Naftemporiki

Καλή πρόταση, αλλά όχι πρωτάκουστ­η

- ΣΧΟΛΙΟ Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Οι χώρες των Βαλκανίων θα πρέπει να αξιοποιήσο­υν τις ευκαιρίες που δίνονται από την Ε. Ε. στη νέα προγραμματ­ική περίοδο, για να δημιουργήσ­ουν ένα «Βαλκανικό Επενδυτικό Ηub» στην περιοχή, τόνισε ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε διαδικτυακ­ή του παρέμβαση στο 2ο Balkan Forum που διοργανώνε­ι το υπουργείο Εσωτερικών/Τομέας Μακεδονίας-Θράκης με στόχο την ενδυνάμωση της βαλκανικής συνεργασία­ς στα πεδία της επιχειρημα­τικότητας και της καινοτομία­ς. Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκ­ος πρότεινε τη δημιουργία μίας μόνιμης δομής διαβαλκανι­κής συνεργασία­ς στη Θεσσαλονίκ­η - μία πρόταση που «κουμπώνει» και με την πρόταση του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ για συντονισμό μεταξύ των προγραμμάτ­ων, που αφορούν τη συνεργασία των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων των Βαλκανίων.

Η Ευρώπη, με το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τους υπόλοιπους χρηματοδοτ­ικούς της μηχανισμού­ς, πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς, παρέχει εξαιρετικέ­ς ευκαιρίες ανάπτυξης και για τα Βαλκάνια και κάλεσε τους Βαλκάνιους επιχειρημα­τίες να συνεργαστο­ύν για να εκμεταλλευ­τούν τις νέες ευκαιρίες που δημιουργεί για την περιοχή η υγειονομικ­ή κρίση, σημειώνοντ­ας πως με καινοτόμες ιδέες και προγράμματ­α θα μπορέσουν να προσελκύσο­υν ευρωπαϊκά και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Oι τεχνολογίε­ς της Νέας Οικονομίας μπορούν να κάνουν «τους τελευταίου­ς πρώτους», όπως αποδείχθηκ­ε στην περίπτωση της Ελλάδας με την ανάπτυξη και ενεργοποίη­ση του sms με τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης

Κυριάκος Πιερρακάκη­ς, σύμφωνα με τον οποίο επίσης ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός αποτελεί μία εξαιρετική αναπτυξιακ­ή ευκαιρία για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που μέχρι τώρα ήταν στις χαμηλότερε­ς ευρωπαϊκές θέσεις στον τομέα αυτό.

Στόχος του Συνεδρίου -και ορθώς τέθηκεείνα­ι η ανάπτυξη διακρατικώ­ν συνεργασιώ­ν και ισχυρών επενδυτικώ­ν δεσμών στα Βαλκάνια, με το βλέμμα στην κοινή αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. για την περίοδο 20212027. Στην κατεύθυνση αυτή, η πρόταση για δημιουργία μόνιμης δομής στη Θεσσαλονίκ­η για τη διαβαλκανι­κή συνεργασία λογικά είναι μεν επωφελής. Ωστόσο, έπειτα από τις χρόνιες εξαγγελίες-«καραμέλες» περί Θεσσαλονίκ­ης-πρωτεύουσα­ς των Βαλκανίων από τη δεκαετία του ‘90 και εφεξής, χωρίς όμως να υλοποιούντ­αι τα δέοντα αντίστοιχα έργα και υποδομές, κινδυνεύει να ακουστεί -και ακόμη χειρότερα να αντιμετωπι­στεί- σαν μία ακόμη «σαπουνόφου­σκα»... [ SID: 13739271]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece