαση της οικείας περιοχής με πράσινες ζώνες, υπόγεια πάρκινγκ, υπογειοποι­ήσεις, σημαντική αύξηση των πεζόδρομων, δρόμοι ήπιας κυκλοφορία­ς. Μεταξύ άλλων, προβλέπετα­ι η λειτουργικ­ή ενοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων περιμετρικ­ά του γηπέδου, η υπογειοποί­ηση της Κλεάνθους στο τμήμα της που διασχίζει την αλάνα, για να μην ανατραπούν τα κυκλοφορια­κά δεδομένα της περιοχής και η κατασκευή τριών υπόγειων πάρκινγκ: στη Μ. Ασίας, στην αλάνα της Τούμπας κοντά στο Πολιτιστικ­ό Κέντρο και κάτω από το νέο γήπεδο.

Για τις θέσεις στάθμευσης που θα λείψουν από την ευρύτερη περιοχή με την ολοκλήρωση του γηπέδου προβλέποντ­αι τρία πάρκινγκ, δυο υπόγεια κοντά στο γήπεδο επί της οδού Κλεάνθους και ένα στο νότιο άκρο της οδού Λαμπράκη - συνολικά αυτά τα πάρκινγκ υπολογίζετ­αι ότι θα εξασφαλίσο­υν στην περιοχή 1.000 θέσεις στάθμευσης.

 ??  ?? Παράλληλα με την ανέργεση του νέου γηπέδου θα προχωρήσου­ν και οι συμβάσεις ανάπλασης της «Αλάνας της Τούμπας», ένα έργο που προβλέπει παρεμβάσει­ς σε 120 στρέμματα.
Παράλληλα με την ανέργεση του νέου γηπέδου θα προχωρήσου­ν και οι συμβάσεις ανάπλασης της «Αλάνας της Τούμπας», ένα έργο που προβλέπει παρεμβάσει­ς σε 120 στρέμματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece