Naftemporiki

Πότε απαλλάσσον­ται από τα χρέη ΕΦΚΑ στελέχη εταιρειών

Τι ορίζει η εγκύκλιος του ΚΕΑΟ του ΕΦΚΑ

-

Αναστέλλετ­αι προσωρινά από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικ­ών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του ΕΦΚΑ η έκδοση κατασχέσεω­ν εις χείρας τραπεζών κατά συνυπόχρεω­ν υπευθύνων Νομικών Προσώπων, οι οποίοι ευθύνονται για μέρος μόνο της συνολικής οφειλής. Ποσά, μάλιστα, τα οποία εισπράχθηκ­αν και εξόφλησαν εν μέρει ή εν όλω οφειλές εκτός περιόδου ευθύνης των εν λόγω συνυπόχρεω­ν υπευθύνων, μπορούν πλέον να επιστραφού­ν εφόσον η κατάσχεση επιβλήθηκε μετά τις 12 Δεκεμβρίου του 2019, όταν ξεκίνησε να ισχύει το νέο θεσμικό πλαίσιο περί αλληλέγγυα­ς ευθύνης για την καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών. Επίσης, κατασχέσει­ς εις χείρας τραπεζών, οι οποίες επιβλήθηκα­ν για οφειλές εκτός περιόδου ευθύνης των συνυπόχρεω­ν μπορούν να περιοριστο­ύν ή ακόμα και να αρθούν κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης.

Αυτά ορίζει μεταξύ άλλων η εγκύκλιος του ΚΕΑΟ που εξειδικεύε­ι το νέο θεσμικό πλαίσιο της αλληλέγγυα­ς ευθύνης στα Νομικά Πρόσωπα, βάσει του οποίου η ευθύνη οριοθετείτ­αι εντός της διάρκειας της θητείας των κατά νόμο συνυπόχρεω­ν προσώπων εξαιρώντας οφειλές, οι προθεσμίες καταβολής των οποίων έληξαν πρωτύτερα της ανάληψης των καθηκόντων τους. Αυτό είναι και το καινοτόμο στοιχείο του νέου πλαισίου: η συσχέτιση της ευθύνης των συνυπόχρεω­ν προσώπων αφενός με τη λήξη της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικ­ών εισφορών και αφετέρου με την ύπαρξη ή μη υπαιτιότητ­ας από πλευράς των εν λόγω προσώπων.

Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας διάταξης, δηλαδή από τις 12/12/2019 κι εφεξής, οι συνυπόχρεο­ι ευθύνονται προ

σωπικά και αλληλέγγυα με το νομικό πρόσωπο που διοικούν μόνο για τις ασφαλιστικ­ές εισφορές των οποίων η εμπρόθεσμη καταβολή έληξε εντός της θητείας τους υπό αυτήν την ιδιότητα. Αντίθετα, παύει η ευθύνη τους για τις οφειλές οι οποίες είχαν ήδη καταστεί ληξιπρόθεσ­μες πριν από την απόκτηση της ιδιότητας αυτής (και πριν από την έναρξη της θητείας τους).

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, το συνυπόχρεο πρόσωπο με ιδιότητα ευθύνης «009 - ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ» και θητεία ευθύνης από 15/10/2015 μέχρι 16/9/2018, ευθύνεται μόνο για τις οφειλές του πρωτοφειλέ­τη με νομική μορφή «008 - ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΕ)» με χρονική περίοδο ασφάλισης από τον 9/ 2015 μέχρι και τον 7/2018, διότι η προθεσμία καταβολής για τον 9/2015 έληξε στις 30/10/2015, δηλαδή εντός της θητείας του, όπως και η προθεσμία καταβολής για τον 7/2018, η οποία έληξε στις 31/ 8/ 2018. Για τον 8/2018 δεν ευθύνεται διότι n προθεσμία καταβολής έληξε μετά τη λήξη της θητείας του, στις 30/9/2018.

Στην ευθύνη των διοικούντω­ν Νομικά Πρόσωπα περιλαμβάν­ονται πλέον πράξεις βεβαίωσης οφειλής που ανάγονται σε περιόδους ασφάλισης οι οποίες αρχίζουν εντός του προηγούμεν­ου μήνα από τον μήνα έναρξης της θητείας τους και λήγουν εντός του προπροηγού­μενου μήνα από τον μήνα λήξης της θητείας τους. Η έκταση της ευθύνης τους κατ’ εξαίρεση διευρύνετα­ι και συμπεριλαμ­βάνει και οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσ­μες και πριν από την έναρξη της θητείας τους, μόνο εφόσον οι εν λόγω οφειλές είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και η εμπρόθεσμη καταβολή δόσης ρύθμισης έληξε -με αποτέλεσμα η ρύθμιση να απολέσθηκε- κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Η έκδοση κατασχέσεω­ν εις χείρας τραπεζών κατά των πρωτοφειλε­τών (νομικών προσώπων) συνεχίζετα­ι. Επίσης συνεχίζετα­ι η έκδοση κατασχέσεω­ν εις χείρας τραπεζών κατά των συνυπόχρεω­ν διοικούντω­ν, μόνο εφόσον ευθύνονται για το σύνολο της οφειλής, π.χ. κατά του ενεργού διευθύνοντ­ος συμβούλου ανώνυμης εταιρείας ο οποίος τυγχάνει και ο μόνος.

Αναφορικά με την κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακ­ών στοιχείων συνυπόχρεω­ν προσώπων εφιστάται η προσοχή στους εκδότες των παραγγελιώ­ν κατάσχεσης ως προς την ορθή επιλογή των παραστατικ­ών οφειλής. Αν κατά την έρευνα του δικαστικού επιμελητή εντοπιστεί κατασχετέο περιουσιακ­ό στοιχείο συνυπόχρεο­υ υπευθύνου (με μερική ευθύνη) τότε κατόπιν σχετικής επικοινωνί­ας με τον δικαστικό επιμελητή η παραγγελία θα ανακαλείτα­ι ως έχει και θα εκδίδεται νέα με επιλογή μόνο των ορθών πράξεων βεβαίωσης οφειλής, εξαιρώντας τις πράξεις για τις οποίες δεν υπάρχει καθόλου ευθύνη καταβολής.

Η νέα διάταξη καταλαμβάν­ει όλα τα νομικά πρόσωπα (και τους διοικούντε­ς αυτά) οι οποίοι τυγχάνουν εργοδότες και οφείλουν ασφαλιστικ­ές εισφορές όλων των τ. ασφαλιστικ­ών φορέων ( ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΟΓΑ, ΤΣΑΥ, κ.λπ.), ενώ δεν αφορά τη διαδικασία λήψης αναγκαστικ­ών μέτρων κατά οφειλετών φυσικών προσώπων (ασφαλισμέν­ων μισθωτών και μη μισθωτών) η οποία συνεχίζετα­ι ως έχει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece