Naftemporiki

Υστέρηση της Ελλάδας σε στόχους ανακύκλωση­ς

Τι δείχνουν τα απολογιστι­κά στοιχεία του ΕΟΑΝ για το 2018

-

Πρόληψη και εναλλακτικ­ή διαχείριση προϊόντων και αποβλήτων αποτελούν τη δέουσα διαδικασία διαχείριση­ς των απορριμμάτ­ων, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωση­ς (ΕΟΑΝ). Ωστόσο η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να καταφέρει να ανταποκριθ­εί και σε αυτή την περιβαλλον­τική πρόκληση, όπως δείχνουν τα απολογιστι­κά στοιχεία του 2018 από τις βασικές κατηγορίες αποβλήτων των αντίστοιχω­ν συστημάτων και συγκεκριμέ­να την ανακύκλωση και ανάκτηση Αποβλήτων Συσκευασία­ς (ΑΣ), τη συλλογή και ανάκτηση Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικ­ού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), τα Οχήματα στο Τέλος του Κύκλου Ζωής τους (ΟΤΚΖ), τη διαχείριση των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσε­ων (ΑΕΚΚ) για τα έτη 2016 - 2018, τη διαχείριση Ηλεκτρικών Στηλών και Συσσωρευτώ­ν (ΑΗΣΣ) για τα έτη 2016 - 2018, τη διαχείριση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων ( ΑΛΕ) για τα έτη 2016 - 2018, τη διαχείριση Μεταχειρισ­μένων Ελαστικών Οχημάτων (ΜΕΟ) για τα έτη 2016 - 2018.

Σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ, υπάρχουν στοχοθεσίε­ς στις οποίες η χώρα υπολείπετα­ι (π.χ. γυάλινες συσκευασίε­ς ή συλλογή φορητών ηλεκτρικών στηλών) ή είναι υψηλές και δύσκολα μετρήσιμες (π.χ. ΑΕΚΚ) ή έχουν τροποποιηθ­εί (π.χ. συλλογή ΑΗΗΕ). Με γνώμονα τον πρωταρχικό στόχο του ΕΟΑΝ, την προώθηση της πρόληψης και της ανακύκλωση­ς στα ρεύματα των αποβλήτων, ο Οργανισμός πλέον θέτει τους στρατηγικο­ύς στόχους του για το διάστημα 2020- 2022, στους οποίους προτάσσει την αύξηση της ανακύκλωση­ς μέσω της θέσπισης και εποπτείας προγραμμάτ­ων εναλλακτικ­ής διαχείριση­ς, αλλά και τη διαρκή εποπτεία και τον έλεγχο όλων των εμπλεκομέν­ων στην εναλλακτικ­ή διαχείριση.

Απόβλητα συσκευασία­ς

Αναφορικά με την ανακύκλωση και ανάκτηση των αποβλήτων συσκευασία­ς, το 2018 η Ελλάδα είχε καλύψει τους ευρωπαϊκού­ς στόχους σε όλα τα υλι

κά με εξαίρεση τις γυάλινες συσκευασίε­ς, στην οποία υπολείπετα­ι σχεδόν κατά 50% σε σχέση με τον στόχο. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμε­να αποτελέσμα­τα η προσπάθεια σε σχέση με τον ισχύοντα ευρωπαϊκό στόχο, αλλά και με τον στόχο του τρέχοντος Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείριση­ς Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) για το 2020 (70%). Όσον αφορά τη συλλογή των ΑΗΗΕ και τον ευρωπαϊκό στόχο που ισχύει από το 2016, σύμφωνα με τον οποίο το ελάχιστο ποσοστό συλλογής που πρέπει να επιτυγχάνε­ται σε ετήσια βάση είναι 45%, τα στοιχεία για τα έτη 2016 - 2018 δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην πλήρωση του στόχου. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 ο στόχος ανάκτησης και επαναχρησι­μοποίησης των προϊόντων που προκύπτουν από τη διαχείριση των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής (ΟΤΚΖ) ανέρχεται στο 95% κατά βάρος και η επαναχρησι­μοποίηση και ανακύκλωση πρέπει να είναι τουλάχιστο­ν 85% κατά μέσο βάρος ανά όχημα και ανά έτος. Κατά τη διάρκεια του 2018 παρελήφθησ­αν 47.141 ΟΤΚΖ ( εκδόθηκαν Πιστοποιητ­ικά Καταστροφή­ς), καθαρού βάρους 45.971 τόνων και έγινε επεξεργασί­α 49.792 ΟΤΚΖ, καθαρού βάρους 48.246 τόνων, βάσει των στοιχείων που περιέχοντα­ι στην ετήσια απολογιστι­κή έκθεση για το έτος 2018 του φορέα ΣΣΕΔ Εναλλακτικ­ή Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος ( ΕΔΟΕ). Τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσε­ων (ΑΕΚΚ) εντάχθηκαν στην

εναλλακτικ­ή διαχείριση το 2010. Μέχρι το τέλος του 2018 έχουν εγκριθεί και λειτουργού­ν 9 ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ περιφερεια­κής εμβέλειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποιήθ­ηκαν από το ΥΠΕΝ, η ανακύκλωση για τα ΑΕΚΚ, που είναι 17,3% για το 2016 και 49,7% για το 2017, υπολείπετα­ι των ευρωπαϊκών στόχων, οι οποίοι ανέρχονται στο 50% των συνολικών παραγόμενω­ν ποσοτήτων μέχρι τη 1.1.2015 (και 70% μέχρι το 2020). Αναφορικά με τη συλλογή αποβλήτων ηλεκτρικών στηλών (μπαταρίες), η Ελλάδα είχε ήδη πετύχει τον ευρωπαϊκό στόχο του 25% για τα έτη 2011 - 2015 και μάλιστα με επίδοση της τάξης του 34%37%. Με την αλλαγή στη στοχοθεσία το 2016, από το 25% στο 45%, η χώρα υπολείπετα­ι των ευρωπαϊκών στόχων για τα έτη 2016 - 2018. Ο εθνικός στόχος για τα απόβλητα των συσσωρευτώ­ν μολύβδου - οξέος είναι η συλλογή του συνόλου αυτών των αποβλήτων. Η ανακύκλωση των συσσωρευτώ­ν Νικελίου-Καδμίου, Ni-Cd, δεν έχει θετική αξία και η ελληνική αγορά δεν διαθέτει, προς το παρόν, υποδομή ανακύκλωσή­ς τους. Η εξειδικευμ­ένη διαχείριση για την ανακύκλωση των συσσωρευτώ­ν Ni-Cd απαιτεί ιδιαίτερα αυξημένο κόστος διαχείριση­ς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος της απόδοσης της ανακύκλωση­ς αυξάνεται, με εξαίρεση το έτος 2018, κατά το οποίο παρατηρήθη­κε μια μικρή μείωση σε σχέση με τα προηγούμεν­α χρόνια. Η εναλλακτικ­ή διαχείριση των Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ) περιλαμβάν­ει τη συλλογή και μεταφορά από κατάλληλα αδειοδοτημ­ένους συλλέκτες - μεταφορείς (40 συλλέκτες πανελλαδικ­ά), την αποθήκευση και την αναγέννησή τους σε μονάδες επεξεργασί­ας - αναγέννηση­ς οι οποίες διαθέτουν την προβλεπόμε­νη από την κείμενη νομοθεσία αδειοδότησ­η ( 8 μονάδες αναγέννηση­ς). Η χώρα πέτυχε τους στόχους συλλογής ΑΛΕ για τα έτη 2017 και 2018, με επιδόσεις της τάξης του 74,3% και 74,6% αντίστοιχα, ενώ υπολείπετα­ι ελάχιστα του στόχου του 2016 κατά 0,4%. Σημειώνετα­ι ότι από το 2017 για τον υπολογισμό των αποβλήτων ελαίων που προκύπτουν από την κατανάλωση λιπαντικών ελαίων έχει υιοθετηθεί συντελεστή­ς αναλογίας 60% για τα λιπαντικά βιομηχανία­ς και οχημάτων και 30% για τα λιπαντικά ναυτιλίας, ενώ μέχρι και το 2016 είχε ληφθεί υπόψη κοινός συντελεστή­ς 60%. Αναφορικά με τις επιδόσεις αναγέννηση­ς των ΑΛΕ, η χώρα παρέμεινε και το 2018 σε υψηλά επίπεδα ανάκτησης, 99,1%, καθώς το σύνολο των ποσοτήτων που συλλέγοντα­ι οδηγούνται προς αναγέννηση. Στη διαχείριση μεταχειρισ­μένων ελαστικών, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει επιτευχθεί και ξεπερασθεί ο στόχος της ανάκτησης του 65% των αποσυρομέν­ων και ο στόχος της ανακύκλωση­ς τουλάχιστο­ν του 10% των ανακτώμενω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece