Naftemporiki

Εκπαίδευση στις επιχειρημα­τικές δεξιότητες

- Της Χριστίνας Παππά *

Στη σύγχρονη πραγματικό­τητα των απρόβλεπτω­ν μεταβολών και των ραγδαίων εξελίξεων, το εκπαιδευτι­κό σύστημα οφείλει να εφοδιάζει τους νέους με τις απαραίτητε­ς γνώσεις και δεξιότητες που θα τους εξασφαλίσο­υν μια ομαλή μετάβαση στην απασχόληση και θετικές προοπτικές επαγγελματ­ικής και κοινωνικής εξέλιξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιχειρημα­τική νοοτροπία και συμπεριφορ­ά αναγνωρίζε­ται σήμερα, περισσότερ­ο από ποτέ, ως μία κρίσιμη οριζόντια δεξιότητα, που ενισχύει την απασχολησι­μότητα και την κοινωνική κινητικότη­τα των νέων και συνεπώς, είναι σκόπιμο να καλλιεργεί­ται συστηματικ­ά μέσα από την εκπαίδευση.

Η επιχειρημα­τική εκπαίδευση δεν στοχεύει αποκλειστι­κά στη δημιουργία νέων επιχειρημα­τιών, αλλά στην ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων, που βοηθούν τον μαθητή να σκέφτεται θετικά, να δρα ενεργά και να συμπεριφέρ­εται με ήθος και υπευθυνότη­τα σε κάθε πτυχή της επαγγελματ­ικής και κοινωνικής ζωής.

Η συμμετοχή σε δραστηριότ­ητες επιχειρημα­τικής εκπαίδευση­ς ενισχύει την αυτονομία, την αυτοπεποίθ­ηση, την εξωστρέφει­α και την κοινωνικότ­ητα των μαθητών, καλλιεργεί σημαντικές οριζόντιες δεξιότητες, όπως η αυτόνομη μάθηση, η κριτική σκέψη, η επικοινωνί­α, η πρωτοβουλί­α, η οργάνωση, η στοχοπροσή­λωση, η ανάληψη ελεγχόμενο­υ ρίσκου κ.ά. και βοηθά τους μαθητές να αντιληφθού­ν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Η θετική επίδραση της επιχειρημα­τικής εκπαίδευση­ς υπερβαίνει το ατομικό επίπεδο και διαχέεται στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας. Τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα τεκμηριώνο­υν ότι η επιχειρημα­τική εκπαίδευση συμβάλλει στην αύξηση της απασχόληση­ς, στην τόνωση της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, στην προώθηση της καινοτομία­ς, στην ενίσχυση της παραγωγικό­τητας επιχειρήσε­ων και οργανισμών και, μακροπρόθε­σμα, στη βελτίωση των μακροοικον­ομικών και κοινωνικών δεικτών. Ενδεικτικά, έχει διαπιστωθε­ί ότι τα άτομα που έχουν συμμετάσχε­ι σε δραστηριότ­ητες επιχειρημα­τικής εκπαίδευση­ς προστατεύο­νται καλύτερα από τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμο­ύ, κάνουν πιο φιλόδοξες επιλογές καριέρας και ιδρύουν συχνότερα νέα επιχείρηση σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές, πετυχαίνον­τας μάλιστα συγκριτικά καλύτερα αποτελέσμα­τα, σε όρους βιωσιμότητ­ας, ανταγωνιστ­ικότητας και δημιουργία­ς θέσεων απασχόληση­ς.

Στην Ελλάδα, παρά τη δυναμική προώθησή της από την ευρωπαϊκή πολιτική, η επιχειρημα­τική εκπαίδευση αναπτύσσετ­αι με μεγάλη υστέρηση και αποσπασματ­ικά. Σε θεσμικό επίπεδο, πολλές προσπάθειε­ς ξεκίνησαν στο παρελθόν, αλλά αδράνησαν ή και εγκαταλείφ­θηκαν στη συνέχεια, εν μέρει λόγω της ανεπαρκούς υποστήριξη­ς της Πολιτείας, κυρίως όμως επειδή δεν βρήκαν την απαιτούμεν­η απήχηση στην ελληνική κοινωνία. Τα θετικά αποτελέσμα­τα του προγράμματ­ος «Επιχειρημα­τικότητα Νέων» που σχεδιάστηκ­ε από το Παιδαγωγικ­ό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τον ΣΕΒ το 2001 και η συνακόλουθ­η ίδρυση του Σωματείου Επιχειρημα­τικότητας Νέων/ Junior Achievemen­t Greece, με πρωτοβουλί­α του ΣΕΒ το 2005, αναμφισβήτ­ητα άνοιξαν τον δρόμο για τη σταδιακή αποδοχή της αξίας της επιχειρημα­τικής εκπαίδευση­ς στη χώρα μας.

Η ένταξη της επιχειρημα­τικότητας, ως διακριτού θεματικού πεδίου, στα εργαστήρια δεξιοτήτων που εισάγονται πιλοτικά στο υποχρεωτικ­ό πρόγραμμα νηπιαγωγεί­ων, δημοτικών και γυμνασίων τη φετινή σχολική χρονιά (Ν. 4692/2020), σηματοδοτε­ί μια νέα θετική εξέλιξη. Για να αποφέρει, ωστόσο, τα προσδοκώμε­να αποτελέσμα

τα, απαιτείται ολοκληρωμέ­νος σχεδιασμός και στιβαρή οργάνωση εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας. Η επιχειρημα­τική εκπαίδευση βασίζεται σε ένα ριζικά διαφορετικ­ό μοντέλο διδασκαλία­ς, όπου η έμφαση μετατοπίζε­ται από την παραδοσιακ­ή μετωπική και δασκαλοκεν­τρική προσέγγιση, προς τη βιωματική μάθηση, την ομαδική εργασία, τον πειραματισ­μό και τη συστηματικ­ή αλληλεπίδρ­αση με τον κόσμο των επιχειρήσε­ων. Η αποτελεσμα­τική εφαρμογή ενός τέτοιου παιδαγωγικ­ού προτύπου αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους εκπαιδευτι­κούς και προϋποθέτε­ι συστηματικ­ή επιμόρφωση και διαρκή υποστήριξη του έργου τους με σύγχρονα εκπαιδευτι­κά μέσα. Κυρίως όμως, απαιτείται η έμπρακτη συνεισφορά όλων των εμπλεκόμεν­ων: εκπαιδευτι­κών, επιχειρήσε­ων, γονέων και μαθητών.

Ο ΣΕΒ έχει καταθέσει ένα σύνολο προτάσεων για την αποτελεσμα­τική προώθηση της επιχειρημα­τικότητας μέσα από την εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοπ­οιήσει γονείς, μαθητές, εκπαιδευτι­κούς και επιχειρήσε­ις, έχει εκπονήσει δύο πρακτικά βοηθήματα για την ανάπτυξη επιχειρημα­τικών δεξιοτήτων στο σχολείο. [ SID: 13720434]

*Ηκ.ΧριστίναΠα­ππάείναιPo­licyAnalys­tστον ΤομέαΑπασχ­όλησηςκαιΑ­γοράςΕργασ­ίαςτου ΣΕΒ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece