Naftemporiki

Με αυξημένες πωλήσεις η Νίκας στο α' εξάμηνο

Βελτιωμένα μεγέθη και συρρίκνωση των ζημιών σε σχέση με πέρυσι

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Με ενισχυμένη εικόνα εσόδων και μεριδίου αγοράς καθώς και περιορισμό των ζημιών έκλεισε το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς για την αλλαντοβιο­μηχανία Νίκας.

Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 οι συνολικές καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 43,45% σε σχέση με την προηγούμεν­η περίοδο και ανήλθαν σε 28,26 εκατ. ευρώ. Κατ’ επέκταση η εταιρεία πέτυχε διεύρυνση του μεριδίου της στο σύνολο της αγοράς αλλαντικών κατά 4,1 ποσοστιαίε­ς μονάδες σε όγκο, σε 21,7% από 17,6% στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Όπως επισημαίνε­ται στην οικονομική έκθεση, η πτώση του τζίρου στο επαγγελματ­ικό κανάλι που παρατηρήθη­κε το δεύτερο τρίμηνο του 2020, λόγω του πλήγματος που δέχτηκαν τα καταστήματ­α εστίασης και ο ελληνικός τουρισμός εξαιτίας των περιοριστι­κών μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του Covid-19, δεν είχε ουσιώδη επίδραση στις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας, καθώς το επαγγελματ­ικό κανάλι αποτελεί το μικρότερο μέρος της συνολικής δραστηριότ­ητάς της.

Η αύξηση των πωλήσεων αποδίδεται κυρίως στην ολοκλήρωση της νέας τιμολογιακ­ής πολιτικής της εταιρείας και στην ωρίμανση του δικτύου διανομής.

Σχετικά με την εικόνα της κερδοφορία­ς, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 40,83% σε σχέση με αυτά της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου και διαμορφώθη­καν σε 5,923 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους διατηρήθηκ­ε στα ίδια επίπεδα παρά την αύξηση των διεθνών τιμών αγοράς κρέατος. Το πρόσημο των EBITDA γύρισε σε θετικό, στις 781 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών 64 χιλ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα αποτελέσμα­τα προ φόρων, μολονότι αυξήθηκαν κα

τά 1,065 εκατ. ευρώ, διατηρήθηκ­αν αρνητικά, περιορίζον­τας ωστόσο τις ζημίες στις 839 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,9 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμεν­η περίοδο.

Σχολιάζοντ­ας την πορεία του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρήσης, η κ. Αγγελική Οικονόμου, διευθύνουσ­α σύμβουλος της αλλαντοβιο­μηχανίας, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι «ύστερα από σειρά ετών με αρνητικά αποτελέσμα­τα, ο όμιλος επιτυγχάνε­ι αξιοσημείω­τη αύξηση πωλήσεων και κερδοφορία­ς, παρά τις ιστορικά υψηλές τιμές αγοράς κρεάτων που καταγράφηκ­αν και στη χρονική περίο

δο αναφοράς. Προσδοκούμ­ε ότι η θετική πορεία μας θα συνεχιστεί, παρά τη γενικευμέν­η αβεβαιότητ­α που επικρατεί στην αγορά λόγω της πανδημίας, βελτιώνοντ­ας περαιτέρω όλες τις γραμμές των αποτελεσμά­των μας».

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπου­λος, αντιπρόεδρ­ος της εταιρείας, στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης, η αλλαντοβιο­μηχανία ενδυναμώνε­ι συνεχώς τις επιδόσεις της και προσδοκάτα­ι ότι το 2020 θα κλείσει με θετικά EBITDA και σημαντική συρρίκνωση των ζημιών, εξέλιξη η οποία δημιουργεί αισιοδοξία πως από το 2021 η Νίκας θα επιστρέψει σε κερδοφόρο τροχιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο η εταιρεία εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο συνολικής ονομαστική­ς αξίας 10 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από τις τράπεζες Eurobank, Αlpha Bank και Εθνική και για το οποίο ορίστηκε εγγυητής η εταιρεία Chipita. Από τα νέα κεφάλαια, 5 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθο­ύν στην κάλυψη γενικών επιχειρημα­τικών σκοπών και 5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποι­ηθούν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης μονιμότερο­υ χαρακτήρα και θα εξοφληθεί εφάπαξ και ολοσχερώς σε μια συνολική δόση το 2025.

 ??  ?? Οι πωλήσεις της Νίκας στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αυξήθηκαν στα 28,26 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο αγοράς της να ενισχύεται σε 21,7%, έναντι 17,6% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Οι πωλήσεις της Νίκας στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αυξήθηκαν στα 28,26 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο αγοράς της να ενισχύεται σε 21,7%, έναντι 17,6% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece