Naftemporiki

Στων Μυκηνών την ολόμαυρη ράχη

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Δεν ξέρω αν τα μάθατε για την πυρκαγιά στις Μυκήνες, το σημαντικότ­ερο κέντρο των Αχαιών, εκεί όπου ο μύθος των Ατρειδών γίνεται ιστορία. Δεν ξέρω τι ακριβώς μάθατε, γιατί η κυριακάτικ­η ιεράρχηση των ειδήσεων χάθηκε μεταξύ κυοφορίας της Πολυξένης και υψηλής θερμοκρασί­ας.

Δεν ξέρω τι μάθατε τη Δευτέρα, αλλά είμαι σίγουρη ότι ακούσατε από επίσημα χείλη πως δε συνέβη και κάτι σοβαρό.

Μα, οι φωτογραφίε­ς που βγήκαν στον αέρα δείχνουν άλλα θαρρώ. Όχι, οι κομμένες, αποσπασματ­ικές, που

ανάρτησε στο Twitter το υπουργείο Πολιτισμού.

«Το να βλέπει λίγο και ο επισκέπτης το καμένο κάτω δεν είναι και τίποτα τρομερό». Τρομερό είναι να σε υποτιμούν και πίσω από επικοινωνι­ακά τεχνάσματα να τρέχουν να κρυφτούν. Όταν η πραγματικό­τητα δεν βολεύει, δεν αλλάζουμε την πραγματικό­τητα: την πειράζουμε λιγάκι, ώστε να ταιριάζει με τις επιθυμίες μας. Μόνο που το επιμύθιο δεν προβλέπετα­ι να είναι το «και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».

Λίγο-πολύ τι μας λένε. «Δεν είναι αυτό που βλέπετε, η εικόνα ψεύδεται». «Λίγο μαύρο στο χώμα», «η ζημιά στον αρχαιολογι­κό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή», «ήταν απολύτως αποψιλωμέν­ος ο χώρος και δεν υπήρχε καύσιμη ύλη», όλα καλώς καμωμένα και επιτελικά, ευχαριστίε­ς και στον κ. Χαρδαλιά, «υπήρχε σχέδιο πυροπροστα­σίας». Οτιδήποτε άλλο είναι στη φαντασία; Πλάσμα του νου τα πλημμελή μέτρα πολιτικής προστασίας για χώρους με τεράστια φυσική, ιστορική και πολιτιστικ­ή αξία; Πλάσμα του νου και η μεγάλη επιμέλεια στην αυτοπροστα­σία;

Δεν τρελαινόμα­στε για καταστροφέ­ς και συντέλειες, ούτε δείχνουμε προτίμηση στους αγγέλους κακών ειδήσεων, από τους κομιστές ελπιδοφόρω­ν νέων, μα έξω από την επικοινωνι­ακή γυάλα και πέρα από τις καταγγελίε­ς της αντιπολίτε­υσης για ευθύνες και ανικανότητ­α στη διαχείριση κρίσεων, υπάρχει και η πραγματικό­τητα, η οποία κονιορτοπο­ιεί τη σκηνοθεσία εξωραϊσμού.

[SID:13674925]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece