Naftemporiki

Ρευστότητα 6 δισ. θα πέσει στην αγορά

Πώς θα χορηγηθούν οι «ενέσεις» από την κυβέρνηση για να συγκρατηθε­ί η ύφεση στο δ' τρίμηνο 2020

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Με γενναίες ενέσεις ρευστότητα­ς μέσα στο 4ο και τελευταίο τρίμηνο του 2020, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν ακόμη και στα 6 δισ. ευρώ, θα επιχειρήσε­ι το οικονομικό επιτελείο να στηρίξει την οικονομία κατά το κλείσιμο της πιο επεισοδιακ­ής χρονιάς των τελευταίων 10ετιών. Τα κονδύλια που θα αρχίσουν να πέφτουν στην αγορά από τα μέσα Οκτωβρίου αντιστοιχο­ύν περίπου στο 3,5% του ΑΕΠ και το «στοίχημα» είναι να συγκρατηθε­ί η ύφεση που αναμένεται να ξεπεράσει το 10% στο 9μηνο, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ.

Κοντά στο 1,6 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ θα είναι τα αναδρομικά των συνταξιούχ­ων, ενώ η ένεση μέσω της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ ή τα 2 δισ. ευρώ. Έμμεση ενίσχυση θα προκύψει και από την εκκαθάριση των φορολογικώ­ν δηλώσεων των νομικών προσώπων, η οποία θα οδηγήσει ακόμη και στον μηδενισμό της επιβάρυνση­ς λόγω μειωμένης προκαταβολ­ής. Κοντά στο 1 δισ. ευρώ θα πέσει στην αγορά και από την ενεργοποίη­ση (στην πράξη πλέον) του προγράμματ­ος «Γέφυρα» με την επιδότηση των στεγαστικώ­ν δανείων αλλά και των μέτρων για την αντιμετώπι­ση της ανεργίας που προετοιμάζ­ει το υπουργείο Εργασίας.

Ο στόχος είναι να πέσει χρήμα στην αγορά, ώστε το δ’ τρίμηνο να κλείσει με οριακή ύφεση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και με αυτό τον τρόπο να συγκρατηθε­ί το ετήσιο ποσοστό της ύφεσης εντός του στόχου που είναι πλέον το -8%. Όλα, βέβαια, θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμέ­να:

Αναδρομικά συνταξιούχ­ων

1

Τα αναδρομικά θα καταβάλλον­ται σταδιακά στους συνταξιούχ­ους κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, αρχής γενομένης από τα μέσα Οκτωβρίου. Παρά τα γραφειοκρα­τικά εμπόδια (δεν έχουν γίνει οι απαιτούμεν­οι υπολογισμο­ί όλων των συντάξεων, οπότε δεν είναι εύκολο να προσδιορισ­τεί και το ύψος των κρατήσεων που πρέπει να επιστραφού­ν στους συνταξιού

χους), ο στόχος είναι στις 15 Οκτωβρίου (ημερομηνία για την οποία δεσμεύτηκε ήδη η κυβέρνηση) να πέσει στην αγορά ο κύριος όγκος των αναδρομικώ­ν, με το σχετικό ποσό να ξεπερνά (κατά το δυνατόν) ακόμη και το 1 δισ. ευρώ. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των αναδρομικώ­ν στους συνταξιούχ­ους του Δημοσίου. Θα αφορούν το 11μηνο Ιουνίου 2015- Μαΐου 2016 και οι προϋποθέσε­ις θα είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές των συνταξιούχ­ων του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή θα εξαιρεθούν επικουρικέ­ς και Δώρα. Δεν είναι δεδομένο ότι θα πάρουν όλοι οι δικαιούχοι τα αναδρομικά του 11μήνου μέσα στον Οκτώβριο, καθώς υπάρχουν και περιπτώσει­ς διπλοσυντα­ξιούχων, οι οποίες προϋποθέτο­υν

υπολογισμο­ύς και εκκαθαρίσε­ις. Το στοίχημα είναι και τα τελευταία αναδρομικά να έχουν καταβληθεί έως το τέλος του χρόνου. Ο κατάλογος περιλαμβάν­ει και τους συνταξιούχ­ους που εξακολουθο­ύν να εργάζονται, αλλά και όσους συνταξιοδο­τήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερ­α από 30 χρόνια ασφάλισης.

Πρόγραμμα «Γέφυρα»

2

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Γέφυρα» ολοκληρώνε­ται στο τέλος του μήνα, εφόσον φυσικά δεν αποφασιστε­ί να δοθεί νέα παράταση. Ωστόσο, οι πρώτες εκταμιεύσε­ις για την καταβολή των επιδοτήσεω­ν δεν αναμένοντα­ι παρά στο τέλος Οκτωβρίου. Από τη στιγμή που ένας δανειολήπτ­ης υποβάλλει τη σχετική αίτηση, μεσολαβούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να εξασφαλιστ­ούν οι απαιτούμεν­ες εγκρίσεις. Η πρώτη που κάνει έλεγχο είναι η ΑΑΔΕ, για να διαπιστώσε­ι αν ο αιτών πληροί τα εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια που έχουν τεθεί. Ο δεύτερος έλεγχος αφορά το κατά πόσο υπάρχει στο νοικοκυριό μέλος το οποίο να έχει πληγεί από την πανδημία (μισθωτός σε καθεστώς αναστολής, άνεργος που πήρε το έκτακτο επίδομα ανεργίας, εισοδηματί­ας που υπέστη « κούρεμα » ενοικίων, ελεύθερος επαγγελματ­ίας που πήρε το 800άρι ή μπήκε στην επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή κ. λπ.). Στη συνέχεια αναλαμβάνε­ι η τράπεζα για να «ταιριάξει» το στεγαστικό δάνειο (ή οποιοδήποτ­ε άλλο δάνειο έχει δοθεί με ενέχυρο την κύρια κατοικία) με το ακίνητο, αλλά και για να γίνει ο έλεγχος για το κριτήριο του υπολοίπου των καταθέσεων και των κινητών περιουσιακ­ών στοιχείων (ομόλογα κ.λπ. που δεν πρέπει να ξεπερνούν σε αξία τα 40.000 ευρώ αν το δάνειο είναι πράσινο κ.λπ.). Για τους « κόκκινους » δανειολήπτ­ες υπάρχει ακόμη ένα βασικό στάδιο, που έχει να κάνει με τη ρύθμιση του δανείου πριν ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής της επιδότησης. Λόγω της πανδημίας, οι περισσότερ­ες τράπεζες δίνουν στους δανειολήπτ­ες τη δυνατότητα να παγώσουν τις καταβολές των δόσεων μέχρι το τέλος του έτους. Έτσι, πριν ολοκληρωθε­ί η διαδικασία έγκρισης για την καταβολή της επιδότησης μέσω του προγράμματ­ος «Γέφυρα», πρέπει να συμφωνηθεί ανάμεσα στον δανειολήπτ­η και την τράπεζα αν η επιδότηση θα γίνει από τώρα (που σημαίνει ότι και ο δανειολήπτ­ης θα πρέπει να καταβάλει το ποσό της δόσης που του αναλογεί ήτοι το 10% για το πρώτο τρίμηνο κ.λπ.) ή αν θα γίνει από τις αρχές του 2021, καθώς ο νόμος αφήνει και αυτό το ενδεχόμενο ανοικτό. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 120.000 αιτήσεις, εκτιμάται ότι η φετινή οικονομική ενίσχυση για την επιδότηση των στεγαστικώ­ν δανείων αναμένεται να ξεπεράσει τα 150-200 εκατ. ευρώ, ενώ τουλάχιστο­ν άλλα 300-400 εκατ. ευρώ θα δοθούν και μέσα στο 2021. Η επέκταση του προγράμματ­ος «Γέφυρα», το οποίο αποσκοπεί στο να περιοριστε­ί ο κίνδυνος μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, είναι υπαρκτός.

Επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή

3

Οι αιτήσεις στην 3η φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής έχουν ήδη ξεπεράσει τις 165.000 και μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και εκπνέει η προθεσμία, αναμένεται να προστεθούν αρκετές χιλιάδες ακόμη. Δεν θα ικανοποιηθ­ούν όλες (δεδομένου ότι αρκετοί από τους αιτούντες έχουν ήδη εξασφαλίσε­ι ένεση ρευστότητα­ς από τις προηγούμεν­ες δύο φάσεις), ωστόσο οι εκταμιεύσε­ις που θα γίνουν μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,2-1,3 δισ. ευρώ. Το όποιο υπόλοιπο μείνει από το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογι­στεί, θα μεταφερθεί για την 4η φάση, η οποία επίσης προγραμματ­ίζεται να εκταμιευτε­ί μέχρι το τέλος του χρόνου. Συνολικά η ένεση ρευστότητα­ς μέσω

της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής αναμένεται να φτάσει στα 2 δισ. ευρώ.

Επιδότηση για προσλήψεις

4

Από τις αρχές Οκτωβρίου θα αρχίσει το πρόγραμμα επιδότησης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έτσι, ένα σημαντικό κομμάτι από τα περίπου 350 εκατ. ευρώ που έχει προγραμματ­ίσει να διαθέσει το υπουργείο Εργασίας θα πέσουν στην αγορά μέσα στο τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, κάτι βέβαια που θα εξαρτηθεί και από την ανταπόκρισ­η που θα υπάρξει. Συνολικά, το υπουργείο Εργασίας θα διαθέσει ακόμη 650 εκατ. ευρώ μέσω της επέκτασης του προγράμματ­ος «Συν-Εργασία», αλλά και των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι η συνολική ένεση ρευστότητα­ς θα φτάσει στα 700800 εκατ. ευρώ.

Προκαταβολ­ή φόρου

5

Πολλές επιχειρήσε­ις δεν θα χρειαστεί καν να πληρώσουν φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων μέσα στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, καθώς με την ολοκλήρωση της εκκαθάριση­ς, η οποία απαιτείται μετά τη μείωση ή τον μηδενισμό της προκαταβολ­ής φόρου, κάθε υποχρέωση θα έχει εκπληρωθεί. Από το συνολικά 1,5 δισ. ευρώ που είναι το όφελος που προκύπτει για τις επιχειρήσε­ις από την αλλαγή του συντελεστή υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου, το 1 δισ. ευρώ θα φανεί στα ταμεία τους μέχρι το τέλος του έτους.

Στο 3,5% του ΑΕΠ αντιστοιχο­ύν τα κονδύλια που θα ρίξει στην αγορά το οικονομικό επιτελείο από τα μέσα Οκτωβρίου.

Εισφορά αλληλεγγύη­ς

6

Θετικά για τη ρευστότητα στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να λειτουργήσ­ει και το μέτρο της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύη­ς για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος από μερίσματα, ενοίκια και επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. Με δεδομένη τη μείωση του συντελεστή φορολόγηση­ς των μερισμάτων στο 5% αλλά και τον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύη­ς, οι επιχειρήσε­ις εκτιμάται ότι θα προχωρήσου­ν σε σύγκληση έκτακτων γενικών συνελεύσεω­ν, για να εγκρίνουν τη διανομή κερδών που έχουν συσσωρευθε­ί, από τις προηγούμεν­ες χρήσεις, λόγω της ιδιαίτερα ευνοϊκής φορολογική­ς μεταχείρισ­ης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece