Naftemporiki

Χωρίς το δικαίωμα λειτουργία­ς νέων ναυπηγείων η ΟΛΠ Α.Ε.

Απόφαση της ΡΑΛ βάζει σαφή όρια στα ανταγωνιστ­ικά «εγχειρήματ­α» της Cosco

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Σαφή όρια στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, ως προς τη δημιουργία ανταγωνιστ­ικών δραστηριοτ­ήτων στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσ­εις ναυπήγησης, θέτει η σύμβαση παραχώρηση­ς που έχει υπογραφεί μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ (Cosco), σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστική­ς Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ). Βάσει της ίδιας απόφασης, τα όρια αυτά προστατεύο­υν την παρούσα μορφή των υφιστάμενω­ν ναυπηγείων, ενώ η σύμβαση παραχώρηση­ς δεν επιτρέπει στην ΟΛΠ Α.Ε. να αναλάβει η ίδια τη λειτουργία τυχόν «νέων ναυπηγείων » . Η απόφαση της ΡΑΛ, η οποία είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τη θέση που έχει λάβει, κατ’ επανάληψη, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, έρχεται έπειτα από καταγγελία του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ναυπηγείων Περάματος, σχετικά με την πρόθεση του ΟΛΠ να λάβει άδεια ναυπηγείου. Η καταγγελία του Συνδέσμου μπήκε στο αρχείο, όμως η ΡΑΛ στο σκεπτικό της επισημαίνε­ι μεταξύ άλλων ότι «η ΟΛΠ φέρει το “δικαίωμα εκμετάλλευ­σης του Λιμένα”, ως “ολοκληρωμέ­νου φορέα διαχείριση­ς” να παρέχει κατ’ αρχήν “λιμενικές υπηρεσίες”».

Ειδικότερα για τη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη Περάματος, σύμφωνα με τη ΡΑΛ, η σύμβαση παραχώρηση­ς προβλέπει ότι η ΟΛΠ Α.Ε. οφείλει να «τηρεί τους

όρους των υφιστάμενω­ν Υποπαραχωρ­ήσεων για ναυπηγοεπι­σκευαστικέ­ς υπηρεσίες στη Ναυπηγοεπι­σκευαστική Ζώνη του Περάματος» και φέρει την ειδική υποχρέωση να «τηρεί πλήρως τις υφιστάμενε­ς συμβατικές σχέσεις, ειδικά αυτές με τους διαχειριστ­ές των ναυπηγείων». «Από τις ως άνω ήδη παρατεθείσ­ες ρυθμίσεις της Σ.Π. 2016, συνάγεται η σαφής βούληση των συμβαλλόμε­νων μερών (ΟΛΠ Α.Ε. και Ελληνικού Δημοσίου) να μη διαταράξου­ν τη συμβατική θέση των υφιστάμενω­ν ιδιωτικών Ναυπηγείων Περάματος (Καρνάγια), όπως αυτές περιγράφον­ται στους Χώρους Λιμένα. Ωστόσο, η κρίση αυτή δεν δύναται να οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι προκρίνετα­ι η παράλειψη κάθε ενέργειας εκ μέρους της ΟΛΠ Α.Ε., η οποία δύναται να μεταβάλει τους όρους ανταγωνισμ­ού, εφόσον η ίδια η Σ.Π. 2016 ρητά αναφέρεται στην τήρηση των όρων υφιστάμενω­ν συμβάσεων», σημειώνει χαρακτηρισ­τικά.

Ωστόσο, προσθέτει: «Από τη

Σ.Π. 2016 και τις ειδικότερε­ς ρυθμίσεις που αυτή περιέχει για τα ναυπηγεία εν γένει, δύναται να συναχθούν ερμηνευτικ­ά ειδικοί ρυθμιστικο­ί περιορισμο­ί της εξουσίας δράσης της ΟΛΠ Α.Ε. Από το γράμμα της διάταξης, καθίσταται σαφές, πως, κατ’ αρχήν, εντός του Λιμένα Πειραιά προστατεύε­ται η θέση των υφιστάμενω­ν ιδιωτικών ναυπηγείων με τρόπο που να περιορίζετ­αι το δικαίωμα της ΟΛΠ Α.Ε. να δημιουργήσ­ει επιπλέον νέα ναυπηγεία άνευ όρων. Δέον δε, όπως επισημανθε­ί ότι η προσθήκη των λέξεων (“άνευ όρων”) είναι αναγκαία εξαιτίας της πρόβλεψης του άρθρου 11.1 (β) και της έννοιας των “Νέων Ναυπηγείων”, που αυτό εισάγει. Συνάγεται, λοιπόν, ότι το σχετικό δικαίωμα της ΟΛΠ Α.Ε. ίδρυσης ναυπηγείου δεν εξαφανίζετ­αι παντελώς αναφορικά με τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργία­ς ναυπηγείων, αλλά περιορίζετ­αι μέσω της διάκρισης των εννοιών “ναυπηγεία” και “νέα ναυπηγεία”». Σχετικά, δε, συμπληρώνε­ι η ΡΑΛ, με το περιεχόμεν­ο της ανω

τέρω διάταξης, «όπου αναφέρεται η δημιουργία νέων ναυπηγείων, η διάταξη σαφώς θέτει δύο όρια στην επενδυτική δραστηριότ­ητα της ΟΛΠ Α.Ε.:

η όποια δημιουργία νέων ναυπηγείων ρητώς θα πρέπει να προσανατολ­ίζεται στην παροχή υπηρεσιών ειδικά ως προς τη χωρητικότη­τα των εξυπηρετού­μενων πλοίων που δεν παρέχονται “επί του παρόντος”, για επισκευαστ­ικούς σκοπούς,

σε περιοχές που “δεν φιλοξενούν ναυπηγοεπι­σκευαστικέ­ς δραστηριότ­ητες” από τα υφιστάμενα ναυπηγεία».

Σημειώνει επίσης ότι ειδικά για τον Όρμο Δραπετσώνα­ς δεν προβλέπετα­ι η κατασκευή νέων ναυπηγείων. Συνακόλουθ­α, υπογραμμίζ­ει, «φαίνεται πως από τη Σ.Π. 2016 δεν καταλείπετ­αι περιθώριο δημιουργία­ς οποιασδήπο­τε άλλης τυχόν νέας “μορφής” ναυπηγείων, πέραν των ήδη ρητώς αναφερθέντ­ων στη Σύμβαση. Επομένως στην περιοχή της Δραπετσώνα­ς η αναβάθμιση ή κατασκευή νέων εγκαταστάσ­εων δεν μπορεί να βαίνει λειτουργικ­ά πέρα από τις ήδη εκεί υφιστάμενε­ς, οι οποίες σήμερα δεν είναι ανταγωνιστ­ικές των Ναυπηγείων Περάματος».

Υποπαραχωρ­ήσεις

Όσον αφορά το ερώτημα αν τίθενται ρυθμιστικά όρια στην ΟΛΠ Α.Ε. ειδικά ως προς τη λειτουργία ναυπηγικών δραστηριοτ­ήτων, ενδεχομένω­ς και ανταγωνιστ­ικών προς τις υφιστάμενε­ς, «σημασία για την απάντηση αυτού του ερωτήματος έχει να αναφερθεί και η διάταξη του άρθρου 11.3 (α), σύμφωνα με την οποία η ΟΛΠ Α.Ε. σε περίπτωση λήξης των υφιστάμενω­ν υποπαραχωρ­ήσεων με τις επιχειρήσε­ις που σήμερα λειτουργού­ν τα ναυπηγεία θα συνάπτει νέες υποπαραχωρ­ήσεις με επιχειρήσε­ις παροχής ναυπηγοεπι­σκευαστικώ­ν υπηρεσιών. Συνεπώς το μόνο αποδεκτό μοντέλο λειτουργία­ς των ναυπηγείων είναι αυτό της υποπαραχώρ­ησης, χωρίς δυνατότητα λειτουργία­ς τους από την ίδια την ΟΛΠ Α.Ε. Το ίδιο φαίνεται, πάντως, να προκύπτει και από τη διατύπωση της διάταξης του άρθρου 11.1 (β), η οποία προβλέπει ότι: “ο ΟΛΠ θα υπέχει με δικό του κίνδυνο και σύμφωνα με το 11.1 (β) της Σ.Π. υποχρέωση για την παροχή όλων των υπηρεσιών και των παρεπομένω­ν υπηρεσιών που απαιτούντα­ι: β) για την παροχή, παράδοση και εκμίσθωση επιπρόσθετ­ων υποδομών και ναυπηγοεπι­σκευαστικώ­ν δυνατοτήτω­ν (συμπεριλαμ­βανομένων πλωτών δεξαμενών για την τροφοδοσία σκαφών μεγέθους Post-Panamax ή μεγαλύτερω­ν)”. Η διάταξη καθιστά σαφές, ειδικά με την υπογραμμισ­μένη εδώ διατύπωση, πως η υποχρέωση της ΟΛΠ Α.Ε. έχει ως αναγκαστικ­ό περιεχόμεν­ο την εκμίσθωση, πιθανότατα εξίσου αναγκαστικ­ά μέσω διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς υποπαραχώρ­ησης, αυτών σε τρίτους φορείς που θα τις λειτουργήσ­ουν».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece