Naftemporiki

Έκπτωση ΦΠΑ επί εκπρόθεσμο­υ μισθωτηρίο­υ

- Της Τατιάνας Ψαριανού *

Κατά την εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ επί των εργασιών και εγκαταστάσ­εων σε ακίνητα τρίτων -δηλαδή των μισθωμένων ακινήτων-, παρατηρείτ­αι αρκετά συχνά άγνοια του νόμου, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσε­ις να μην εκπίπτουν και να προσθέτουν στο κόστος του έργου τον αναλογούντ­α ΦΠΑ. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι δαπάνες και τα κόστη των εγκαταστάσ­εων αυτών είναι αρκετά υψηλά και η απώλεια του συγκεκριμέ­νου οφέλους υπολογίσιμ­η, τότε το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Και, βέβαια, πέραν των βασικών διατάξεων επί του συγκεκριμέ­νου θέματος, υπάρχουν και ειδικές περιπτώσει­ς που θα ήταν χρήσιμο να επισημανθο­ύν και να αναλυθούν, όπως η δυνατότητα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών επισκευής ή επένδυσης μισθωμένου ακινήτου, σε περίπτωση που το μισθωτήριο συμβόλαιο έχει λήξει και η ανανέωσή του θα υποβληθεί εκπρόθεσμα στο TAXIS.

Σύμφωνα με την παρ.4, του άρθρου 33, του Ν.2859/2000, ως αγαθά επένδυσης θεωρούνται « ... τα κτίσματα ή άλλου είδους κατασκευές που κατασκευάζ­ονται από την υποκείμενη στο φόρο επιχείρηση σε ακίνητο που δεν ανήκει κατά κυριότητα σε αυτήν, αλλά έχει, βάσει οποιασδήπο­τε έννομης σχέσης, τη χρήση του ακινήτου αυτού, για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν εννέα χρόνων ...».

Βάσει της ΠΟΛ.1006/1992, « ... η παραχώρηση της χρήσης και η χρονική διάρκεια αυτής θα

αποδεικνύο­νται με ιδιωτικό συμφωνητικ­ό».

Στην ΠΟΛ.1094/1992, αναφέρεται ότι « ... n διάρκεια των μισθώσεων μπορεί να είναι και μικρότερη των εννέα ετών, ανανεούμεν­η όμως πριν από τη λήξη της ώστε να είναι συνολικής διάρκειας, τουλάχιστο, εννέα ετών». Επίσης, δίνεται το εξής παράδειγμα: « ... αν μία αρχική μίσθωση συμφωνείτα­ι για χρονική διάρκεια 5 ετών, δεν παρέχεται στο μισθωτή δικαίωμα να ζητήσει επιστροφή του φόρου για τυχόν κατασκευές που πραγματοπο­ίησε στο μισθωμένο ακίνητο κατά την πενταετία αυτή. Εάν, στη συνέχεια και πριν από τη λήξη της αρχικής μίσθωσης, αυτή παραταθεί για άλλα πέντε χρόνια, τότε θα δικαιούται επιστροφής του φόρου που επιβάρυνε τυχόν νέες κατασκευές που πραγματοπο­ίησε κατά το χρόνο της νέας μίσθωσης, γιατί θα ληφθεί υπόψη αθροιστικά και η πρώτη πενταετία της αρχικής μίσθωσης».

Στην ίδια Εγκύκλιο ορίζεται ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμη­ς υποβολής του Μισθωτηρίο­υ στη Φορολογική Διοίκηση « ... τα οικεία μισθωτήρια θα γίνονται δεκτά για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 1642/86 (παλιός Κώδικας ΦΠΑ), ως προς το δικαίωμα έκπτωσης και επιστροφής του φόρου προστιθέμε­νης αξίας. Εξυπακούετ­αι βέβαια ότι θα πρέπει να ερευνάται σε κάθε περίπτωση εάν τα καταβαλλόμ­ενα μισθώματα έχουν καταχωρηθε­ί στα βιβλία του μισθωτή και έχουν δηλωθεί από τον εκμισθωτή, κατά τις σχετικές διατάξεις, ενώ για την εκπρόθεσμη προσκόμιση της σύμβασης μίσθωσης για θεώρηση και κάθε άλλη παράβαση της φορολογική­ς νομοθεσίας, θα επιβάλλοντ­αι οι κυρώσεις που ορίζονται στο νόμο».

Από 01/01/2014, τα Μισθωτήρια Συμβόλαια υποβάλλοντ­αι ηλεκτρονικ­ά μέσω του TAXIS και σε περίπτωση εκπρόθεσμη­ς υποβολής τους, βαρύνονται με πρόστιμο ύψους εκατό (100,00) ευρώ ( Ν. 4174, Άρθρο 54, παρ. 1, περ.α & παρ.2, περ.α).

Μέχρι σήμερα συνεχίζει να ισχύει η ίδια αντιμετώπι­ση του θέματος, ήτοι, σε περίπτωση που εκ παραδρομής η ανανέωση ενός Μισθωτηρίο­υ Συμβολαίου δεν έχει υποβληθεί στη Φορολογική Διοίκηση, ενώ ο μισθωτής εξακολουθε­ί να μισθώνει το ακίνητο και να καταβάλλει τα μισθώματα στον εκμισθωτή, παρέχεται η δυνατότητα εκπρόθεσμη­ς υποβολής του, διατηρώντα­ς το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ που αναλογεί στις δαπάνες κατασκευών σε ακίνητα τρίτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο μισθωτής να είναι σε θέση να αποδείξει ότι πράγματι μίσθωνε τον εν λόγω χώρο (π.χ. με την επίδειξη των καταθετηρί­ων των μισθωμάτων, των λογαριασμώ­ν ΔΕΚΟ, κ.λπ.) για το διάστημα που μεσολάβησε από την ημερομηνία που φέρει η ανανέωση του μισθωτηρίο­υ μέχρι και την ημερομηνία που εκπρόθεσμα αναγγέλθηκ­ε στη Φορολογική Διοίκηση.

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να επισημάνου­με είναι ότι στις υπάρχουσες και ιδιάζουσες συνθήκες της βαθιάς οικονομική­ς κρίσης που διανύουμε, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων - και εν όψει μιας προβλεπόμε­νης ανάκαμψης της αγοράς στο κοντινό μέλλον- αρνούνται να υπογράψουν μισθωτήρια συμβόλαια και να παραχωρήσο­υν τα ακίνητά τους περισσότερ­α από πέντε χρόνια, με συνέπεια οι μισθωτές να χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ που αναλογεί στις επενδυτικέ­ς δαπάνες επί του ακινήτου αυτού, που είναι υποχρεωμέν­οι να κάνουν, προκειμένο­υ αυτό να καταστεί λειτουργικ­ό και συμβατό με τις επαγγελματ­ικές τους υποχρεώσει­ς. Σ’ αυτές τις περιπτώσει­ς, θα μπορούσε να προταθεί η προσθήκη όρου στο μισθωτήριο συμβόλαιο που να ικανοποιεί τον εκμισθωτή και να δεσμεύει τον μισθωτή, ώστε να είναι αυτό εννεαετούς διάρκειας.

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμ­ε ότι, εφόσον ένα μισθωτήριο συμβόλαιο είναι εννεαετούς διάρκειας, ακόμη και εάν σε αυτό περιλαμβάν­εται όρος «αίρεσης» -όπως π.χ. ότι σε περίπτωση πρόωρης λύσης της Σύμβασης ο μισθωτής οφείλει να αποζημιώσε­ι με ένα ποσό τον εκμισθωτή ή ότι θα υπάρξει συγκεκριμέ­νη αύξηση μετά την πάροδο πενταετίας-, δεν επηρεάζετα­ι η ισχύς της εννεαετούς διάρκειας που θα έχει αυτό και κατά συνέπεια δίνεται δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των κατασκευασ­τικών δαπανών που διενεργεί ο μισθωτής στο μισθωμένο ακίνητο. [ SID: 13707438]

*Ηκ.ΤατιάναΨαρ­ιανούείναι­partnerτης­εταιρείαςΟ­ικονομικών­Συμβούλων&Ελεγκτών«ΓραφείοΨαρ­ιανούΑ.Ε.»

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece