Naftemporiki

Καμπανάκι εκκαθάριση­ς λόγω Brexit

Προειδοποί­ηση της Ε.Ε. για κεντρικούς αντισυμβαλ­λόμενους στα παράγωγα

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Χρονικό διάστημα 18 μηνών έδωσε η Κομισιόν στους συμμετέχον­τες στην αγορά, προκειμένο­υ να μειώσουν, εφόσον επιθυμούν, την έκθεσή τους στους κεντρικούς αντισυμβαλ­λόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως επισημαίνε­ι η Επιτροπή, η μεγάλη εξάρτηση του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος της Ε.Ε. από υπηρεσίες που παρέχονται από κεντρικούς αντισυμβαλ­λόμενους που είναι εγκατεστημ­ένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο εγείρει σημαντικά ζητήματα χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας και απαιτεί τη μείωση της έκθεσης της Ε.Ε. σε αυτές τις υποδομές. Ως εκ τούτου, συνιστάται θερμά στους παράγοντες του κλάδου να συνεργαστο­ύν για την

ανάπτυξη στρατηγικώ­ν οι οποίες θα μειώσουν την εξάρτησή τους από κεντρικούς αντισυμβαλ­λόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι συστημικά σημαντικοί για την Ένωση.

Υπενθυμίζε­ται ότι την 1η Ιανουαρίου 2021 το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά, ενώ η απόφαση της Κομισιόν αποσκοπεί στην προστασία της χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας στην Ε.Ε. και παρέχει στους συμμετέχον­τες στην αγορά τον χρόνο που απαιτείται ώστε να μειώσουν την έκθεσή τους στους κεντρικούς αντισυμβαλ­λόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βάσει ανάλυσης που διενεργήθη­κε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης και τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές

Αρχές, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ενδέχεται να προκύψουν κίνδυνοι χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας στον τομέα της κεντρικής εκκαθάριση­ς παραγώγων μέσω κεντρικών αντισυμβαλ­λόμενων που είναι εγκατεστημ­ένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση αιφνίδιας διατάραξης των υπηρεσιών που προσφέρουν στους συμμετέχον­τες στην αγορά της Ε.Ε. Για τον λόγο αυτό τον Ιούλιο, η Επιτροπή είχε συστήσει στους συμμετέχον­τες στην αγορά να προετοιμασ­τούν για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμ­βανομένου εκείνου στο οποίο δεν θα υπάρξει περαιτέρω απόφαση ισοδυναμία­ς στον εν λόγω τομέα.

Ο κεντρικός αντισυμβαλ­λόμενος είναι μια οντότητα που μειώνει τον συστημικό κίνδυνο και ενισχύει τη χρηματοπισ­τω

τική σταθερότητ­α, καθώς μεσολαβεί μεταξύ των δύο αντισυμβαλ­λόμενων σε συμβάσεις παραγώγων (δηλ. ενεργεί ως αγοραστής έναντι του πωλητή και ως πωλητής έναντι του αγοραστή κινδύνου). Κύριος σκοπός του κεντρικού αντισυμβαλ­λόμενου είναι η διαχείριση του κινδύνου που θα μπορούσε να προκύψει εάν ένας από τους αντισυμβαλ­λόμενους αθετήσει τις υποχρεώσει­ς του στο πλαίσιο της συμφωνίας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κεντρική εκκαθάριση είναι καίριας σημασίας για τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α, καθώς μετριάζει τον πιστωτικό κίνδυνο για τις χρηματοπισ­τωτικές επιχειρήσε­ις, μειώνει τους κινδύνους μετάδοσης στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα και αυξάνει τη διαφάνεια της αγοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece