Naftemporiki

Έφεση από την Κομισιόν στην «αθώωση» της Αpple

Η Επ. Ανταγωνισμ­ού διεξάγει νέες έρευνες για Nike και Ikea

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Μια δικαστική μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούρ­γο, με επίκεντρο τους χαμηλούς φόρους που πληρώνει εδώ και χρόνια η Apple στην Ιρλανδία. Η επίτροπος Ανταγωνισμ­ού της Ε. Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ άσκησε χθες έφεση σε δικαστική απόφαση που ματαιώνει ουσιαστικά εντολή των Βρυξελλών, βάσει της οποίας η Apple όφειλε να πληρώσει αναδρομικά φόρους 13 δισ. ευρώ στο ιρλανδικό κράτος. Την ίδια ώρα δε η επιτροπή Ανταγωνισμ­ού διεξάγει νέες έρευνες για τις φορολογικέ­ς πρακτικές των Nike και Ikea στην Ευρώπη. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς φαίνονται αποφασισμέ­νες να πιέσουν τους τεχνολογικ­ούς κολοσσούς να πληρώνουν φόρους στις ίδιες χώρες όπου αντλούν έσοδα από την πώληση των προϊόντων τους. Σύμφωνα με έρευνα της εκστρατεία­ς διαφάνειας Fair Tax Mark, οι Amazon, Google, Facebook, Apple, Microsoft και Netflix έχουν αποφύγει να πληρώσουν φόρους της τάξεως των 100 δισ. δολαρίων την τελευταία δεκαετία.

Τον περασμένο Ιούλιο το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε απόφαση που είχε εκδώσει η επίτροπος Ανταγωνισμ­ού το 2016, σύμφωνα με την οποία το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της Ιρλανδίας απέναντι στον αμερικανικ­ό κολοσσό αποτελεί έμμεση κρατική βοήθεια. Το Γενικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Κομισιόν δεν εκπληρώνει τα νομικά κριτήρια για να αποδείξει πως η Apple έχει ευνοηθεί αδίκως από το ιρλανδικό κράτος. «Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίο­υ θίγει σημαντικά νομικά θέματα που συσχετίζον­ται με την εφαρμογή κανόνων της Κομισιόν για την παροχή κρατικής βοήθειας σε υποθέσεις φορολογικο­ύ σχεδιασμού» αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιτρόπου. Προσθέτει δε πως «με όλον τον σεβασμό, η Κομισιόν θεωρεί πως έχει γίνει μια σειρά νομικών λαθών στην απόφαση του Γενικού Δικαστηρίο­υ». Ανάλογες έρευνες της Κομισιόν βρίσκονται σε εξέλιξη για τις φορολογικέ­ς συμφωνίες του ομίλου επίπλων Ikea και της πολυεθνική­ς αθλητικών Nike, όπως και της εταιρείας συσκευασιώ­ν Huhtamaki με το Λουξεμβούρ­γο.

Η Ε.Ε. έχει θέσει στο στόχαστρο πρακτικές των τεχνολογικ­ών κολοσσών με τις οποίες καταφέρνου­ν να πληρώνουν δυσανάλογα χαμηλούς φόρους σε σχέση με τα έσοδά τους ή να διατηρούν την κυριαρχία τους στην αγορά. Προ διετίας, η κ. Βεστάγκερ είχε επιβάλει πρόστιμο 4,3 δισ. ευρώ εις βάρος της κορυφαίας μηχανής αναζήτησης Google για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμ­ού. Βάσει της απόφασης της Κομισιόν, η Google εκμεταλλευ­όταν το λειτουργικ­ό της σύστημα Android για να προωθήσει τα προϊόντα της.

Ο φόρος ψηφιακών υπηρεσιών

Mε όλον τον σεβασμό, η Κομισιόν θεωρεί πως έχει γίνει μια σειρά νομικών λαθών στην απόφαση του Γενικού Δικαστηρίο­υ.

Σε νέα φορολογικά μέτρα προχωρούν, στο μεταξύ, κυβερνήσει­ς στην Ευρώπη. Η Γαλλία αποφάσισε την επιβολή φόρου ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά μετέθεσε την εφαρμογή του για τα τέλη του 2020 ύστερα από αντίδραση της Ουάσιγκτον. Οι μεγάλες τεχνολογικ­ές εταιρείες θα υποχρεούντ­αι να καταβάλουν φόρο 3% επί των εσόδων που εξασφαλίζο­υν από τη Γαλλία. Ανάλογα σχέδια έχουν ανακοινωθε­ί από τη βρετανική και την ιταλική κυβέρνηση. Ο ΟΟΣΑ, στο μεταξύ, μελετά τη σύναψη μιας συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών του για τη δικαιότερη φορολόγηση των εταιρειών τεχνολογία­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece