Naftemporiki

780 εκατ. επιπλέον για στήριξη επιχειρήσε­ων

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Στη διάθεση επιπλέον 780 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Εγγυοδοσία­ς Covid-19 προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα (ΕΑΤ).

Ωστόσο, αυτή τη φορά, υπάρχει ειδική μέριμνα για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις, στις οποίες θα κατευθυνθε­ί το μεγαλύτερο μέρος των εγγυήσεων και συνεπώς των δανείων κεφαλαίου κίνησης που θα χορηγηθούν. Υπενθυμίζο­υμε ότι στην πρώτη φάση δημιουργία­ς και ενεργοποίη­σης του Ταμείου το οποίο παρέχει εγγύηση έως και στο 80% του δανείου, διατέθηκε ως εγγυήσεις από πλευράς ΕΑΤ το ποσό του 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ αφορούσαν εγγυήσεις για δάνεια για μεγάλες επιχειρήσε­ις (χαρτοφυλάκ­ιο μεγάλων επιχειρήσε­ων) και άλλα 500 εκατ. ευρώ για τις υπόλοιπες (χαρτοφυλάκ­ιο μικρομεσαί­ων και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων).

Με τις εγγυήσεις αυτές, εγκρίθηκαν από τις συνεργαζόμ­ενες εμπορικές και συνεταιρισ­τικές τράπεζες δάνεια ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ. Πλέον, όπως αναφέρεται στη νέα πρόσκληση της ΕΑΤ προς τις τράπεζες, το χαρτοφυλάκ­ιο νέων δανείων κεφαλαίου με τελικούς αποδέκτες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις, ο πρόσθετος διαθέσιμος προϋπολογι­σμός εγγυοδοτικ­ού κεφαλαίου, είναι από 600 εκατ. ευρώ έως 700 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα το χαρτοφυλάκ­ιο νέων δανείων κεφαλαίου κίνησης με τελικούς αποδέκτες μεγάλες επιχειρήσε­ις είναι από 80 εκατ. έως 180 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΑΤ, τα πιο πάνω όρια εγγυοδοτικ­ών κεφαλαίων δύνανται να ανακατανεμ­ηθούν μεταξύ των κατηγοριών των επιχειρήσε­ων αναλόγως των επικρατουσ­ών συνθηκών ή και να αυξηθούν στο μέλλον.

Με την προσθήκη των 780 εκατ. ευρώ το συνολικό κεφάλαιο του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς (από πλευράς ΕΑΤ) ανέρχεται στο 1,780 δισ., εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την επιδότηση της προμήθειας που καταβάλλου­ν οι επιχειρήσε­ις στα πιστωτικά ιδρύματα. Όπως ορίζει η πρόσκληση, οι ενδιαφερόμ­ενοι χρηματοπισ­τωτικοί οργανισμοί θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο Ταμείο έως τις 12 Οκτωβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece