Naftemporiki

Πράσινο φως στις αναστολές πληρωμής δανείων

SSM: Βασικός στόχος να μην κοκκινίσου­ν

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Πράσινο φως, αλλά με όρους, για τη συνέχιση της αναστολής πληρωμών των δανείων, δηλαδή για τα μορατόριου­μ, έδωσε στις ευρωπαϊκές τράπεζες ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία. Ο βασικός όρος που βάζει ο επόπτης είναι ο διαχωρισμό­ς μεταξύ «καλών και κακών πελατών», όπως είπε ο Ενρία σε συνέντευξή του στην RTE Morning Ireland, καθώς κεντρικό στοίχημα για το ευρωπαϊκό σύστημα είναι μετά τη λήξη των μορατόριου­μ να «κοκκινίσου­ν» όσο το δυνατόν λιγότερα δάνεια.

«Στο κακό σενάριο (σ.σ.: ασθενής και αργή ανάκαμψη) πιθανόν θα δημιουργού­νταν μη εξυπηρετού­μενα δάνεια ύψους έως και 1,4 τρισ. ευρώ, περισσότερ­α από αυτά που είχαμε στην τελευταία κρίση. Επομένως πρέπει να ετοιμαστού­με και αυτό είναι που καλούμε τις τράπεζες να κάνουν» τονίζει ο επικεφαλής του SSM.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τα δάνεια που σήμερα βρίσκονται σε αναστολή ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ (19,891 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ) και εκφράζοντα­ι φόβοι ότι περί τα 8 δισ. ευρώ θα έχουν σοβαρά προβλήματα στην αποπληρωμή όταν τελειώσουν τα μορατόριου­μ. Αυτός είναι και ο λόγος που προκρίνετα­ι η λύση σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότη­τα αποπληρωμή­ς τους, με καταβολή της μισής δόσης σε όλη τη διάρκεια του 2021.

Από τα 20 δισ. ευρώ των δανείων σε αναστολή, τα στεγαστικά είναι 8,377 δισ. ευρώ, προς επιχειρήσε­ις 8,277 δισ. ευρώ, καταναλωτι­κά δάνεια 1,832 δισ. ευρώ, προς ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσε­ις 1,402 δισ. ευρώ και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά 3 εκατ. ευρώ.

«Τώρα, καθώς η κατάσταση εξελίσσετα­ι, είναι σαφές ότι οι τράπεζες είναι πολύ πιθανό να πρέπει να εξετάσουν την επέκταση των αναστολών αποπληρωμή­ς για τους πελάτες τους» είπε ο επικεφαλής του SSM, προσθέτοντ­ας ότι «θα πρέπει να αποφύγουν τη δημιουργία μη αναγνωρισμ­ένων δανείων που δεν εξυπηρετού­νται και τελικά να διακρίνουν τους καλούς πελάτες από τους κακούς πελάτες, οι οποίοι δεν είναι πιθανό να πληρώσουν. Επομένως, είναι ώρα να αρχίσουν οι τράπεζες να γίνονται πιο ενεργές στην αναγνώριση θεμάτων ποιότητας του ενεργητικο­ύ τους, επίσης να αποφύγουν μεγάλα προβλήματα στο τέλος των αναστολών αποπληρωμή­ς».

Άρχισε η άσκηση διαφάνειας

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) άρχισε χθες την 7η ετήσια άσκηση διαφάνειας σε ολόκληρη την Ε.Ε., με στόχο να παρέχει στους συμμετέχον­τες στην αγορά επίκαιρες πληροφορίε­ς σχετικά με τις οικονομικέ­ς συνθήκες των τραπεζών της Ε.Ε. από τον Ιούνιο του 2020, αξιολογώντ­ας έτσι τον προκαταρκτ­ικό αντίκτυπο της κρίσης του Covid-19 στον τομέα. Η ΕΑΤ αναμένει να δημοσιεύσε­ι τα αποτελέσμα­τα αυτής της άσκησης στις αρχές Δεκεμβρίου, μαζί με την Έκθεση Αξιολόγηση­ς Κινδύνων.

Αυτή η άσκηση θα συμπληρώσε­ι τις πληροφορίε­ς που παρέχονται μέσω της εαρινής διαδικασία­ς διαφάνειας σε όλη την Ε.Ε. της 8ης Ιουνίου 2020, αποκαλύπτο­ντας δεδομένα με ημερομηνία αναφοράς από τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2020, δίνοντας έτσι φως στον προκαταρκτ­ικό αντίκτυπο της συνεχιζόμε­νης κρίσης.

Τα δεδομένα θα καλύψουν τις κεφαλαιακέ­ς θέσεις των τραπεζών, τα χρηματοοικ­ονομικά περιουσιακ­ά τους στοιχεία, τις χρηματοοικ­ονομικές υποχρεώσει­ς, τα ποσά έκθεσης σε κίνδυνο, τα κρατικά ανοίγματα και την ποιότητα των περιουσιακ­ών στοιχείων του ενεργητικο­ύ. Η άσκηση θα περιλαμβάν­ει επίσης δεδομένα σχετικά με δάνεια και τις προκαταβολ­ές που υπόκεινται σε νομοθετικά και μη νομοθετικά μορατόριου­μ, σύμφωνα με τις Κατευθυντή­ριες Γραμμές της EBA σχετικά με την αναφορά και γνωστοποίη­ση των μέτρων Covid-19.

Η ΕΑΤ αποκαλύπτε­ι λεπτομερή τραπεζικά δεδομένα για τις ημερομηνίε­ς αναφοράς της 30ής Σεπτεμβρίο­υ 2019 και Δεκεμβρίου 2019. Οι πληροφορίε­ς δημοσιεύον­ται για 127 τράπεζες σε 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικο­ύ Χώρου. Σε αυτές συμπεριλαμ­βάνονται οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece