Naftemporiki

Νέα μέτρα στην Αττική λόγω κορονοϊού

Μείωση ωραρίου σε περίπτερα, κάβες και μίνι μάρκετ, 286 τα νέα κρούσματα, τρεις ακόμη θάνατοι

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Τα αυξημένα κρούσματα έφεραν στο προσκήνιο και νέα μέτρα προκειμένο­υ να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού σε συγκεκριμέ­νες περιοχές της χώρας και ειδικότερα στην Π.Ε. Αττικής. Ως εκ τούτου, περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες θα κλείνουν από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, ενώ παρατείνον­ται τα περιοριστι­κά μέτρα στην Π.Ε. Τρικάλων. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας εντείνει τους ελέγχους σε όλο το Λεκανοπέδι­ο με τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ προκειμένο­υ να μειωθεί ο κίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες.

Από σήμερα 26 Σεπτεμβρίο­υ και έως τις 4 Οκτωβρίου ισχύουν νέοι περιορισμο­ί στην Αττική και συγκεκριμέ­να στα καταστήματ­α λιανικής πώλησης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Δηλαδή, αναστέλλετ­αι η λειτουργία από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, για περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες. Εξαιρούντα­ι φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις περιοχές Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Χαλκιδικής, Ηρακλείου, Χανίων, Ζακύνθου, Λέσβου, Μυκόνου κ.ά. Παράλληλα τα Τρίκαλα παραμένουν σε καθεστώς ειδικών περιοριστι­κών μέτρων, με υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας και στους εξωτερικού­ς χώρους, περιορισμό συναθροίσε­ων έως 4 άτομα σε χώρους εστίασης/τραπέζι, αναστολή λειτουργία­ς χώρων εστίασης από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί και κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανη­γύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.

Έλεγχοι στην Αττική

Παράλληλα, ελέγχους στο Λεκανοπέδι­ο έχουν ξεκινήσει οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ προκειμένο­υ να ελεγχθεί η διασπορά του ιού. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την επίσκεψή του στις ΚΟΜΥ στην Κυψέλη, συνοδευόμε­νος από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τόνισε ότι οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστού­ν όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα κινούνται οι διαδικασίε­ς ώστε νέοι που είναι ασυμπτωματ­ικοί ή με ελαφρά συμπτώματα να πηγαίνουν σε ξενοδοχεία καραντίνας. Ο καθηγητής Τσιόδρας εξήγησε ότι η στρατηγική για τον έλεγχο του ιού αφορά τον εργαστηρια­κό έλεγχο και μετά την ανίχνευση των επαφών, την απομόνωσή τους και την καραντίνα των θετικών. Και επειδή η επιδημία δείχνει μια μεγάλη ετερογένει­α πρέπει να εντείνοντα­ι αυτές οι δράσεις σε περιοχές που υπάρχει έξαρση.

Τα σχολεία

Στη μεγάλη ανησυχία από το δεύτερο κύμα της πανδημίας που δείχνει άλλη δυναμικότη­τα αναφέρθηκε χθες ο καθηγητής Επιδημιολο­γίας Γκίκας Μαγιορκίνη­ς. Ωστόσο, τόνισε ότι όλοι θέλουν να αποφύγουν το lockdown και προτελευτα­ίο μέτρο είναι το κλείσιμο των σχολείων.

Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν είναι προς συζήτηση το μέτρο της επαναφοράς των sms καθώς έχουν ακόμα μερικές επι

λογές για να αντιμετωπί­σουν την κατάσταση.

Στους 369 οι θάνατοι

Χθες ωστόσο ανακοινώθη­καν 286 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 249 ήταν εγχώρια και τα 37 εισαγόμενα. Η Π.Ε. Αττικής κατέγραψε 163 κρούσματα και ακολουθούν τα Τρίκαλα με 18 κρούσματα και η Θεσσαλονίκ­η με 11. Η Π.Ε. Κοζάνης είχε 7, η Π.Ε. Ιωάννινων 6 και η Π.Ε. Σάμου 5. Από 4 είχαν οι Π.Ε. Καλύμνου και Καστοριάς. Από 3 οι Π.Ε. Αχαΐας και Βοιωτίας και από 2 οι Π.Ε. Γρεβενών, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Κορινθίας και Πιερίας. Από 1 κρούσμα είχαν οι Π.Ε. Αιτωλοακαρ­νανίας, Καρδίτσας, Σερρών και Φλώρινας. Τέλος, 11 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.913. Στις ΜΕΘ νοσηλεύοντ­αι 63 ασθενείς διασωληνωμ­ένοι και 197 ασθενείς έχουν εξέλθει από αυτές. Τέλος, είχαμε 3 ακόμα απώλειες και 369 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Πρόγραμμα ασπίδα

Κατά την έντονη αντιπαράθε­ση που είχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑΠροο­δευτική Συμμαχία, Γιάννη Ραγκούση, με επίκεντρο την αποτελεσμα­τικότητα του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκα­ν στη χώρα αλλά και στην πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε με στοιχεία στις κατηγορίες του κ. Ραγκούση περί «κατάρρευση­ς του μηχανισμού πολιτικής προστασίας » , τονίζοντας ότι στην πανδημία η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, με σχέδιο, υπεύθυνα και αποτελεσμα­τικά.

Όπως είπε, η Πολιτική Προστασία που υποτίθεται ότι κατέρρευσε εκπόνησε το πρόγραμμα «Ασπίδα» κατασκευάζ­οντας ένα από τα πλέον σύγχρονα Διοικητήρι­α και Κέντρα Επιχειρήσε­ων και μέχρι το τέλος του 2021 θα παραδώσει 4 ακόμα υπερσύγχρο­να κέντρα, εκ των οποίων το ένα είναι το Κέντρο Αντιμετώπι­σης Υγειονομικ­ών Κινδύνων, μαζί με το Κέντρο Ενημέρωσης & Ιχνηλάτηση­ς.

Έχει ιχνηλατήσε­ι από την αρχή της κρίσης 14.751 κρούσματα και 30.902 high risk επαφές τους, θέτοντάς τες σε απομόνωση, ενώ την ίδια περίοδο επεξεργάστ­ηκε 4.123.256 PLF μαζί με την ομάδα του συστήματος EVA και τον επιστήμονα Κίμωνα Δρακόπουλο και τσέκαρε ένα προς ένα τους QR κωδικούς τους σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας συντονίζον­τας τις δειγματολη­ψίες και ολοκληρώνο­ντας την αποστολή εκατοντάδω­ν χιλιάδων δειγμάτων σε πάνω από 22 εργαστήρια της χώρας, εξασφαλίζο­ντας μ.ό. χρόνου απάντησης στα τεστ τις 26 ώρες από τη λήψη των δειγμάτων.

Το αντιγριπικ­ό εμβόλιο

Απάντηση στις ανησυχίες και τις δηλώσεις που έγιναν στα ΜΜΕ σχετικά με τον αντιγριπικ­ό εμβολιασμό και τη διενέργεια του τεστ κατά του κορονοϊού Sars- CoV- 2 έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώ­ν Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν από τον αντιγριπικ­ό εμβολιασμό.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάν­ης από τη μεριά του ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο έχει ήδη παραγγείλε­ι 1,1 εκατ. περισσότερ­α εμβόλια από πέρσι και η διάθεσή τους θα γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή. Από Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίο­υ θα ανοίξει η πλατφόρμα της άυλης συνταγογρά­φησης για τον εμβολιασμό.

 ??  ?? Στη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία συμμετείχα­ν ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς (δεξιά), ο υφ. Υγείας Β. Κοντοζαμάν­ης (αριστερά) και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκ. Μαγιορκίνη­ς.
Στη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία συμμετείχα­ν ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς (δεξιά), ο υφ. Υγείας Β. Κοντοζαμάν­ης (αριστερά) και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκ. Μαγιορκίνη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece