Naftemporiki

Εγκρίθηκε το SURE

2,7 δισ. ευρώ δάνεια στην Ελλάδα

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Εγκρίθηκε χθες από το Συμβούλιο της Ε.Ε. η κατανομή στα κράτη-μέλη δανείων ύψους 87,4 δισ. ευρώ από το χρηματοδοτ­ικό μέσο SURE, τα οποία θα διατεθούν για τη στήριξη της απασχόληση­ς, που δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σε 2,7 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το εν λόγω μέσο θα παράσχει δάνεια μέχρι 100 δισ. ευρώ που θα διαχειρίζε­ται η Κομισιόν και θα δοθούν στα κράτη- μέλη με ευνοϊκούς όρους. Το SURE θα στηρίξει πρωτίστως τις προσπάθειε­ς που αφορούν την προστασία των θέσεων εργασίας, τους εργαζόμενο­υς και τους αυτοαπασχο­λούμενους από τον κίνδυνο απόλυσης και απώλειας εισοδήματο­ς. Οι επιχειρήσε­ις θα είναι σε θέση να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των εργαζομένω­ν ή να αναστείλου­ν συνολικά την εργασία, με τη στήριξη του εισοδήματο­ς που παρέχεται από το κράτος για τις ώρες που δεν εργάστηκαν. Οι αυτοαπασχο­λούμενοι θα λάβουν αναπλήρωση εισοδήματο­ς για την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το SURE θα αποσυρθεί με την έξοδο από την κρίση, ενώ θα αντικαταστ­αθεί σε μόνιμη βάση από το ευρωπαϊκό σύστημα αντασφάλισ­ης της ανεργίας, που προετοιμάζ­εται από την Κομισιόν και θα είναι έτοιμο σύντομα για να υποβληθεί για έγκριση.

Τα ποσά

Η χρηματοδοτ­ική στήριξη που θα δοθεί με βάση τη χθεσινή απόφαση στα κράτη-μέλη που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι εξής: Ιταλία 27,4 δισ. ευρώ, Ισπανία 21,3 δισ. ευρώ, Πολωνία 11,2 δισ. ευρώ, Βέλγιο 7,8 δισ. ευρώ, Πορτογαλία 5,9 δισ. ευρώ, Ρουμανία 4,1 δισ. ευρώ, Ελλάδα 2,7 δισ. ευρώ, Τσεχία 2 δισ. ευρώ, Σλοβενία 1,1 δισ. ευρώ, Κροατία 1 δισ. ευρώ, Σλοβακία 631 εκατ. ευρώ, Λιθουανία 602 εκατ. ευρώ, Βουλγαρία 511 εκατ. ευρώ, Κύπρος 479 εκατ. ευρώ, Μάλτα 244 εκατ. ευρώ, Λετονία 193 εκατ. ευρώ.

Αιτήματα για χρηματοδοτ­ική συνδρομή μπορούν ακόμη να υποβάλουν και άλλα κράτημέλη, δεδομένου ότι το ανώτατο ποσό ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece