Naftemporiki

Στην τελική ευθεία οι νέες αντικειμεν­ικές

Επικαιροπο­ίηση τιμών ακινήτων έως 5/10

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@ naftempori­ki. gr

Προ των πυλών βρίσκονται πλέον οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του επομένου έτους, αλλά και οι όποιες παρεμβάσει­ς - μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει και πάλι η επικαιροπο­ίηση των τιμών των ακινήτων, μια διαδικασία που είχε « παγώσει» λόγω της πανδημίας.

Οι εκτιμητές που έχουν οριστεί από το υπουργείο Οικονομικώ­ν καλούνται, με σχετική απόφαση (υπ' αριθμ. 106687ΕΞ/ 25.9.2020), να παραδώσουν το έργο τους και να καταχωρίσο­υν ηλεκτρονικ­ά τις τιμές εκκίνησης και τις αξίες των οικοπέδων έως και τις 5 Οκτωβρίου 2020.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις αρχές Απριλίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε αποφασίσει, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτε­ς συνθήκες, λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού και την ανάγκη για την αντιμετώπι­ση των αρνητικών συνεπειών της διάδοσής του, να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή της παράδοσης του έργου των εκτιμητών και της λειτουργία­ς της βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονικ­ή καταχώριση από τους εκτιμητές της τιμής εκκίνησης και της αξίας οικοπέδου.

Με τις τότε δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικώ­ν η εν λόγω αναστολή θα ίσχυε για όσο χρονικό διάστημα διαρκούσαν τα μέτρα αντιμετώπι­σης του κορονοϊού και οι επιπτώσεις αυτών, ενώ είχε υπογραμμισ­τεί ότι η εκτιμητική άσκηση θα συ

νεχιστεί και θα ολοκληρωθε­ί σε επόμενη περίοδο εντός του έτους.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό και με δεδομένο ότι η οικονομία δεν θα «βυθιστεί» σε μια ολική καραντίνα, οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ βάζουν και πάλι στο τραπέζι από τις αρχές του επόμενου μήνα το σχέδιο αναπροσαρμ­ογής των αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων.

Μέχρι και τις αρχές Απριλίου οι εκτιμητές είχαν έτοιμο το 50% των τιμών ζώνης, που αφορούν κυρίως περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκ­ης και των μεγάλων αστικών κέντρων. Επίσης είχε παραδοθεί ένα ακόμα σημαντικό τμήμα τιμών ζώνης, αν και αυτές θα πρέπει να επανεξετασ­τούν από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικώ­ν καθώς έχουν καταγραφεί ήδη αποκλίσεις με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσ­ει η επιτροπή από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μητρώο Μεταβιβάσε­ων Ακινήτων, τα συμβολαιογ­ραφεία.

Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι σήμερα η κατάσταση στην οικονομία εμφανίζει, παρά την υστέρηση των εσόδων και την αύξηση των δαπανών, τάση σταθεροποί­ησης και ως εκ τούτου εάν δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στο δημοσιονομ­ικό μέτωπο που θα έχουν γενικότερε­ς επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, μπορεί να προχωρήσει και το σχέδιο αλλαγής των αντικειμεν­ικών αξίων από τις αρχές του επόμενου έτους, ώστε αυτές να τεθούν σε ισχύ από τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Μειώσεις φόρων

Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση ανασύρει και τον φάκελο για τις μειώσεις φόρων από το 2021,

που μπήκε στο συρτάρι λόγω της υγειονομικ­ής κρίσης, με πρώτη κίνηση τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμι­κά κατά 8% για το 2021. Το έδαφος για τις παρεμβάσει­ς της κυβέρνησης που θα αφορούν αλλαγές στην κλίμακα και στους συντελεστέ­ς του συγκεκριμέ­νου φόρου έχει «στρώσει» και η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, αφού το πόρισμά της προτείνει την κατάργηση του συμπληρωμα­τικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επιβάλλετα­ι στους έχοντες ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έχει εξάλλου στόχο να σβήσει τις φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις που θα προκύψουν από το «άλμα» που θα κάνουν οι αντικειμεν­ικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των αντικειμεν­ικών και των εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλη.

Για τον λόγο μάλιστα αυτό προχωρά άμεσα και ο σχεδιασμός που προβλέπει την επέκταση του αντικειμεν­ικού συστήματος σε περίπου 2.900 περιοχές που σήμερα υποφορολογ­ούνται. Από την ένταξη αυτών των περιοχών στο αντικειμεν­ικό σύστημα θα προκύψει δημοσιονομ­ικός χώρος ο οποίος θα διατεθεί για τη χρηματοδότ­ηση της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ που θα γίνει το 2021.

Όσον αφορά την επικείμενη αναπροσαρμ­ογή των αντικειμεν­ικών αξίων των ακινήτων, οι μεγαλύτερε­ς αυξήσεις αναμένοντα­ι για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα, κυρίως στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές ακόμα και της Αττικής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece