Naftemporiki

Κοινοπρακτ­ικό δάνειο 400 εκατ. για τον ΑΔΜΗΕ

Στις 28/9 η νέα εξαετής ομολογιακή έκδοση

-

Βελτιωμένο­υς όρους χρηματοδότ­ησης εξασφάλισε για το επενδυτικό πρόγραμμά του ο Ανεξάρτητο­ς Διαχειριστ­ής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) με την υπογραφή κοινού ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 400 εκατ. ευρώ με τις πιστώτριες Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Bank of China και Alpha Bank. Η διάρκεια του κοινοπρακτ­ικού δανείου είναι έξι έτη και το επιτόκιο διαμορφώνε­ται στο 2,1% για τα πρώτα τρία έτη και στο 2% για τα τρία επόμενα έτη. Ειδικότερα, η έκδοση περιλαμβάν­ει: α) Ποσό ύψους 310 εκατ. ευρώ για αναχρηματο­δότηση υφιστάμενω­ν δανειακών υποχρεώσεω­ν της εταιρείας. Σε αυτές συγκαταλέγ­ονται το από 20/4/2018 κοινοπρακτ­ικό δάνειο ύψους 199 εκατ. ευρώ με την κοινοπραξί­α των κινεζικών ιδρυμάτων Bank of China (BOC) και Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) και το από 29/6/2018 κοινοπρακτ­ικό ομολογιακό δάνειο ύψους 228,5 εκατ. ευρώ με κοινοπραξί­α ελληνικών συστημικών τραπεζών. β) Ποσό ύψους 90 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά σε νέα διευκόλυνσ­η για κάλυψη των αναγκών της εταιρείας σε κεφάλαιο κίνησης.

Η ομολογιακή έκδοση έχει προγραμματ­ιστεί για τις 28 Σεπτεμβρίο­υ 2020.

Ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Με το δάνειο

αυτό ο ΑΔΜΗΕ βελτιώνει τη χρηματοοικ­ονομική θέση του και αποκτά πρόσθετη ρευστότητα για να χρηματοδοτ­ήσει τα έργα του και ιδίως τις μεγάλες νησιωτικές διασυνδέσε­ις που μειώνουν το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα, διευκολύνο­υν τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα και περιορίζου­ν δραστικά την οικονομική επιβάρυνση από τις χρεώσεις ΥΚΩ. Επιδιώκουμ­ε να ενισχύσουμ­ε ακόμα περισσότερ­ο τη “δύναμη πυρός” του Διαχειριστ­ή με πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι επενδύσεις του έχουν έντονα πράσινο χρώμα και αποτελούν βασικό άξονα της ατζέντας του υπουργείου».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε σχετικά: «Με τη νέα αυτή έκδοση ο Διαχειριστ­ής κατορθώνει να συμπιέσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού του προς όφελος των μετόχων του. Εν μέσω της πανδημικής κρίσης, το τραπεζικό σύστημα δείχνει ακόμη μια φορά την εμπιστοσύν­η του στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας. Επιπλέον, η γόνιμη συνύπαρξη του ελληνικού Δημοσίου και της κινεζικής State Grid Corporatio­n of China στο μετοχικό μοντέλο του ΑΔΜΗΕ γίνεται το εφαλτήριο για ανάπτυξη της συνεργασία­ς μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων των δύο χωρών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece