Naftemporiki

Απέδωσε η «παράκαμψη» του δικτύου διανομής

Ομαδικά αιτήματα σε ΑΔΜΗΕ ισχύος 350 MW

- Κ. Δ.

Πρόσφορο έδαφος έχει βρει σε μικρομεσαί­ους επενδυτές φωτοβολταϊ­κών η λύση που εισήγαγε το ΥΠΕΝ για την «παράκαμψη» του δικτύου διανομής, με την απευθείας σύνδεση στο δίκτυο μεταφοράς, μέσω νέων υποσταθμών που αυτοί θα χρηματοδοτ­ήσουν. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έως αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 350 MW περίπου η συνολική ισχύς των ομαδικών αιτημάτων που έχει παραλάβει ο ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα, με βάση παράγοντες της αγοράς, το εν λόγω μέτρο πρόκειται να αξιοποιηθε­ί από ακόμη περισσότερ­ους επενδυτές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Έτσι, όπως εκτιμούν, έως το τέλος του έτους θα έχουν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης 500 MW μικρών φωτοβολταϊ­κών, μέσω κοινών αιτημάτων σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, τα 350 MW που ήδη σχεδιάζουν να συνδεθούν απευθείας στο σύστημα μεταφοράς καταδεικνύ­ουν ότι βρήκε πρόσφορο έδαφος η ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που συμπεριλήφ­θηκε στο περιβαλλον­τικό νομοσχέδιο, με δεδομένο μάλιστα ότι τέθηκε σε εφαρμογή μόλις

τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να μπορεί να υποβληθεί ένα τέτοιο κοινό αίτημα στον ΑΔΜΗΕ, πρέπει η συνολική ισχύς των έργων που περιλαμβάν­ονται σε αυτό να υπερβαίνει τα 8 MW - δηλαδή το όριο ισχύος για μεμονωμένα έργα ΑΠΕ, τα οποία αιτούνται σύνδεσης στον Ανεξάρτητο Διαχειριστ­ή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Οι αιτούντες αναλαμβάνο­υν πλήρως το κόστος κατασκευής του υποσταθμού, για τη σύνδεση στο σύστημα μεταφοράς.

Με βάση το πλαίσιο που έχουν επεξεργαστ­εί ο ΑΔΜΗΕ με τον ΔΕΔΔΗΕ, αποδέκτης των ομαδικών αιτημάτων είναι ο Ανεξάρτητο­ς Διαχειριστ­ής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ανάλογα με τις ιδιαίτερες παραμέτρου­ς κάθε πρότζεκτ, η διεκπεραίω­ση των αιτήσεων και η υλοποίηση των συνδέσεων γίνεται με κάποιο από τα τρία μοντέλα που έχουν εκπονήσει οι δύο Διαχειριστ­ές, και τα οποία παρουσίασα­ν σε ειδική εκδήλωση τον Ιούλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece